Top

Meghívó – Nemzeti összetartozás napja

Meghívó – Nemzeti összetartozás napja

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország – Horvátország nélküli – területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették.

Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az I. Világháborút lezáró békefolyamat legellentmondásosabb területi döntése családokat, falvakat, városokat, régiókat választott ketté, a döntés követő nacionalizmus pedig a következő évtizedekben számos egyéni és kollektív jogfosztáshoz vezetett. A Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. A 2010. évi XLV. törvény kimondja: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Ezen a napon Kárpát medence szerte megemlékezések keretében hajtunk fejet. Gyál is méltó módon emlékezik meg a Nemzeti összetartozás napján 2019. június 4-én, kedden 18 órakor. A Közösségi Háznál lévő Székelykapunál rendezett megemlékezésen ünnepi beszédet mond Erős József, Gyál város alpolgármestere, közreműködik a Gyáli Székely Kör, valamint Sorbán Enikő erdélyi énekművész.

trianon_jpg

GYÁL 2019 Legfrissebb