Top

FIGYELEM – e-mail levelező rendszer használatával megvalósuló csalások

FIGYELEM – e-mail levelező rendszer használatával megvalósuló csalások

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (továbbiakban: Pest MRFK) illetékességi területén, az elmúlt időszakban ismételten megjelentek a gazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaságok és vállalkozások sérelmére elkövetett, az e-mail levelező rendszer használatával megvalósuló csalások. Az ún. “business email compromised” azaz az eltérítéses csalás ezen fajtájának elkövetése során a cégek pénzügyi előadói e-mailen keresztül kapnak emailt, amelyben az ismeretlen elkövetők a cég aktuális pénzügyi egyenlegére kérdeznek rá, illetve arra, hogy tudnának-e egy projektre azonnal utalni. Az elkövetők általában a cég vezetői nevében létrehoznak egy valódinak tűnő e-mail címet, melyről az email látszólag az illetékes vezetőtől érkezik a gazdasági/pénzügyi előadó részére, azonban ha kellő figyelemmel nézik meg annak “fejlécét”, majd arra rákattintanak, egy teljesen irreleváns email cím tűnik elő. Az elkövetők felkészülnek az adott szervezetből, így a kérés hihetőnek, az általuk küldött e-mail tartalma hitelesnek, meggyőzőnek tűnik.

Az utalási kérések jellemzően minden esetben külföldre irányulnak, kb. 14.000.000,-Ft-nak megfelelő EUR összegben, mely EU-n belül azonnal jóváírásra kerül.

2020. májusában, a fentiekhez hasonló csalások elkerülése érdekében hívtuk fel a területen lévő önkormányzatok, önkormányzati fenntartású intézmények, nagyobb gazdálkodó szervezetek figyelmét arra, hogy az utalások előtt mindig győződjenek meg arról, valóban az arra illetékes adta e az utasítást, soron kívül hívják fel az általuk ismert számon(ne azon, amit esetleg az elkövetők megadnak), ellenőrizzék alaposan és ismerjék fel az ál e-mail címeket. A bűncselekmények elkövetését csak akkor lehet megelőzni, ha szinte azonnal felismerik a sértettek, hogy átverték őket, és elzárkóznak bármilyen kérés teljesítése elől.

Annak érdekében, hogy cégük ne szenvedjen pénzügyi hátrányt az ilyen jellegű csalások miatt, kérjük, figyelmesen olvassák el és fogadják meg a Pest MRFK Bűnmegelőzési Osztály tanácsait, valamint ismertessék ezeket a cég ügyeiért felelős pénzügyi/gazdasági kollégáival!

  • Hasonló, vagy más mondanivalójú, de mindenképpen gyanúra okot adható e-mail, üzenet, vagy telefonhívás esetén győződjön meg az információ valóságtartalmáról és hitelességéről!
  • Vegye fel a kapcsolatot személyesen, vagy a már ismert (és nem az üzenetben lévő!) telefonszámon az ügyvezető igazgatóval, cégvezetővel! Járjon el körültekintően a szokatlan, a cég “mindennapos” pénzügyi mozgásától eltérő tranzakciók, bankszámlaszámok esetén, egyeztessen előtte más, a cég ügyeit illetően döntésre jogosult személlyel!
  • E-mailek esetén ne a “válasz” gombra kattintva küldjön visszajelzést, hanem újból írjabe az üzenet címzettjét! Elképzelhető, hogy csupán egyetlen karakterben különbözik a valótlan E-mail cím a valóstól és ezzel az óvintézkedéssel akár megelőzhető a csalásmegvalósulása.
  • Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon,pénzügyi tranzakció esetén pedig a számlavezető bankját is!

Dr. Nagy László r. dandártábornok

rendőrségi főtanácsos

megyei főkapitány

Széchenyi 2020
GYÁL 2021 Legfrissebb