Top

Zöldhulladékgyűjtés

A zöldhulladékgyűjtés szabályai

A zöldhulladék gyűjtése Gyálon minden év április 1. és november 30. között történik 2 heti gyakorisággal. A gyűjtés pontos napjait a lakosság a minden évben kiadott gyűjtési naptárból ismerheti meg.

Ezen kívül zöldhulladék gyűjtésnek számít a január végéig kihelyezett fenyőfa elszállítása is.

Zöldhulladéknak minősül a háztartásokban képződött, a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekben el nem helyezhető növényi eredetű hulladék.

  • Faágak, gallyak, fanyesedék
  • Levelek, lenyírt-lekaszált fű
  • Nyers zöldség- és gyümölcshéj, zöldségfélék szára és levele

A kihelyezés módja:

Kérjük, hogy a faágakat aprítva, a gallyakat kötegelve, a leveleket zsákba gyűjtve, lezárva helyezzék ki, hogy megelőzzük az úttesten való szétszóródást.

A kihelyezést a gyűjtést megelőző napra kell időzíteni.

Biztonsági okokból nem tudjuk a hosszú faágakat elszállítani, ezért kérjük, hogy a faágakat aprítsák max. 1 m hosszú darabokra.

A gyűjtéshez ingatlantulajdonosonként évente 16 db lebomló zöldhulladékos zsákot biztosítunk, melyet az ügyfélszolgálaton lehet átvenni. Egyébként bármely átlátszó műanyag zsákban kihelyezhető az apródarabos zöldhulladék.

Mivel komposztálásnál nem tudjuk kezelni a 10 cm-nél nagyobb átmérőjű ágakat, fahasábokat vagy fatuskókat, ezeket egyáltalán nem tudjuk a zöldhulladék gyűjtés során elszállítani.

A zöldhulladék komposztálásra kerül, és mint komposzt, visszakerül oda ahol keletkezett, a természetbe.

Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb zöldhulladék kerüljön a kommunális hulladék közé, ezzel is biztosítva, hogy minél több zöldhulladék hasznosulhasson tápanyagként. Aki rendelkezik saját komposztáló ládával, az tudja és felismeri ennek a jelentőségét.

Védjük együtt a környezetünket

Együttműködésüket előre is köszöni a lakótársak nevében is Gyál Város Önkormányzata, a Gy.T.H. Gyál és Térsége Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. valamint az FCC Magyarország Kft.

kiadvany_2020_Oldal_7

GYÁL 2020 Legfrissebb