Top

Testvér-településeink

Gyál egyetlen testvértelepülése, Kibéd

dsc_0204

 

Gyál számára kiemelten fontos a határon túli magyarság ügyének felkarolása, a jó kapcsolat ápolása.

Gyál és Kibéd kapcsolata 2014-ben kezdődött. Nagy József Elek, városunk önkormányzati képviselőjének köszönhetően került kapcsolatba Gyál Város Önkormányzata a „vöröshagyma természetes hazájával”, Kibéddel. A képviselő Úr szülőföldjére első alkalommal 2014-ben tett látogatást Pápai Mihály polgármester és Erős József alpolgármester. A látogatás során a helyiek, a vidék és hangulat teljesen magával ragadta a városvezetőit, melynek következtében 2015-ben Pápai Mihály polgármester és Dósa Sándor, Kibéd község polgármestere aláírásukkal hivatalossá tették a két település között fennálló baráti kapcsolatot, testvér-települési megállapodás keretében.

kibed

 

„Kibéd és Gyál baráti és kölcsönösségi alapokon nyugvó jövőbeli partneri együttműködését az önkormányzatok, intézmények szakmai tapasztalatcseréjén túl főként az emberek, különösen a fiatalok és családok közötti kapcsolatokban, a civil szerveződések kulturális, sport, szociális és az élet számos más területén megnyilvánuló együttműködéseinek erősítésében, elmélyítésében teljesítik ki, melyet a rendelkezésükre álló eszközeikkel lehetőségeik szerint elősegítenek.” – áll az okiratban.

Kibédről:
Kibéd a Kis-Küküllő jobb partján, 370 méterrel a tengerszint felett, az erdélyi medence keleti részén, Erdély szívében található. A vöröshagyma termesztés hazája. Hosszúsága 2,5 km, szélessége 700 m (1999-es statisztikák szerint).
Orbán Balázs így jellemzi: „Kibéd a Marosszék legnagyobb és legszebb faluja, mely az Uron és Tabika patakok Küküllőbe ömlésénél fekszik”, és megállapítja (1860-ban), hogy Kibéd határa 6553 holdat tesz ki, melyből 1807 hold a szántó, 849 hold kaszáló, a többi erdő, legelő és terméketlen föld.
Keleten a Síklódi hegyek dombjai strázsálnak (1025 m), északkeleten a Bekecs. (1079 m) míg a völgyben folydogáló Kis-Küküllő végigkíséri a települést. A térség földrajzi jellegzetességei határozzák meg Kibéd községet , melyek az idők folyamán nagymértékben befolyásolták és könnyítették a település fejlődését.
Tekintve, hogy a völgy északkelet és délnyugat irányba nyúlik összekötve ily módon a Szovátai és Erdőszentgyörgyi-medencéket, a település egyféle „ medencecsatorna” jelleget nyert.
Ennek tulajdonítható, hogy Kibéden vezet át az Erdőszentgyörgyöt Szovátával, majd Parajddal és Székelyudvarhellyel összekötő A13-as nemzeti út. Ugyanez az út vezet a másik irányban Balavásárra, ahol találkozik az E15-ös európai úttal, amely északnyugat irányban Marosvásárhellyel, délre pedig Segesvárral köti össze. A településen áthalad a Kis-Küküllő mente legfontosabb vasútvonala is, amely könnyű elérhetőséget biztosít a Parajdra, Dicsőbe, valamint Balázsfalvára igyekvőnek.

Még több információ: http://www.kibed.ro/?lang=hu

TESTVÉRTELEPÜLÉSI OKIRAT

az-okirat
GYÁL 2018 Legfrissebb