Top

Ismét egy kiváló civil kezdeményezés született

Ismét egy kiváló civil kezdeményezés született

Újabb civil kezdeményezés született városunkban, amelyre büszkék lehetünk, mi Gyáliak. Bár az év folyamán több alkalomból is szervezünk szemétszedő akciókat (Szemétszedés a Föld napján, Te szedd!), amelyeken civilek és civil szervezetek közösen vesznek részt. A szomorú valóság azt mutatja, hogy sohasem elég ezen megmozdulásokból, hiszen a megtisztított területek rövid időn belül újra megtelnek az emberi hanyagság és felelőtlenség melléktermékeivel és újra szemét lepi el ezeket a helyeket. Nagy örömmel értesültünk róla, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon egy új gyáli csoport alakult, akik városunk tisztaságáért szemétszedő akciót szerveztek. Cséfai Nikolettet, az akció szervezőjét kérdeztük:

Hogyan született meg az akció ötlete?

Az első akció ötlete teljesen spontán módon született tavaly októberben. Olvasgattam a Gyálon hallottam Facebook csoport bejegyzéseit, és elkeserített a rengeteg elégedetlenkedő ember posztja a gyáli szeméttel teli területeket illetően. Alapvetően pozitív beállítottságú ember volnék, és úgy döntöttem, hogy kimegyünk az akkor még 5 éves kisfiammal, összeszedjük a szemetet egy konkrét  területről, és beküldöm az előtte/utána képeket. Szerettem volna, ha nem csak a siránkozás megy az oldalon, hanem látnak valamilyen pozitív megmozdulásra is példát. Akkor elég nagy visszhangot kapott a dolog, és nemrég Nagy Sándor megkeresett, hogy jó lenne megint kimenni, és ezúttal ők is csatlakoznának hozzánk. Azóta csináltunk egy Facebook csoportot GYÖSZ – Gyáli Önkéntes Szemétszedők névvel, és szerencsére egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az első akciónál Bíró Eszter is jelezte, hogy jönne velünk, így akkor hárman voltunk. A célunk az, hogy pozitív példát mutassunk, és természetesen, hogy szebbé, tisztábbá váljon Gyál városa.

unnamed (1)

Milyen terveitek vannak a jövőre?

Vannak a jövőre komolyabb terveink is, de ennek megvalósulása attól is függ, hogy mennyi támogatást kapunk az emberektől, illetve hogy valódi érdeklődést mutatnak-e majd a tevékenységünk iránt.

A Gyáli Polgármesteri Hivatal készségesen állt az ügyünk mellé, amikor segítségért fordultunk hozzájuk. Pápai Mihály polgármester úr rögtön egyeztetett a Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft. ügyvezetőjével, Zsigovits Gábor úrral, aki készséggel állt a rendelkezésünkre. Elszállítják az összegyűjtött szemetet az általunk megjelölt helyszínekről, illetve ígéretet kaptunk, hogy a jövőben szemeteszsákokat és kesztyűket is biztosítanak akcióinkhoz. Nagyon örülünk a támogatásnak, jól esik, hogy a város vezetése is szívén viseli az ügyünket, és ilyen mértékű támogatást kapunk!

IMG-1456

A terveitek szerint mikor és hol lesz a következő ilyen akció?

Az akciók időpontjai még nem tisztázottak, úgy gondoljuk, hogy minden akcióról eseményt hozunk majd létre a Facebook csoportunkban, amihez bárki szabadon csatlakozhat. Ezáltal fel tudjuk mérni, hogy mekkora a valódi támogatottság, és mennyi valóban aktivizálható tag tartozik a közösségünkhöz. Mivel egy új kezdeményezésről van szó, nem tisztázott minden részlet, de igyekszünk minél előbb egy szervezett keretet adni a csoport munkájának. A legproblémásabb terület szerintünk a Kőrösi-udvarral szembeni parkoló, ahol kezdeményezni szeretnénk egy szemetes elhelyezését is, ugyanis a helyi fiatalság gyülekezőhelyként használja ezt a területet, és nincs hová dobniuk az üres dobozokat, egyéb szemetet. Továbbá célkeresztbe került az Ady Endre Általános Iskola melletti terület, ahol a piac miatt nagy mennyiségű szemét halmozódik fel hétről hétre. Továbbá többen jelezték, hogy a Gyált körülvevő erdős területeken szörnyű helyzetek uralkodnak, itt is próbálunk érdemi segítséget nyújtani. A többi helyszínt lakossági bejelentések alapján próbáljuk kiválasztani a későbbiekben.

Szerk: VS

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb