Top

Erős József alpolgármester: a magyar nem kudarcra ítélt, hanyatló nemzet

Erős József alpolgármester: a magyar nem kudarcra ítélt, hanyatló nemzet

Az I. világháború befejeztével, 1920-ban ezen a napon hirdettek ítéletet az ezeréves Magyarország fölött és tépték darabokra testét. Az Országgyűlés 2010-ben törvényt fogadott el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről, s június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A törvény elfogadásával kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Június 4-e gyásznap a magyar történelemben, de egyben felemelő tanúságtétele is annak az összetartozásnak, melynek nem szabhatnak határt idegen országok.

Gyálon, június 4-én a Városközpontban lévő Trianon emlékműnél emlékeztünk a nemzeti összetartozás napjára. Az eseményen részt vett Pápai Mihály polgármester, Babák László Mátyás a Gyáli Járási Hivatal vezetője, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, illetve önkormányzati képviselők, intézményvezetők és civil szervezetek képviselői is megtisztelték az eseményt részvételükkel.

Ünnepi beszédet mondott Erős József alpolgármester, melyben így fogalmazott:

„…A Nemzeti Összetartozás Napja nem gyásznap, hanem tanulságtétel számunkra, élő bizonyítéka annak, hogy a magyar nem kudarcra ítélt, hanyatló nemzet, hanem az egyik legnagyobb újjászülető, amely újra és újra magát állítja talpra.”

Az esemény részeként Gábos Tünde erdélyi népdalokat adott elő, valamint előadásában a Székely himnusz eléneklésével zárult.

További képek a galériában.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb