Top

Mintegy 165 millió forint pályázati támogatással épül kisvállalkozói ipari park Gyálon

Mintegy 165 millió forint pályázati támogatással épül kisvállalkozói ipari park Gyálon

Tizenegy Pest megyei önkormányzat, köztük Gyál Város Önkormányzata nyert el több mint 2 milliárd forintot a települések vállalkozói parkjainak fejlesztésére, korszerűsítésére.

A kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire, mert a közép-magyarországi régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat a 2014-2020-es időszakban.

Pápai Mihály, Gyál város polgármestere elmondta, hogy az Önkormányzat a Bem József utca és a Bartók Béla utca sarkán elhelyezkedő 2,5 hektáros területen szeretné kialakítani a kisvállalkozói ipari parkot. A park egy részét az Önkormányzat bérbe kívánja adni azon helyi vállalkozásoknak, amelyek jelenleg a lakóövezeten belül találhatóak. A bérleti konstrukció nagy segítséget jelent a beköltöző cégeknek, hiszen nem kell nagy összeget területvásárlásra fordítaniuk. A kisvállalkozói ipari park célja a település lakóövezeteiből, az infrastrukturális kötöttségektől fejlődni nem tudó vállalkozások  (például: egy autószerelő műhely, fényező műhely, autómosó, kisebb üzem stb.) településének segítése, mindezek eredményeként pedig új munkahelyek elérhetővé válása.

A nettó 200 millió forint összköltségű beruházásból az Önkormányzat kiépíti az utat és az infrastrukturális feltételeket.

A polgármester szerint a beruházás egyfajta indikátora is lesz majd a területnek, hiszen már van beruházó, aki a mellette lévő 2 hektárt megvásárolta, amelyen tovább gyarapítja a gyáli vállalkozások sorát. A beköltöző cégek a bérleti díjon kívül az iparűzési adóval is növelik majd a város költségvetését. Az ipari park a szerződések megkötésének függvényében akár már jövő nyáron fogadhatja az első kisvállalkozásokat.

Mik azok a vállalkozói parkok?

A vállalkozói park olyan ingatlan, mely méretét tekintve 1-10 hektár területet foglal el, körülkerített, területileg jól lehatárolható módon elkülönül a település lakófunkciót nyújtó részeitől, a fő közlekedési útvonalakról szilárd burkolatú úton megközelíthető, a lakosságot nem zavarja a területén lévő cégek működése. A településrendezési tervben gazdasági területként zöld-, vagy barnamezős terület. A park területén fejlesztő, termelő és szolgáltató tevékenységet folytató, önállóan gazdálkodó szervezetek működnek, melyek a tevékenységükhöz szükséges területet, épületet bérlik.

A parkot az önkormányzat üzemelteti, és a betelepült vállalkozások számára szolgáltatásokat is nyújt.

Jelenleg még nem aktuális az érdeklődés az esetleges bérlési szánékkal kapcsolatban, erről az Önkormányzat a későbbiekben tesz közzé felhívást.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb