Top

„Hát vegyék el tőlem az eltáncolt táncot!” – Juhász Ida kapta a Közművelődési Díjat

„Hát vegyék el tőlem az eltáncolt táncot!” – Juhász Ida kapta a Közművelődési Díjat

A 2020 évi közművelődési díj gyermek kitüntetettjei tavaly decemberben vehették át a díjakat, a felnőtt díjazottnak pedig a hagyományok szerint a következő év januárjában, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen adják át a kitüntetést.
A vírushelyzetre tekintettel idén a kultúra napi városi ünnepséget nem lehet megtartani a szokásos formájában, így a közművelődési díj átadására is a megszokottól eltérő módon, a polgármesteri hivatal Tanácstermében, zártkörű eseményen került sor január 21-én.

A Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által a közművelődési, kulturális életben kimagasló tevékenységet végzők elismerésére alapított díj azon személyeknek adományozható, akik közösségi munkájukkal, a közéletben való részvételükkel hozzájárulnak Gyál közművelődési és kulturális színvonalának emeléséhez.

A Közművelődési Díjat idén Juhász Ida, nyugalmazott iskolaigazgató vehette át.

Az eseményen Nagy József Elek alpolgármester mondott beszédet:

„Ha önmagunkból kivetkőzünk, imbolygás lesz belőle”, az imbolygás pedig tántorgás, bizonytalanság és végül a szétesés folyamatát indíthatja el – kezdte beszédét Tamási Áron gondolataival. A város építésében elkötelezett emberek, azok, akik az intézmények épületei és a város falain belül a kulturális élet építőiként dolgoznak, és közösséget építenek nem veszítették el az elmúlt időszakban sem és a jelen időkben sem a céljukat. A magyar kultúra napja egy kiváló lehetőség arra, hogy egyrészt számot vessünk arról, hogy mi történt az elmúlt időszakban, és egy olyan időszakra készüljünk, amely a vígesztendők korát jelentheti. A magyar kultúra napja alkalmat ad arra, hogy megköszönjük azoknak a munkáját, akik kiváló módon a közösség építését végezték, és ez különösen igaz a Helyi Értéktár Bizottság munkájára és a munkát vezető elnökére, akinek az a nemes feladata volt az elmúlt időszakban, hogy a helyi értékeinket felkutassa, feltárja, dokumentálja és közkinccsé tegye, a köztudatba még jobban beépítse, és ezáltal szellemi értékeink is gyarapodjanak.

Bretus Imre, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár igazgatója, az alábbi szavakkal jellemezte a díjazottat:

„Juhász Ida példaértékű és értékteremtő munkát végez, nem csak a kultúra és közélet területén, hanem a Gyáli Települési Értéktár Bizottság munkájában is. A helyi értékek feltárása, feldolgozása és a széles közönséggel való megismertetése összetett szakmai feladat. Juhász Ida tevékenysége e tekintetben példaértékű. Évek óta a helyi értékek és identitás megőrzéséért dolgozik. Aktív, együttműködő közéleti-, és közművelődési szerepvállalás és kimeríthetetlen szervező- és életerő jellemzi.

Elismerésével a Gyáli Települési Értéktár Bizottság munkája is széles nyilvánosságot kaphat, amely a további gyáli értékek megőrzése kapcsán lehet fontos szempont.”

A közművelődési díjat Nagy József Elek alpolgármester és Lendvay-Kiss Anita önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke adta át a díjazottnak.

Juhász Ida köszönőbeszédében elmondta, mennyi szeretetet kapott városunktól, mennyi szép emléket őriz a helyiekről, amiket senki sem vehet el tőle, örökre az emlékezetében maradnak. Beszédét egy ehhez kapcsolódó argentin mondással zárta, amely így hangzik: „Hát vegyék el tőlem az eltáncolt táncot!”

Szívből gratulálunk a díjazottnak!

 

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb