Top

Gyálon a 65 év felettiek oltása csaknem befejeződött, hamarosan indulhat a fiatalabbak oltása is

Gyálon a 65 év felettiek oltása csaknem befejeződött, hamarosan indulhat a fiatalabbak oltása is

Sokunkat foglalkoztat a kérdés, így utánajártunk, hol tart a koronavírus elleni védőoltások beadásával Gyál. Településünkön a háziorvosok végzik a vakcinák beadását, illetve szintén a háziorvosok feladata, hogy bizonyos számú, arra alkalmas lakost a kijelölt oltópontra irányítsanak. Kérdéseinket dr. Szécsényi-Nagy Balázsnak, a Városi Egészségügyi Központ vezetőjének tettük fel:

– Hány beoltott  személy van Gyálon?
– Kb. 4000 lakos részesült oltásban, ebből kb. 1000 fő már a második vakcinát is megkapta. Az adatok természetesen hozzávetőlegesek, tartalmazzák a helyben beoltottakat és oltópontra beküldötteket, azonban nem tartalmazzák a külön beoltásra került egészségügyi, oktatási, valamint rendvédelmi dolgozókat.

– Melyik korosztálynál tart az oltás?
– Háziorvosonként változik ez a szám, mivel sok tényező függvénye.
Többek között függ:

– az adott praxisban oltásra regisztrálók számától,
– a regisztrálók korösszetételétől,
– a regisztrálók krónikus megbetegedéseitől (ill. ezek megoszlásáról),
– a praxis teljes létszámától,
– az egyes oltások páciensek általi elfogadásától,
– az oltópontra beküldött páciensek oltóponton történő tényleges megjelenésétől és az oltások felvételétől.

Mindezektől függően a 65 év feletti regisztráltak döntő többsége beoltásra került, és a 60-65 év közöttiek jelentős része is.

– Mikorra várható a fiatalabbak oltása?
– Jelenleg már olyan jegyzékeket kapnak a háziorvosok, amelyeken az összes regisztrált, de még be nem oltott páciensük szerepel. Így minden háziorvos a számára megküldött, rendelkezésre álló vakcinák számának, és az oltópontra beküldető páciensek számának ismeretében tud dönteni arról, hogy a rendelkezésére álló orvosi információk alapján kiket olt be, vagy küld be oltásra. Így az oltások számának növekedésével a fiatalabb korosztályok oltása is várható ebben a hónapban, ill. a következő hónap első felében.

– Milyen vakcinával oltanak?
– Gyálon a Sinopharm, Moderna, Astra Zeneca és kisebb számban Pfizer/BioNTech oltóanyaggal történt oltás. Az oltópontra beküldött páciensek leginkább Szputnyik-V vagy Pfizer/BioNTech oltást vettek fel.
A Magyarországon használatban lévő 5 vakcina mindegyikéből kapott már gyáli lakos, értelemszerűen 1 fő csak egyféle oltást kapott.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb