Top

Átadták Gyál vasútállomás felújított környezetét

Átadták Gyál vasútállomás felújított környezetét

Tavaly augusztus utolsó hetében kezdődtek meg a munkálatok a Gyál vasútállomás melletti területen. A projekt, – melynek során megszépült az állomás környezete, P+R parkolót, kerékpártárolót alakítottak ki a vasút mindkét oldalán, parkosítottak, fákat ültettek, zöld felületeket hoztak létre, ahova padokat is kihelyeztek, napelemes kandelábereket és ivókutat is telepítettek, – a kissé hosszúra nyúlt tél és a bezártság hónapjai alatt szépen lassan befejeződött.

A megújult tér átadó ünnepségét 2021. július 13-án tartották, ahol beszédet mondott, majd a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadta a város legújabb fejlesztését dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Nyiszter Tamás Antal, a MÁV-csoport beruházási vezérigazgató- helyettese és Pápai Mihály, Gyál város polgármestere. Az ünnepségen közreműködött a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendékei.

A vasútállomás korszerűsítéséhez a vasúttársaság is hozzájárult, hiszen új utasbeállókat telepített a peronokon.
A MÁV az utaskomfort színvonalának növelése érdekében – elsősorban a nagyvárosok és Budapest agglomerációjában lévő – utasbeálló nélküli megállóhelyekre, illetve a rossz műszaki állapotú utasbeállók helyére korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő, modern megjelenésű, várakozásra alkalmas építmény fejlesztéséről döntött. Az új utasbeállókat világítással, jó minőségű padokkal, utastájékoztatással és biztonsági kamerarendszerrel látták el. A korszerű utasbeálló kifejlesztésével, kialakításával és felszereltségével a vasúttársaság célja, hogy vonzóbbá tegye az elővárosi közlekedést az utasok számára. Az utazóközönség további kényelmét szolgálják majd az egyes utasbeállókba telepített jegykiadó automaták is.

A Kőrösi utat az állomás épületével összekötő földút 2020. szeptember elején került hivatalosan is a város tulajdonába, így megépülhetett a szilárd burkolatú út, ami mellett járda is helyet kapott.

A projekt mintegy 166,2 millió forintból valósult meg, melyet Gyál Város Önkormányzata finanszírozott. A munkavégzés a vasúti közlekedésben nem okozott fennakadást.

Ugyan külön projektnek kell tekinteni, de a vasútállomás környezetének csinosítása céljából készült el az a beruházás is, melynek során gyalogosjárda épült a Vasút utca Kisfaludy utcától az állomásig tartó szakaszán. A járdaépítés a város saját finanszírozásából valósult meg, mintegy 15 millió forint értékben.

Az átadó ünnepségen részt vett Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, a környező települések polgármesterei, valamint a kivitelező Vitép ’95 Kft. képviseletében Vigh Tibor ügyvezető, illetve a Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. képviseletében Zsigovits Gábor ügyvezető.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb