Top

Idén is az önkormányzat ingyenes tanszercsomagjával indult az új tanév minden gyáli gyermeknek

Idén is az önkormányzat ingyenes tanszercsomagjával indult az új tanév minden gyáli gyermeknek

785 óvodás, 1353 általános iskolás és 311 középiskolás gyermeknek kezdődött el szeptember elsején a 2021/2022-es tanítási/nevelési év városunkban. Talán mindannyiunk számára felemás érzésekkel teli az idei első becsöngetés, egyrészt örülünk neki, hogy végre a megszokott módon, maszk nélkül vághatunk neki a tanévnek, ugyanakkor még él bennünk a tavalyi év emléke, és nem tudhatjuk biztosan, hogy vajon meddig maradhatnak a dolgok az eredeti, jól megszokott medrükben, de bízzunk a legjobbakban.

A tanévkezdés általában nagyobb anyagi kiadást jelent az iskolás korú gyermeket nevelő családoknak, Gyál Város Önkormányzata viszont igyekszik enyhíteni a szülők terheit. A tavalyi évtől az önkormányzat a Gyáli Élet Program részeként minden gyáli általános iskolásnak, 1-8 osztályig ingyenesen biztosítja a tanszercsomagot.

A 2017-ben bevezetett Gyáli Élet Program az országban egyedülálló támogatási rendszer, amelynek keretében az önkormányzat a születéstől az óvoda- és iskolakezdésen keresztül, figyelmet szentelve a középiskolásoknak és egyetemistáknak, a házasulandók programon át, egészen a „szépkorig” elkíséri a gyáli polgárokat. Ezen élet program része a Iskolakezdési Program. Az iskolás csomagok tartalmát a gyáli pedagógusokkal egyeztetve állították össze a Gyáli Polgármesteri Hivatal munkatársai.

dfddd

A Gyáli Iskolakezdési Program a tavalyi tanévtől kezdve az elsőtől nyolcadik osztályos tanulók szülei számára hatalmas segítséget jelent, hiszen minden gyermek ingyenesen megkapja azt a tanszercsomagot, amely a tanév során szükséges minden eszközt tartalmaz. Ezzel, és a kormány által biztosított ingyenes tankönyvcsomaggal együtt, jelentős mértékben csökkennek a családok iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai.

Gyál Város Önkormányzata az iskolai tanszercsomagokra összesen 25 millió forintot fordított, azonban a csomagokra jogosult családok az önkormányzati támogatással közel 49 millió forintot takaríthattak meg, figyelembe véve a csomagok piaci értékét. A taneszköz csomagokat Pápai Mihály polgármester és Nagy József Elek alpolgármester a tanévnyitó ünnepségek keretein belül adták át a diákoknak.

A támogatásban nem csak a gyáli intézménybe járó gyermekek részesülnek, hanem azok is, akik nem gyáli intézménybe járnak, de gyáli állandó lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen is Gyálon élnek. Az önkormányzat augusztus 14-én, a Városi Sportcsarnokban szervezte meg a nem gyáli intézménybe járó gyermekek iskolakezdési csomagjának átadását.

A városvezetés a gyáli középiskolásokról sem feledkezik meg, azok a diákok, akik a város egyetlen középiskolájában kezdik meg tanulmányaikat, ajándékcsomagot kapnak hasznos kiegészítőkkel, amelyek segítségükre válnak tanulmányaik során. Idén a mintegy 130 középiskolát megkezdő diák csomagja összesen 830.000 forintba került.

A városvezetés idén sem feledkezett meg az óvodát megkezdő gyáli gyermekekről, az óvodakezdési csomagok átadásáról szóló cikket ide kattintva olvashatják.

A 2021/2022-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 1-jén, szerdán kezdődik, és 2022. június 15-ig, szerdáig tart.

Ezen belül az első félév 2022. január 21-ig tart majd, az iskolák január 28-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. október 22. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2021. november 2. (kedd).

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. december 21. (kedd), a szünet utáni első tanítási nap 2022. január 3. (hétfő).

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. április 13. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2022. április 20. (szerda).

Örömteli tanévkezdést kívánunk mindenkinek!

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb