Top

6 éve írták alá a testvértelepülési megállapodást Gyál és Kibéd vezetői

6 éve írták alá a testvértelepülési megállapodást Gyál és Kibéd vezetői

A gyáli városvezetés számára kiemelten fontos a határon túli magyarság ügyének felkarolása, a jó kapcsolat ápolása. Ennek megfelelően 2013-ban vetődött fel először az igény, hogy Gyál testvértelepülési kapcsolatot alakítson ki egy erdélyi településsel. Gyál és Kibéd kapcsolata 2014-ben kezdődött. Gyál Város Önkormányzata Nagy József Elek, Gyál alpolgármesterének köszönhetően került kapcsolatba a „vöröshagyma természetes hazájával”, Kibéddel.

2015-ben, a Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából Pápai Mihály polgármester és Dósa Sándor, Kibéd község polgármestere aláírásukkal tették hivatalossá a két település között fennálló baráti kapcsolatot, a testvértelepülési megállapodás keretében.

„Kibéd és Gyál baráti és kölcsönösségi alapokon nyugvó jövőbeli partneri együttműködését az önkormányzatok, intézmények szakmai tapasztalatcseréjén túl főként az emberek, különösen a fiatalok és családok közötti kapcsolatokban, a civil szerveződések kulturális, sport, szociális és az élet számos más területén megnyilvánuló együttműködéseinek erősítésében, elmélyítésében teljesítik ki, melyet a rendelkezésükre álló eszközeikkel lehetőségeik szerint elősegítenek.” – áll az okiratban.

A kapcsolat azóta is virágzik, hiszen számos gyáli csoport látogatott már Kibédre, és erdélyi testvértelepülésünk is gyakran képviseltette magát nálunk.

13220

A testvértelepülési kapcsolat ápolására kiváló alkalmak azok a helyi hagyománynak számító ünnepek, fesztiválok, amelyek segítségével kötetlenebb módon ismerhetjük meg egymás értékeit, szokásait, lakóit. A kibédi delegáció mára rendszeres résztvevőnek számít a Gyáli Böllérversenyen, a Kibédi Gyöngykoszorú Néptánccsoport fellépett már a Pünkösdi Utcazenei Fesztiválon és a Születésnapi Utcabálon, utóbbin a gyáli Arany Gyermek Néptánc Együttessel közös előadást is tartottak.

FB_IMG_15075490342621

Erdélyi testvértelepülésünk is számos gyáli delegációt látott vendégül az évek során, a Gyál Városi Fúvószenekar például eljuthatott a Kis-Küküllő menti Gyöngykoszorú Néptánctalálkozóra, melynek köszönhetően a teljes Kis-Küküllő menti térség megismerte a zenekart és a zenekar kultúráját. Továbbá a közös zenélésnek köszönhetően még inkább elmélyülhetett a testvértelepülési kapcsolat a fiatalokban.

 

Pápai Mihály polgármester kezdeményezésére a kibédi óvodás- és iskoláskorú gyermekek éppúgy megkapják a Gyál Élet Program részét képező ajándékcsomagokat, mint a gyáli gyermekek, ezzel is könnyítve a kibédi családok nevelési évkezdéssel járó költségek terheit.

 

Gyál Város Önkormányzata és a Magyar Páneurópa Unió Egyesület között 2013 óta egy rendszeres együttműködés zajlik nehéz sorsú, székelyföldi gyermekek Magyarországra utaztatása érdekében a Székely Nemzeti Tanács közreműködésével. A gyermekek fogadásának célja a magyar-magyar kapcsolatok elmélyítése, továbbá a Magyarországon eddig még nem járt erdélyi gyermekekben való gondolat építése, mely szerint Magyarországhoz éppúgy tartoznak, mint az anyaországi magyarok. A több évre visszanyúló, szoros együttműködés eredményeképpen alkalmanként 30-40 határon túli gyermek 10 napot tölthet Budapesten, illetve a révfülöpi Baji József Üdülőtáborban a gyáli, azonos korú gyermekekkel közösen.

 

Isten éltesse a két település kapcsolatát!

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb