Top

Ízletes ételek készültek a 9. Gyáli Böllérversenyen

Ízletes ételek készültek a 9. Gyáli Böllérversenyen

Február 12-én, immár kilencedik alkalommal rendezte meg Gyál Város Önkormányzata és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár a Gyáli Böllérversenyt. Az idei program a Gyál 25 ünnepi rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt.

A verseny a korábbi évekhez hasonlóan reggel 7 órakor kezdődött, így aki kíváncsi volt, hogyan zajlik egy igazi, „falusi” disznóvágás, annak érdemes volt korán kelnie, hiszen egyszerre többet is megtekinthetett, idén ugyanis 8 csapat indult a megmérettetésen.

Az esemény Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Pápai Mihály polgármester köszöntőbeszédével indult, majd Scheik József főszervező és a zsűri tagjai intéztek bátorító szavakat a versenyzőkhöz.

Idén a versenyben nem indultak, de vendégként részt vettek az eseményen határon túli testvértelepülésünk, Kibéd község delegáltjai, akikkel mindig nagy öröm a találkozás és az együtt töltött idő minden perce.

A csapatok a hagyományokhoz híven, de humánusan a helyszínen szúrták le az állatokat, majd kezdetét vette a feldolgozás és a „disznótoros” ételek készítése. A megmérettetésen rangos, szakértőkből álló zsűri döntötte el, melyik csapat alkotott 2022-ben egyszerre hagyományos és újszerű ízeket.

Több kategóriában is pontozták a versenyzőket, így díjakat osztottak majd ki a Legjobb összkép; Legjobb fogópálinka; Legjobb szúrás; Legjobb forralt bor; Legjobb hagymás vér, toros reggeli; Legjobb pörzsölés; Legjobb pucolás; Legjobb hasítás, bontás; Legjobb darabolás; Legjobb kolbász; Legjobb véres hurka; Legjobb májas hurka; Legjobb káposztából készült ételek; Legjobb pecsenyék; Legjobb tálalás, díszítés, felszolgálás; Legjobb böllér kategóriákban, tehát minden apró részletre érdemes volt odafigyelniük az indulóknak.

A győztes csapat idén a DPMV ZRT. csapata lett, gratulálunk nekik!

A nézőként kilátogatóknak idén is lehetőségük volt disznótoros ételeket, italokat kóstolni, vásárolni a büfében, illetve az árusoknál.
A versenyt 15 órakor az ünnepélyes eredményhirdetés és a díjak átadása zárta.

 

EREDMÉNYEK

 FAKANÁL DOBÓ VERSENY

6-10 év közöttiek

  1. helyezett: Oláh Krisztián Zsolt
  2. helyezett: Szász Vivien
  3. helyezett: György András

10-14 év közöttiek

  1. helyezett: Oláh Máté Szabolcs
  2. helyezett: Fehér Alexandra
  3. helyezett: Novák András

18 év felettiek

  1. helyezett: Domjánné Judit
  2. helyezett: Ulm Gyula
  3. helyezett: Pataki Edina

 

GASZTRÓ TOTÓ

  1. helyezett: Gyáli Erdélyi Székely Kör
  2. helyezett: DPMV Zrt.
  3. helyezett: Pakonyi Vegyes

 

Az érmeket, okleveleket és a díjakat a Szabadtűzi Lovagrend biztosította!

 

ITALOK:

Legjobb fogópálinka: Gyáli Lovasok

Legjobb forralt bor: Pakonyi Vegyes

 

BÖLLÉR MUNKA:

Legjobb szúrás: Scheik 3. csapat

Legjobb pörzsölés: Pöckös Vill

Legjobb tisztítás: Pakonyi Vegyes

Legjobb hasítás, bontás: DPMV Zrt.

Legjobb darabolás: Gyáli Erdélyi Székely Kör

Legjobb böllér: Kovács Lajos, Scheik 3. csapat

 

ÉTELEK :

Legjobb hagymás vér, toros reggeli: DPMV Zrt.

Legjobb kolbász: Scheik 1. csapat

Legjobb véres hurka: DPMV Zrt.

Legjobb májas hurka: Pakonyi Vegyes

Legjobb káposztából készült ételek: Scheik 1. csapat

Legjobb pecsenyék: DPMV Zrt.

 

EGYÉB KATEGÓRIÁK

Legfinomabb házi sütemény: Pakonyi Vegyes

Legfinomabb toros leves: DPMV Zrt.


KÜLÖNDÍJAK:

Legpechesebb böllér: Gyáli Lovasok     

(Lovagrend díja)

Legvidámabb csapat: Pöckös Vill

(Lovagrend díja)

Legszebb tálalás, díszítés, felszolgálás: Pakonyi Vegyes

Legszebb díszítés és összkép: Gyáli Erdélyi Székely Kör

 

 IPA MSZ KMSZ a népi gasztronómiai hagyományok ápolásáért a leghagyományosabb módon készült toroskáposzta:

Scheik 1. csapata, akik a serleg és oklevél mellett meghívást nyertek a XVII. PÜNKÖSD KIRÁLYÁNAK SZAKÁCSA FŐZŐ-, ÉS CUKRÁSZA SÜTEMÉNYSÜTŐ VERSENYRE, SKACH BÉLA EMLÉKÉRE, ami 2022. június 4-én az Ecseri Horgásztónál kerül megrendezésre.

 

Szabadtűzi Lovagrend a népi gasztronómiai hagyományok ápolásáért szakmai különdíj:

Gyáli Erdélyi Székely Kör, akik a serleg és oklevél mellett meghívást  nyertek a XI. KÁRPÁT-MEDENCEI TÖRTÉNELMI HADIKONYHA SZEMLE ÉS FŐZELÉK FŐZŐ-, SÜTEMÉNYKÉSZÍTŐ, V. SÖRÖS ÉTELEK FŐZŐ SÜTEMÉNYEK VERSENYÉRE, ami 2022. június 25-én TÓALMÁSON lesz!

 

Csapat verseny:

  1. Pöckos Vill
  2. Scheik 2. csapat
  3. Scheik 3. csapat
  4. Gyáli Lovasok
  5. Gyáli Erdélyi Székely Kör
  6. Pakonyi Vegyes
  7. Scheik 1. csapat
  8. DPMV Zrt. Gyál legjobb böllércsapata különdíj és egyben a

 

Szabadtűzi Lovagrend Vándor díját: DPMV Zrt  csapata nyerte el. A kísérő serleg és oklevél mellett meghívást nyertek a VII.  SZÜRETI SZABADTŰZI FŐZŐ- ÉS SÜTEMÉNYKÉSZÍTŐ VERSENYE, valamint az „Ecseri Vállalkozók főzőversenye” az  „ECSERI SZÜRETI ÉTELEK LEGJOBB ISMERŐJE” CÍMÉRT rendezvényre, melyet 2022. október 01-én rendeznek az Ecseri Horgásztónál.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb