Top

Augusztusban tüdőszűrés Gyálon

Augusztusban tüdőszűrés Gyálon

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is lesz tüdőszűrés Gyálon, 2022. augusztus 1. és 2022. augusztus 16. között. Ebben az időszakban minden munkanap reggel 8 és este 18 óra között várják a lakosokat. A tüdőszűrésen részvételhez nem szükséges gyáli lakhely, azonban a díjmentesség csak a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező gondozóhoz tartozókra vonatkozik. A tüdőszűrés korábban nagyon fontos volt a TBC elleni harcban, amióta azonban a betegséget sikerült hazánkban visszaszorítani, már nem kötelező általánosan. Ettől függetlenül önkéntes alapon is nagyon fontos lehet a részvétel, hiszen nemcsak a TBC, hanem más súlyos betegség felfedezésében is segítséget nyújthat.
A TBC egy súlyosan fertőző betegség, mely a XX. század elején még itthon is az egyik legfőbb haláloknak számított. A betegség elleni küzdelemben a védőoltás mellett az egyik legfontosabb lépés a tüdőszűrés rendszerének és a tüdőgondozói hálózatnak a kiépítése volt. A tüdőszűrés éppen ezért sokáig itthon is kötelező volt évente meghatározott életkor felett, ma azonban már általánosan nem kötelező, hanem önkéntes alapú. Ennek fő oka, hogy a TBC már csak kevés esetben jár halálos következménnyel és nem jelenik meg tömegesen, hanem inkább csak kisebb, általában elszigetelt csoportokban, illetve a társadalom perifériáján élők körében fordul elő.


A Gyálon már megszokott éves tüdőszűrés 2022. augusztus 1-től augusztus 16-ig lesz a volt Rákóczi utcai iskolában (Gyál, Rákóczi Ferenc utca 44-46.), melynek bejárata a Károlyi Mihály utca felől van.

A vizsgálat ideje:
Hétfő: 08.00 – 18.00
Kedd: 08.00 – 18.00
Szerda: 08.00 – 18.00
Csütörtök: 08.00 – 18.00
Péntek: 08.00 – 18.00

Noha az enyhébb járványügyi helyzet miatt jelenleg kevesebb korlátozó intézkedés van hatályban, mostanában megint emelkedett a fertőzöttek száma. A Városi Egészségügyi Központban jelenleg is kötelező az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése és ez a tüdőszűrésre is vonatkozik. Kérjük, hogy szíveskedjen szájat és orrot egyaránt eltakaró maszkot viseli,az érkezéskor kézfertőtlenítést végezni, valamint legalább 1,5 m távolságot tartani másoktól. Annak ellenére, hogy általános maszkviselési kötelezettség nincs jelenleg hatályban, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egészségügyi intézményben, betegellátás, szűrés vagy más hasonló tevékenység esetén továbbra is indokolt a fokozott figyelem. Gyálon a Városi Egészségügyi Központban továbbra is szükséges a járványügyi előírások
betartása, melyben közreműködését előre is köszönjük!

A korábbi szűrésekhez hasonlóan, a helyszín adottságaira is figyelemmel, kevesebb ember tartózkodhat egyszerre a vizsgálóhelyiségben. A felületek fertőtlenítését az asszisztensek végzik a szűrés folyamán rendszeresen.

A vizsgálat elvégzéséhez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ számot tartalmazó igazolvány (hatósági bizonyítvány, európai egészségbiztosítási kártya) szükséges, valamint – ha van – az előző évben kapott tüdőszűrő igazolást szíveskedjenek magukkal vinni a tüdőszűrésre.

A tüdőszűrés a felnőtt lakosság számára ajánlott vizsgálat.
A 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal ingyenes, jelen esetben a gondozó ellátási területén lakó páciensek számára. 40 éves kor alatt, illetve területen kívüli Páciensek számára, valamint – életkortól függetlenül – munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1.700 Ft, melyhez a szűrőállomáson és az Egészségügyi Központban (Információs pultnál) kapható csekk, befizetése postán történik a vizsgálat előtt. Kérjük a díjfizetési kötelezettséggel érintett kedves Pácienseinket, hogy a csekket
a vizsgálat előtt befizetni és a befizetést igazoló feladóvevényt a vizsgálatra magukkal hozni szíveskedjenek.

A 14-18 év közötti kiskorúak szűrése ingyenes, de beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges a vizsgálat elvégzéséhez (nyilatkozat az Egészségügyi Központ információs pultjánál elérhető). A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulók számára (szakiskolai szakmai alkalmassági vizsgálat, nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók, stb.) a vizsgálat ingyenes.

Amennyiben a leletre szüksége van, saját névre kitöltött és felbélyegzett válaszborítékot is szíveskedjenek a vizsgálatra magukkal hozni. A lelet postai kiküldése a vizsgálatot követően kb. 3 hét múlva várható. Természetesen, akinek a lelete pozitív vagy más kóros elváltozás megállapításával érintett, haladéktalanul értesíttetik.


Felhívjuk szíves figyelmét, hogy panasz nélkül is lehet beteg! A vizsgálat lehetővé teszi TBC, illetve egyes más betegségek felismerését. A korábbi felismerés a betegség kimenetele és a gyógyulás szempontjából nagyon fontos lehet, akár életet is menthet!


Városi Egészségügyi Központ

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb