Top
Egyéb Hírek Önkormányzat

Képviselő-testületi beszámoló – 2022.november

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete november 24-én tartotta meg az összesen huszonegy napirendi témával kapcsolatos ülését. Az ülés elején a Testület elfogadta Pápai Mihály polgármester beszámolóját a legutóbbi rendes ülés óta történt fontosabb eseményekről, valamint a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról.

A városvezetők a további fontosabb döntéseket hozták az ülésen:

 • Több rendelet módosítását fogadták el.

Az évközi változások átvezetésével módosult a 2022. évi költségvetés, elfogadták a Polgármesteri Hivatal jövő évi igazgatási szüneteinek időpontját, illetve a Közszolgálati Tisztviselők Napját jövőre is munkaszüneti nappá nyilvánították.

 • Szociális rendeletet helyeztek hatályon kívül és alkottak meg.

A korábbi szociális tárgyú rendeletek megalkotása óta sok év telt el, és a rendeletek is több módosításon mentek keresztül, ezért indokolttá vált az előírások egy új rendeletben történő egyesítése, és azoknak a jelenlegi társadalmi helyzethez történő igazítása. A pénzbeli és természetbeni támogatások fajtái nem változtak, azonban mind a jövedelemhatárok, mind az adható támogatási összegek nőttek. Az infláció miatt 20 %-kal emelkednek az étkeztetési térítési díjak, amelyek városunkban 2020 óta nem változtak, és az emeléssel fogják teljes mértékben fedezni az alapanyag költségeket. A környező településekkel való összehasonlításban elmondható, hogy a város díjai ennek ellenére is a legalacsonyabbak lesznek, így várható, hogy az inflációs hatások miatt annak további emelése válik szükségessé a jövő év első felében. Emelkedett a házi segítségnyújtás díja, és szabályozásra kerültek a nyári napközi igénylésének feltételei is.

A rendelet előírásairól részletes tájékoztató fog megjelenni a Gyáli Mi Újság januári lapszámában. A rendelet elérhető ide kattintva.

 • Jóváhagyták a jövő évi képviselő-testületi munkatervet, és a 2023. évi belső ellenőrzési tervet.
 • Növelik a különböző – de kiemelten ipari, kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági – célú beépítésre szánt területek fejlesztése esetén fizetendő településfejlesztési hozzájárulás mértékét.

Ezzel az Önkormányzat célja, hogy az átminősítés következtében a földtulajdonosnál, fejlesztőnél, befektetőnél jelentkező értéknövekmény egy részével a tulajdonos, fejlesztő járuljon hozzá a város egészének fejlesztéséhez. A hozzájárulás célja annak megalapozása, hogy ne csak a konkrét gazdasági terület fejlődjön, hanem a város egésze is.

 • Kiírták az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár vezetésére vonatkozó intézményvezetői állás pályázatát.

Az intézmény vezetői feladataival a Képviselő-testület öt év határozott időre Bretus Imrét bízta meg. Az intézményvezető megbízatása 2023. július 14. napján lejár.

 • Elfogadták az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó továbbképzési tervét.
 • Folytatódik a faültetési program városunkban.

A 2017-2022. években döntés született összesen 1 000 db hárs-. kőris- és juharfa elültetéséről városunkban. A faültetési program folytatásaként további 200 db min. 14/16 méretű, kétszer iskolázott fa ültetéséről született döntés, amely a korábban ültetett őshonos fajokból vegyesen valósul meg. A faültetés lebonyolítását a korábbi évekhez hasonlóan a Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. végzi a lakossági kérelmeknek megfelelően. A faültetési program tényleges meghirdetése és a lakossági jelentkezések feldolgozása, valamint a tél beálltát is figyelembe véve a tényleges munkavégzés 2023. év elején esedékes.

 • Év végi jutalmazásokról döntött a Képviselő-testület.
 • Zárt ülésen született döntés a Közművelődési Díj díjazottjairól.

A képviselő-testületi ülésen született határozatok megtekinthetők ide kattintva.

Gyál Város Önkormányzat Képviselő-testületének munkarend szerinti soros ülését 2023. január 26-án tartja a Gyáli Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Tovább
A város Hírek

Ideiglenes buszmegálló a víztoronynál (Somogyi Béla utca)

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint, a víztorony mellett épülő park építésével egyidejűleg, a víztoronynál lévő buszmegállóhoz autóbuszöböl kerül kiépítésre, ezért előreláthatóan jövő hét kedden, tehát 11.29-én ideiglenesen áthelyezésre kerül az érintett buszmegálló.

A megállót jelző táblát is áthelyezik a jelenlegi buszmegálló előtt lévő új, ideiglenes buszmegállóba, tehát onnantól az ideiglenesen kialakított helyen áll majd meg a busz, előreláthatóan 3 hétig.

Az autóbuszöböl kialakítása jó hatással lesz a Széchenyi út közlekedésére, mert a busz nem tartja fel a forgalmat a megállóban tartózkodása idejére.

Az ideiglenes megálló helyét térképünkön megtekinthetik.

Kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel, gyalogosan és autóval is fokozott figyelemmel, jelzéseket figyelve közlekedjenek.

Tovább
A város Hírek

A pályaválasztásban is segít az önkormányzat

A sikeres élethez a hasznos tudás vezet, amit a tanulmányokkal és folyamatos képességfejlesztéssel alapozhatunk meg. Az önkormányzat a születéstől, minden életkorban segíti a gyáliak életét, kilenc éve pedig támogatja azt is, hogy a tanulók és szüleik a lehető legkörültekintőbben válasszanak iskolát. Az első iskolabörzére 2013-ban került sor, és a 2020-as covid-év kivételével eddig minden évben számos középiskola jött el Gyálra, hogy népszerűsítse a továbbtanulási lehetőségeit.

Így volt ez november 21-én is, amikor a Gyáli Sportcsarnok adott otthont a „Tét a Jövőm” pályaorientációs napnak. Az iskolabörze segítséget nyújt a diákoknak a pályaválasztási lehetőségekben a középiskolák bemutatkozásával, az előadások és a kiscsoportos foglalkozások szintén az egyéni döntések meghozatalát támogatják. A szervezők játékosan adnak támpontokat, tippeket, segítséget ehhez a komoly döntéshez.

Idén 14 középfokú intézmény, valamint a Gyáli Ipartestület és a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara – PMKIK vett részt a programon. Az iskolák által kínált lehetőségeket 289 gyermek ismerhette meg, idén újításként már a gyáli hetedik osztályokat is várták a szervezők.

A rendezvényt Nagy József Elek alpolgármester nyitotta meg, majd az Érdi Szakképzési Centrum Eötvös József Technikum látványos rendészeti bemutatója következett. A középiskolai standok felkeresésével párhuzamosan dr. Dúró Zsuzsanna pszichológus és Czékmán Balázs kommunikációs szakember előadására került sor. A diákok a rendezvény elején egy „útlevelet” kaptak, amelyre a standok felkeresésével pecsételhettek. A lepecsételt lapok sorsoláson vettek részt és az érdeklődő és szerencsés diákok ajándékcsomagot nyertek.

Köszönet az iskolabörzén bemutatkozó intézményeknek:

– Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum

– Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum

– ÉSZC Eötvös József Technikum

– Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna SZKI

– Ócsai Bolyai János Gimnázium

– Pogány Frigyes Technikum

– Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikum

– Semmelweis Egyetem Semmelweis Ignác Többcélú Szakképző Intézménye

– Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

– BGSZC Szent István Technikum és Kollégium

– BGSZC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

– VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

– Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Isk

– Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Tovább
Egyéb

Idén is számos adventi programmal vár a közösségi ház

Az idei év nagyon különleges, hiszen szeretett Gyálunk tizenkét hónapon át ünnepelte várossá avatásának 25. évfordulóját. 25 közös, kiemelt nap adta az alapot az ünnepléshez, több mint 250 program pedig emelte az ünnepségsorozat ívét. Soha nem látott érdeklődés fogadta a gyermeknapot, a pünkösdi utcazenei fesztivál négy napos programjait, a gyáli utcabál koncertjeit, a közösségi ház és a civil szervezetek, intézmények által közösen szervezett eseményeket. Tele volt a város programmal, élménnyel, minden hónapra jutott valami különleges.

Az évfordulós események méltó lezárása és koronája lesz az adventi programsorozat, ahogy már Gyálon hívjuk „Az együtt töltött értékes idő ünnepe.” A karácsonyt megelőző Advent időszakának a lelki töltekezésről érdemes szólnia.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a szeretet súlyát az anyagiakkal mérhető sok-sok tárggyal helyettesítik, az egymásra fordított figyelmet csillogó üveggyöngyökre váltják. Pedig milyen egyszerű is este leheverni a gyerek mellé, és mesélni neki, rajzolni vele, nevetni a családdal egy közös társasjátékon, vagy a közösségi ház 2022-es gazdag programjain részt venni. Kézen fogni aput, anyut, a nagyit, és elhozni a 100 Folk Celsius családi koncertre, a Diótörő, Szekeres Adrien vagy a Padlás méltán mindenhol óriási érdeklődéssel kísért színpadi előadására. Együtt lenni a számtalan program egyikén, díszeket és finomságokat készíteni, meséket eljátszani, mozizni, beöltözni a Mikulás Futásra, felszabadultan az ünnepre készülni, velünk, együtt.

A város adventi koszorúján idén is meghitt ünnepség keretében gyúlnak majd fel a gyertyák a négy adventi vasárnapon. Az első gyertyát november 27-én 10.00 órakor a Református templomban, a másodikat december 4-én 9.30 órakor a Katolikus templomban, a harmadikat december 11-én 17.00 órakor a közösségi házban, a negyediket pedig december 18-án 17.00 órakor szintén a közösségi házban gyújtjuk meg.

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár adventi programjainak a mottója az idén „Aranyünnep együtt!”. A programkínálata 2022-ben is a szépségről, a jóságról szól, önöknek, önökkel készül. A gyáli családok számtalan tartalmas programból választhatnak.

Gyermek és családi programok egész sora, színház és koncert, gálakoncertek, Helyi Érték Gála, gyertyagyújtás, szeretetgyűjtés, kisvonat, az első Gyáli Antológiakötet ünnepélyes bemutatása az ünnepi Irodalmi Szalonon.

A részletes programajánlót megtekinthetik a www.gyalikozhaz.hu oldalon.

Bretus Imre
az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár
igazgatója

Tovább
A város Hírek

Fűtési, és az adventi időszakban bekövetkező tüzekkel kapcsolatos tűzmegelőzés, tűzvédelem

Kevesen gondolnák, hogy a légszennyező anyagok kibocsátása szempontjából a lakossági
eredetű szennyezés áll az élen.
Ennek jelentős része az elavult vagy szabálytalanul üzemeltetett lakossági
tüzelőberendezések, illetőleg a helytelenül megválasztott tüzelőanyagok felhasználása
következtében kerül a levegőbe

Szén-monoxid mérgezést
A szén-monoxid tökéletlen égés során jön létre. A szén-monoxid-mérgezés nehezen
észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen
összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.
Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra
vezethető vissza

 1. Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása. – Üzembe helyezés előtt
  mindig SZAKEMBER nézze át!
 2. A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított. – Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége.
 3. Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés – Kifejezetten javasolt a gázfogyasztó-berendezéseket évente szakemberrel felülvizsgáltatni, ez egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul. A kémények fokozott igénybevételnek vannak kitéve (korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások), emiatt a keresztmetszetszűkületek előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak. Ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése!

Hogyan előzheti meg a szén-monoxid kialakulását?

 • A nyílt lánggal égő tüzelő-, fűtő-, vízmelegítő és főzőeszközök telepítését bízzuk szakemberre!
 • A nyílt lánggal égő berendezések a szoba levegőjét használják az égés során. Biztosítsuk ezek levegő-utánpótlását!
 • Évente tisztíttassuk ki és vizsgáltassuk felül a nyílt lánggal működő eszközöket!
 • Tegyük lehetővé, hogy a kéményseprő el tudja végezni az időszakos ellenőrzést!
 • Az ajtók, ablakok cseréjénél ügyeljünk rá, hogy legyen résszellőző az újonnan beépített, jól záródó nyílászárókon!
 • Az elszívó és a nyílt lánggal égő berendezés együttes működése is hozzájárulhat a szénmonoxid kialakulásához. Ezeket soha ne működtessük együtt!
 • Az esetek fele a fürdőszobában történik, mert azok légtere általában kicsi, így a vízmelegítő gyorsan elhasználja az égéshez a szoba levegőjét. A szellőzőrácsot soha ne takarjuk le, vagy szüntessük meg!

Érdemes megbízható forrásból szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.

kéménytüzet
Kéménytűz két okból következhet be: ha a korom gyullad meg, vagy ha a szuroklerakódás kap lángra.
Előbbi esetben a kéményben lerakódott por és a kicsapódott szilárd égéstermék gyullad meg. Szurokégésről akkor beszélünk, ha a porkorom és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad.
Hogyan kerülhetjük el a kéménytűz kialakulását? A kéménytüzek nagy része az alábbi előzményre vezethető vissza: a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata. Az okok között a második a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota.


Fontos, hogy a kéményseprő által megállapított kéményhibákat mihamarabb, lehetőleg a fűtési
szezont megelőzően, szakemberrel javíttassák ki! Életveszélyes hiba feltárása esetén
semmiképpen ne használják a tüzelő-, fűtőberendezést és a kéményt a hiba teljes elhárításáig
és az új használatbavételi engedélyek beszerzéséig!


Mit tehet Ön? Gondolja meg kétszer is, mit tesz a tűzre! Ne kerüljön az égéstérbe rongy, gumi, műanyag, színes vagy fényes reklámújság, festett, lakkozott fa vagy bútorlap, mert ezek elégetésekor több korom rakódik le a kéményben, tönkre teszik a tüzelőberendezést. Az elszurkosodott korom begyulladását közvetlenül kiválthatja, ha hirtelen elégő tüzelőanyagot – fenyőfatűlevél, gyaluforgács, dióhéj stb. – használunk. Az izzó parazsat tartalmazó tűztérbe tilos nagy mennyiségű tűzifát betenni, mert nem lehet az ehhez szükséges mennyiségű levegőt biztosítani, ami elégtelen égéshez, rosszabb esetben robbanásveszélyhez vezethet. A tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így saját otthonunk levegőjét is megmérgezzük

– Csak engedélyezett, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad használni.
– Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma stb.) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad tenni, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjunk. A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsuk csukott állapotban. A berendezés tisztítását csak lehűlt állapotában végezzük. A hamut és a salakot lehetőleg lehűtött állapotában ürítsük fémkonténerbe. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ahol az tüzet okozhat, pl.: száraz
aljnövényzet.
– A tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyagot szabad használni.
– A szilárd tüzelőanyaggal üzemelésű tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy engedélyezett begyújtó anyaggal gyújtsuk be és üzemeltessük.
– A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy a szellőzés megfelelő, így megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés.

Kéményseprő ügyfélszolgálat 1818 szám, 9.1-es menü


forrás: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tajekoztatok/kornyved
https://www.katasztrofavedelem.hu/388/katasztrofatipusok-teli-veszelyek-a-futesi-eszkozokbiztonsagos-
hasznalatanak-szabalyai
https://katasztrofavedelem.hu/329/a-szen-monoxid-mergezes-megelozheto


Biztonságosan készüljünk az adventi időszakra, majd a karácsonyra!


A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni.

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.
A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.
Az adventi időszak és az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet.

Érdemes megbízható forrásból füstérzékelőt vásárolni. A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Gere Imre tű. ezredes
tűzoltósági tanácsos
kirendeltség-vezető

Tovább
A város Hírek

Téli veszélyes, érdemes körültekintőnek lenni

A téli időjárás során fokozottan figyelhetőek meg bizonyos veszélyeztető hatások, amelyek másképpen jelentkeznek a közúton, lakott területen, szabadban tartózkodáskor és a kifejezetten a téli ünnepekhez kapcsolódó eszközöknél.

Az alábbi oktatócsomag célja, hogy felhívjuk a figyelmet a téli közlekedés, sportolás és ünneplés biztonságára, nemcsak a veszélyek bemutatásával, hanem a javasolt megelőzési lehetőségek, követendő magatartási szabályok megismertetésével is.

A téli közúti közlekedés veszélye

A téli időjárás/időszak során fokozottan figyelhetőek meg bizonyos veszélyeztető hatások. Az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmet a téli közlekedés, sportolás és ünneplés biztonságára a veszélyek bemutatásával, a javasolt megelőzési lehetőségek, követendő magatartási szabályok megismertetésével.
A téli közúti közlekedés veszélye
Pl.: csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a szűk látótávolság, valamint a kényszermegállások. A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk: ▪ Időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílus és sebesség; ▪ Téli gumik használata, hólánc, fagyálló folyadék ▪ Víz, takarók hosszú útra ▪ Feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa ▪ Működőképes fényszórók (ködlámpa) ▪ Kényszermegállásnál a láthatóságról való megfelelő gondoskodás (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík).
▪ A közlekedés során különösen kell figyelni mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra.
▪ Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni! Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
▪ Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, fagyálló … stb.).
▪ Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

Veszélyek az épített környezetben, szabadban tartózkodás során

▪ Havas időben összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak.

▪ A hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet (elbotlás, elesés, stb.).

▪ Az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni.

▪ Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról gondoskodni, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) hívja fel a járókelők figyelmét, hívjon segítséget a jégcsapok biztonságos eltávolításához.

▪ Az időjárásnak megfelelően megválasztott, lehetőleg réteges öltözék viselése ajánlott.

▪ Tartózkodjon az alkohol fogyasztásától, meleg italok fogyasztása javasolt.

▪ Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ami élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A téli sportoknál különös figyelemmel kell lenni arra, hogy csak a kijelölt helyen szánkózzunk, korcsolyázzunk, síeljünk, valamint mindig javasolt a védőfelszerelések (elsősorban fejvédő sisak) használata.

Jeges jótanácsok

Szinte nem múlik el tél úgy, hogy ne értesüljünk olyan tragédiáról, amely a kellően még nem megvastagodott álló- és folyóvizek jégtakarójának beszakadása okozott. Mivel a mentésbe bevonható tűzoltó erők és eszközök helyszínre történő kiérkezése, amely a távolság miatt sokszor 15-20 percet is igénybe vehet, jelentős – ezért az alábbiakban néhány követendő jó tanáccsal szeretnénk segítséget nyújtani.
Befagyott állóvíz esetén:
A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél áramlatok gyöngíthetik a jeget ugyanez vonatkozik állóvizeknél a mellékfolyók torkolatára is. Meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket.
Befagyott folyóvizek esetén:
Különösen vékony jég és jéggel nem fedett részek a “sodorvonal”-ban találhatóak. Folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebesfolyású vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.
Mindkét esetben fontos tanács:
Olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége akkor is erősen csökken, ha vastagsága változatlanul fennáll. Jégen történő haladáskor nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, az fokozza a jég beszakadásának veszélyét. Jégen történő haladáskor síbottal vagy bottal állandóan ellenőrizzük az előttünk levő jég vastagságát és szilárdságát.
A jég beszakadása esetén követendő magatartás:

▪ A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés és a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető.

▪ Azonnal hasaljunk a jégre (nagy fekvési felület), lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal (mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk a part felé.

▪ Ha a jég a korábbi előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk és már beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Ha a jégfelület alá kerülünk:

▪ Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé.

▪ Ha a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel.

▪ Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni.

▪ Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, amíg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

Mások bajba kerülése esetén a következő módon nyújthatunk segítséget:

▪ Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert;

▪ Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal).

▪ Több segítőtárs esetén alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elöl levő személy biztonságban van mentőakciója során. Az odanyújtott segédeszközzel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre.

▪ Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végrehajtani.

Biztonságos téli ünnepek

Minden évben előfordulnak karácsonyfa vagy az adventi koszorú miatti tűzesetek. Néhány hasznos tanács, hogyan lehet elkerülni, hogy az ünnepi hangulatból tragédia legyen. A tűzesetekből származó tragédiák megelőzhetőek füstriasztó érzékelő felszerelésével. Fontos, hogy az érzékelők működését rendszeresen ellenőrizzük, a szükséges karbantartásokat (elemcsere, tisztítás) elvégezzük. A tűzvizsgálati statisztikák két keletkezési okot regisztrálnak: az elektromos áramot és a nyílt lángot. A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, vagy a papírdíszekhez – a felizzó, szikrát vető része meg fogja gyújtani azokat, majd a fenyőfát! A viaszgyertya használatát lehetőleg mellőzzük a karácsonyfán! Tűzvédelmi szempontból nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása. Pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. Használatuk tűzveszélyes, emellett hirtelen erős zajt keltenek, ami ijedtséget, balesetet okozhat. A forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást adhat a termék használatáról, amelyeket a balesetek elkerülése érdekében minden esetben be kell tartani. A pirotechnikai eszközöket csak a meghatározott időpontban (szilveszterkor), vagy külön engedély alapján lehet használni. A petárda használata és birtoklása tiltott! A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott tűzijátékot a forgalmazóhoz vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

A segítségkérés szabályai (Mit tegyünk, ha mégis megtörténik a baj?)

 • A karácsonyfatűz rendkívüli gyorsasággal terjed, akár egy perc alatt leéghet az egész fa. Egy átlagos méretű helyiség két-három perc alatt füsttel telítődhet és öt-tíz perc alatt teljesen kiéghet.
 • Tűzvédelmi szempontból jelentős előnyt jelent, ha a lakásban van füstriasztó eszköz, tűzjelző berendezés, illetve tűzoltó készülék, ezek elősegítik a kezdeti tűz eloltását. Amennyiben lehetséges, akadályozzuk meg, hogy a tűz oxigénhez jusson, így a lángok nem terjednek tovább. Erre a célra alkalmas lehet a nem műszálas anyagból készült takaró, pokróc.
 • Azonnal tárcsázzuk a 112-t, hívjuk a tűzoltókat!
 • A legfontosabb, hogy nem szabad kockáztatni saját testi épségünket! Baj esetén az ember hajlamos a kapkodásra, pánikra. Gondoljuk át a fentebb leírtakat, s ezek tükrében tegyük meg a szükséges lépéseket családunk biztonsága érdekében!
 • Csillagszórókat tilos épületből kidobálni, mert sérüléseket és károkat okozhatnak.
 • Az erkélyeken lehetőleg csak nem éghető anyagokat tároljanak, ezzel megelőzhetik a felelőtlen emberek által kidobált csillagszórók, pirotechnikai termékek által okozott tűzesetek mind az erkélyen, mind azon keresztül a lakás területén.

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tovább

Oldal 1 of 1

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb