Top
A város Hírek

Veszélyes hulladékok díjmentes leadása Gyálon

Tisztelt Lakótársaink!

Gyál Város Önkormányzata lehetőséget biztosít a városban élők számára, hogy a háztartásaikban összegyűlt veszélyes hulladékot az alábbi időpontban és helyen, díjmentesen leadhassák.

Időpont: 2022 szeptember 24. szombat, 8-13 óra között

Helyszín: Gyál, Dobó Katica utca 51. szám alatti telephely

A veszélyes hulladék átvételi szolgáltatást kizárólag gyáli lakosok, eredeti lakcímkártya és személyi igazolvány felmutatásával vehetik igénybe.

Az alábbi háztartási mennyiségű veszélyes hulladék típusokat adhatják le:

 • festékek, lakkok
 • oldószer, hígítószer
 • növényvédőszer maradék
 • spray-s flakon
 • veszélyes anyaggal szennyezett göngyöleg
 • fáradt olaj
 • pala hulladék
 • bitumenes hullámlemez
 • akkumulátor
 • festékpatronok, tonerek
 • fénycsövek

Az alábbi hulladékot nem áll módunkban átvenni:

 • ipari mennyiségű és jellegű hulladék
 • nem beazonosítható vagy felsorolásban nem szereplő veszélyes hulladék
 • elektronikai hulladék és gumiabroncs
 • építőanyag hulladék (vakolat, cement, ragasztóanyag, egyén por állagú építőanyag)

Fontos, hogy a veszélyes hulladék típusok egymástól elkülönítve adhatók csak le, emiatt megkérjük Önöket, ne keverjék azokat össze!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a közterületre bárminemű hulladékot kihelyezni TILOS, az köztisztasági eljárást von maga után!

Kérjük, legyen partnerünk, tegyünk együtt Gyál tisztaságáért, óvjuk együtt a környezetünket!

Gyáli Polgármesteri Hivatal

Tovább
A város Hírek Hivatal Önkormányzat Popup Vezető Hírek

Idén is folytatódik a Gyáli Óvodakezdési- és Iskolakezdési Program

Cikkünkben, az óvoda- és iskolakezdések időszakában a Gyáli Élet Program két elemét, a Gyáli Óvodakezdési Programot és a Gyáli Iskolakezdési Programot mutatjuk be az olvasóknak, amelyek idén talán minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a családoknak.

Gyáli Óvodakezdési Program

A Gyáli Óvodakezdési Program keretében a képviselő-testület azon gyermekek neveléséhez, óvodakezdéséhez kíván hozzájárulni az óvodakezdési csomaggal, akik Gyálon működő intézményben létesítenek első alkalommal óvodai jogviszonyt, vagy nem Gyálon működő intézményben történik az óvodakezdés, ugyanakkor a gyermek és legalább az egyik szülő gyáli állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Gyálon is él.

Amennyiben a gyermek nem gyáli intézményben kezdi meg a nevelési évet, úgy a csomag a Gyáli Óvodakezdési Program nevezetű nyomtatvány kitöltésével, amely letölthető www.gyal.hu/dokumentumok/letoltheto-dokumentumok és annak a Gyáli Polgármesteri Hivatalhoz történő eljuttatásával igényelhető.

Az igénylés leadható: az óvoda megkezdésének nevelési évében.

Gyáli Iskolakezdési Program

A Gyáli Iskolakezdési Program keretében az önkormányzat 2017-2019 között azon gyermekek neveléséhez, iskolakezdéséhez járult hozzá az ingyenesen biztosított taneszközcsomaggal, akik Gyálon működő intézményben létesítettek első alkalommal általános iskolai tanulói jogviszonyt, vagy nem gyáli intézményben történt az iskolakezdés, ugyanakkor a gyermek és legalább az egyik szülő gyáli állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Gyálon is él.

Gyál Város Önkormányzata 2020-ban kibővítette a Gyáli Iskolakezdési Programot, így onnantól minden gyáli általános iskolásnak, 1-8. osztályig ingyenesen biztosítja a tanszercsomagot. A támogatás alanyi jogon jár, melyet a gyáli oktatási intézménybe járó diákok a tanév első napján vehetnek át.

Amennyiben a gyermek nem gyáli intézményben kezdi meg a tanévet, úgy a csomag a Gyáli Iskolakezdési Program nevezetű nyomtatvány kitöltésével (amely letölthető ide kattintva) és annak a Gyáli Polgármesteri Hivatalhoz történő eljuttatásával igényelhető.

Az igénylés leadásának határideje: 2022. augusztus 31.

Az igénylőlapot benyújtó törvényes képviselőt a hivatal munkatársai levélben értesítik az átvétel módjáról.

Bővebb felvilágosítást Papp Józsefnétől a 06-29/544-138 telefonszámon,
illetve a papp.zsuzsanna@gyal.hu e-mail címen kérhetnek.

Gyáli iskolakezdési csomagok tartalma:

1.évfolyam

2.évfolyam

3.évfolyam

4.évfolyam

5.évfolyam

6.évfolyam

7.évfolyam

8.évfolyam

Tovább
A város Hírek Vezető Hírek

Augusztusban ismét lesz szúnyoggyérítés

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk Gyál Város területén, földi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor ULV-eljárással.

Kezelés időpontja:          2022. augusztus 8-9.                     20:00-tól

Pótnap (nem megfelelő időjárási viszonyok miatt):          2022. augusztus 10.

Alkalmazott készítmény:              Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer

Lakosság részére javasolt intézkedések:

 • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
 • A kezelés alatt és azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
 • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
 • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
 • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Gyáli Polgármesteri Hivatal

Tovább
A város Hírek

Jegykiadó automatákat telepítettek a gyáli vasútállomásokra

Az utóbbi években az önkormányzat sokat tett azért, hogy településünk két vasútállomása kulturált, a városképbe illeszkedő külsőt kapjon. A Gyál felső vasútállomás épületét és környezetét 2016-ban újították meg, míg a Gyál vasútállomás környezetét tavaly nyáron varázsolták újjá. Itt az épület felújításáról hosszú ideje zajlanak a tárgyalások annak tulajdonosával, a vasúttársasággal, de mindenképpen pozitív hír, hogy mostantól itt is lehetőségük van az utasoknak jegyvásárlásra, ezzel is növelve az utasok komfortérzetét. Gyál felső esetén az automata az épület nyitott-fedett előterébe került, Gyál állomáson pedig az épületbe.

Társaságunk célja, hogy a budapesti agglomeráció egészében jelentős állomási értékesítési lefedettség-javítást érjünk el. A jegykiadó automatákkal kapcsolatban előnynek tekinthető, hogy 7×24 órás rendelkezésre állásával minden hagyományos pénztári értékesítési formánál jobb időbeli elérhetőséget biztosít. Az eddigi tapasztalatok alapján az automata használata a telepítés után rövid időn belül az utasaink napi rutinjának részévé válik. Az automata használatához a nap 24 órájában elérhető +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon is segítséget kaphatnak továbbá utasaink munkatársainktól – tájékoztatott Reich László, a MÁV-START Zrt. szakmai projektvezetője.

Az automatás értékesítés megkezdésekor bevett gyakorlat az utasok részére türelmi időszak biztosítása, hogy ne érje hátrány azt az utast, akinek elsőre nem sikerül a vásárlás. A vonatokon az automata telepítését követően legalább 30 napig még pótdíj nélkül lehetséges menetjegyet váltani.

Tovább
A város Hírek

A szabadtéri tüzek megelőzése közös érdekünk!

A nagy kiterjedésű gaz és avar tüzek felszámolása illetve a szabálytalanul – nem megfelelő időben, a szükséges védelmi intézkedések hiánya, stb – a lakóingatlanok udvarán, létesítmények szabad terein történő égetés olyan indokolatlan tűzoltói igénybetételt jelent, mely más helyszínen történő ténylegesen emberi életet veszélyeztető káreseménytől vonja el az erőket.

Az ebből adódó vonulási időveszteség súlyos anyagi kárt, legfőképpenazonban akár emberi életet is követelhet!

A tűzesetek megelőzése érdekében az alábbiakat – jogkövető magatartással – KÉRJÜK TARTSÁK be:

 • a kül-és belterületen fekvő termőföldet a közhiteles ingatlan- nyilvántartásban szereplő művelési ágnak megfelelően szükséges tartani,
 • a szántó, rét, legelő, gyümölcsös, nádas, fásított terület, erdő, stb területek gondozott vegetációval rendelkezzenek,
 • amennyiben szükséges a művelési ág változtatását kérvényezzék,
 • a termőföld vagy annak egy részének más célú hasznosítása eseténben az engedélyeztetés lefolytatása,
 • már az év első két hónapjában a száraz vegetáció kaszálása, termőföld rendbetétele történjen meg, mivel ha gondozatlan, akkor potenciális veszélyt hordoz száraz, aszályos időben a tűzesetek helyszínéül.

Avar és kerti hulladék égetése: Ha jogszabály másként nem rendelkezik (jelen információk alapján a veszélyhelyzet végéig hatályosak maradhatnak a meglévő és még hatályos régi önkormányzati rendeletek), a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ez azt jelenti, hogy ahol van Önkormányzati rendelet, ott annak megfelelően lehet kerti hulladékot (vagyis ágakat, nyesedékeket, füvet és nem háztartási szemetet) égetni a megadott napon és időtartamban. Amennyiben nincs rendelet, akkor az OTSZ alapján tilos az égetés.

Bográcsozás, sütögetés: (tűzveszélyes tevékenység) Tűzgyújtási tilalom idején is megengedett a szalonna sütés, bográcsozás saját belterületi ingatlanon, amennyiben az időjárási viszonyok ezt lehetővé teszik, a szükséges védelmi intézkedések megtétele, vagyis a tűz eloltásához szükséges eszközök, anyagok biztosítása mellett.

A tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha a tevékenységet befejezték, azt azonnal el kell oltani.

A tevékenység csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és minden olyan körülményt meg kell szüntetni, ami további tüzet okozhat, pl. a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

Az időjárási előrejelzések alapján a tűzgyújtási tilalmat az erdőgazdálkodásért felelős miniszter hirdetheti ki, melyről az alábbi helyeken lehet tájékozódni: www.katasztrofavedelem.hu és a www.erdotuz.hu weboldalon.

A tűzgyújtási tilalom kihirdetését követően tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A lakosság a lakóhelye környékén lévő erdőterületekről az interaktív erdőtérképen találhat további információkat.

Irányított égetés – Ha azt jogszabály lehetővé teszi (jelenleg erdészeteknek, illetve ha olyan kártevő jelent meg a területen, amit csak égetéssel lehet semlegesíteni), külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez (Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) írásban be kell jelenteni.

Az irányított égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén azt azonnal el kell oltani. A tevékenység csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, és a vonatkozó Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásait maradéktalanul be kell tartani.

Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

Tovább
A város Hírek

Megelőzés – vad által belterületen okozott károk

A vadászható vadfajok településen történő megjelenése napjainkban számos esetben okoz problémát a lakosság számára, az ország szinte minden lakott területén. Egyrészt köszönhető mindez annak, hogy a vadászható vadfajok természetes élőhelye csökken, folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson megy keresztül (urbanizáció). Másrészt pedig bizonyos fajok, mint pl. a vaddisznó vagy a vörös róka rendkívül jó alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezért egyre többször lakott területeken vagy azok közelében jelennek meg, ami miatt úgy tűnhet a lakosság számára, hogy a vadállomány létszáma jelentősen megnövekedett.

A települések belterületén, kertvárosi régiókban vagy akár nagyvárosok központi részén is számos elhanyagolt, gyomos-bozótos, szinte teljesen visszaerdősült, bekerítetlen terület található, ahol a lehullott termés, a kidobott háztartási és kerti hulladék a vad számára könnyen elérhető táplálékforrást jelent. Mindezek kiváló életfeltételeket biztosítanak ahhoz, hogy az amúgy is nagyon jó alkalmazkodóképességű vadfajok e területeken megtelepedjenek. A vaddisznó területhasználatára irányuló kutatások bizonyították, hogy egyes egyedek egész életükben a belterületen tartózkodnak. Azaz nem a vadászterületről váltanak be a lakott területre, majd viszsza, hanem az év egészét a településen töltik „városlakó” vadként. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény szerint a belterület nem a vadászterület része, ebből következően ott jogszerű vadászati tevékenység nem folytatható, tehát az ott megjelenő vadászható vadfajokra közvetlen hatást a vadászatra jogosultak nem tudnak gyakorolni. A vadállomány apasztása a belterülettel határos vadászterületeken folyamatos, e tekintetben a vadgazdálkodási stratégia országosan egységesnek tekinthető (nagyvadállomány csökkentése), ennek ellenére egyre többször tapasztalható az egyes apró- és nagyvadfajok belterületi megjelenése, folyamatos jelenléte. A meglévő probléma kezelése a helyi lakosság bevonása és aktív közreműködése nélkül nem orvosolható. Kedvező irányú változást hozhat, ha a jelenleg elhanyagolt belterületi ingatlanokat, a vad számára táplálkozó- és búvóhelyeket biztosító területeket felszámoljuk, illetve a kerítéseket megfelelő műszaki állapotban tartjuk. Sajnos sok esetben a lakosság alakítja úgy a környezetét, hogy azzal megteremti a vadászható vadfajok belterületi életfeltételeit. Jelen tájékoztató célja, hogy minden érintett lakos hozzájárulhasson a probléma megoldásához a saját lakóhelyén úgy, hogy a következőkben leírtak alapján a lakott területre tévedt vadat nem eteti, hulladékait felelősen kezeli, birtokát rendben tartja, adott esetben pedig a vadászokkal együttműködve partnerként segítik egymás munkáját.

A belterületen kárt okozó vadfajok lakott területen történő megjelenésének legjellemzőbb okai

 • A vad számára megfelelő búvó-, táplálkozó-és dagonyázó helyek rendelkezésre állnak, ehhez a felhagyott kertek hálózata, az elhanyagolt, elvadult szőlők és gyümölcsösök, a beékelődött, zavartalan területek kitűnő élőhelyi feltételeket teremtenek.
 • A kedvező és folyamatosan biztosított növényi eredetű, főként lédús táplálékkínálat.
 • A ragadozók esetében – mint potenciális zsákmány – szóba jöhet a háznál tartott baromfiállomány is.
 • Kommunális és zöldhulladékok szabálytalan elhelyezése, esetleg állati tetemek illegális kihelyezése.
 • Házi állatok helytelen tartása, takarmányozása; illetve ha a lakosok a vadon élő állatokat direkt módon, szándékosan etetik vagy itatják.

Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval vagy más vadfajjal?

A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni. Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk! A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet. Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdő vagy elhanyagolt ingatlanok közelében, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára! A róka túlságosan bizalmas, szokásostól eltérő viselkedése esetén értesítsük a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívjuk a NÉBIH zöld számát, a +36 80 263 244 telefon-számot. Önmagában a rókák településen való megjelenése nem utal veszettségre. A témáról, a veszettség tüneteiről bővebben olvashatunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által működtetett honlapon: www.veszettsegmentesites.hu

A károk megelőzése szempontjából hasznos tanácsok a lakosság részére

Legfontosabb feladat a károk megelőzése és csökkentése érdekében a belterületi „élőhelyek” együttes felszámolása és az érintett ingatlanok bekerítése. 1. A kommunális és zöldhulladék illegális lerakásának megszüntetésével, a lerakóhelyek felszámolásával jelentősen csökkenthetjük a vad belterületi meg-jelenésének kockázatát.

Tovább

Oldal 1 of 1

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb