Top

EGYHÁZAK

Gyáli Katolikus Egyház

 

Vezető: Káposztássy Béla plébániai kormányzó

Valamikor kultúrteremként, mások szerint kocsmaként szolgált az a régi épület, ami átalakítás után évtizedekig a katolikus közösség számára Isten házát jelentette. További toldozgatásától nem lehetett várni, hogy hosszú távon, méltó módon betöltse szerepét. A hívek új templom építése mellett döntöttek.

latnivalok-pic1
A régi katolikus templom Az új katolikus templom
(Fotó: Dr. Lugosfalvi Ervin)

Perczel Dénes építész magasra “rajzolta a lécet”, de a Dr. Nagy Árpád vezette közösség 1983-ban megbirkózott a feladattal. A szűkös anyagi alapot – ami a hívek adományaiból, hazai és külföldi segítségből állt össze – sokan munkájukkal pótolták.
A közösség apraja – nagyja hordta a téglát, keverte a betont, helyi iparosok irányították, végezték a szakértelmet igénylő munkákat, az építész értő felügyelete mellett. Az épület elkészült, de az alkotók még nem pihentek, megvásárolták a szomszédos telket is. A rajta lévő romos házacska elbontása után a területen gyönyörű parkot alakítottak ki, így az épület megfelelő térbe kerülve impozáns látványt mutat. A Hefler Gábor plébános vezette hívek az állandó karbantartásról sem feledkeznek meg. Úgy tartják, hogy nem csak létrehozni, de folyamatosan óvni, gondozni is kell értékeinket.

Elérhetőségek:
telefon: +36 29 340 513
mobil: +36 30 325 7173
e-mail: kaposztassy.bela@vaciegyhazmegye.hu, gyalrkp@gmail.com

Web: http://gyalikatolikusegyhaz.hu

Szentmise hétköznapokon:
kedd, péntek – 7:00
szombat – 18:00
vasárnap – 9:30

Rózsafüzér: szombat – 7:00


Gyáli Református Gyülekezet

 

Vezető: Gyimóthi Zsolt lelkész

Ugyancsak jelentős látványosság a hasonló feltételekkel, Jakab Zoltán építész tervei alapján, erdélyi stílusban épült református templom. A Takaró Károly püspök által 1994-ben szervezett munka meghozta gyümölcsét.

latnivalok-pic2
Refomátus templom Református templom belső

Az elkészült épületre vallási hovatartozás nélkül büszkék a gyáliak. Büszkék azok, akik anyagilag vagy munkájukkal segítették, hogy létrejöjjön, és azok is, akik ezt nem tették, vagy nem volt módjuk tenni. Az eredmény elsősorban azoké a kisebb-nagyobb közösségeké, amelyek érdekében létrejött, de az egész városé is, hiszen harmonikusan beépült, beilleszkedett környezetünkbe, igényességével előnyösen befolyásolva azt.

Gyülekezet elérhetőségei:

Cím: 2360 Gyál, Zrinyi u. 33

Telefon: 06-29-340-531, Parókia: 06 29 340-135

E-mail: hivatal@gyaliref.hu

Web: http://gyaliref.hu

Hivatali idő:

kedd, szerda, csütörtök 9,00-13óráig

pénteken 14-18 óráig

Hétfő: Szünnap

 

 

 


Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb