Top

Lendületben Gyál 2017

Lendületben GYÁL 2017 kiadvány

Gyál 2017-ben ünnepli várossá nyilvánításának 20. évfordulóját. Az idei esztendő nem csak a város életében fontos évforduló. A gyáli intézmények közül a Gyál Zrínyi Miklós Általános Iskola az 50., a Gyáli Liliom Óvoda és a Gyáli Ady Endre Általános Iskola a 45., a Gyáli Bóbita Bölcsőde és a Gyáli Tátika Óvoda a 35., a Gyáli Református Templom a 25., az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár pedig a 15. születésnapját ünnepli.

Ezek mellett több közösség és civil szervezet is fontos évfordulót ül ebben az esztendőben. Ezért fogalmazódott meg a város vezetőiben az a gondolat, hogy a város és a városi intézmények ünnepeinek közös arculatot adjon, mely a Lendületben Gyál2017 nevet viseli.

A városvezetés szándéka, hogy a jubileumi programsorozat alapját a városi nagyrendezvények adják ebben az esztendőben. A hagyományosan megrendezendő programok mellett számos, az elmúlt 20 évre visszaemlékező rendezvényt tartanak a városban működő intézmények, önkormányzati gazdasági társaságok, valamint civil és sportszervezetek. Ezek programok részét képezik a Lendületben Gyál2017 rendezvényfolyamnak.

Eltökélt célunk, hogy ezzel is elősegítsük a gyáli identitás további erősödését, és városunk egyébként is pezsgő kulturális életét tovább erősítsük.

Kiadványunkban olvashatják az egyes évfordulós intézmények bemutatkozását és a „Lendületben Gyál 2017” rendezvénysorozat részét képező rendezvények leírását. A programfüzetet záró eseménynaptárban a kiemelt, önkormányzatunk támogatásával megvalósuló jubileumi események kaptak helyet.

Reméljük, hogy felkelti az érdeklődésüket a ,,Lendületben GYÁL 2017” rendezvényfolyam, és minél több eseményén személyesen találkozhatunk! Ünnepeljük együtt Gyált!

Szervezők

A Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat eseményeiről bővebb tájékoztatást a + jelre kattintva olvashat.

Január 7. szombat 16.00 - Nyitóbuli GYÁL 2017 (farsang és pótszilveszter)

Utószilveszteri nyitóbuli az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban a Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesülete szervezésében.

Az estet megnyitja Erős József alpolgármester, az esemény fővédnöke. A megnyitót követően GYBKSE Mazsorett csoport lép fel, Tóth Dorina, a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulója szaval. Továbbá fellép a Gyál Városi Népdalkör és BEX egyedülálló show-műsorral vár mindenkit.

Második részben Batyus bulival folytatódik az est, minden vendégtől kérik, hogy vigyen magával egy kis sütit vagy üdítőt.
Farsangi előmulatság részeként farsangi fánkokkal lehet versenybe szállni, amelyek zsűrizésre kerülnek és fánk kóstolóra is lesz lehetőség. A farsangi jelmezzel érkezőket díjazzák.

Jelentkezni legkésőbb január 5-ig lehet Kiss Jánosnénál a nyke.gyal@gmail.com email címen vagy a +36 29 263-261 telefonszámon.
Kérjük jelezzék, ha jelmezbe öltöznek, fánkokkal készülnek, netán csak vendégként vennének részt.

A belépés INGYENES, azonban jelentkezéshez kötött.

Január 14. szombat 8.00 - "Drukkolj a Szüleidnek" iskolák és intézmények közötti bajnokság

A Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola Gyál Város 20. évfordulójának keretében megrendezi a DRUKKOLJ SZÜLEIDNEK! c. versenyét, melyre a gyáli általános iskolák és önkormányzati intézmények dolgozói jelentkezhetnek saját csapatukkal az alábbi sportágakban:

– futball (6+1 fő/csapat) 2×10 perces mérkőzések
– kosárlabda (5 fő/csapat) 2×10 perces mérkőzések
– röplabda (5-6 fő/ csapat) 20 pontig játszanak barátságos mérkőzéseket egymással.

Időpont: Január 14. Szombat 8 óra
Helyszín: Zrínyi Miklós Általános Iskola
Nevezési határidő: 2017. január 06. (péntek)
Nevezés: zrinyi@zrinyi-gyal.sulinet.hu emailcímen

A program felelősei: Kerekes Zsuzsanna testnevelő és Ormosné Surányi Katalin igazgató.

A helyszínen működő büfében szendvics, üdítő, sütemény vásárolható.

Január 22. vasárnap 17.30 - Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat hivatalos megnyitója a magyar kultúra napján

17.30 Kiállításmegnyitó
XXVI. Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotóinak csoportos kiállítása.
A kiállítást megnyitja: Gazdik István, a közösségi ház igazgatója

18.00 A Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat megnyitója
Nyitóbeszédet mond: Pápai Mihály, Gyál Város polgármester

Magyar kultúra napi műsor
Beszédet mond: Nagy József Elek, Gyál Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke

Programok:
GyálVáros Önkormányzata: Közművelődési Díj adományozása
„Versek Tűsarokban” kortárs és egyéb versek zenével
Közreműködik: Csizmadia Ildikó és Wessely-Simonyi Réka
Polgármesteri köszöntő

19.00 Talamba ütőegyüttes koncertje

Helyfoglalás és regisztráció: 2017. január 16-ig a helyszínen (2360 Gyál, Kőrösi út 118-120.), vagy a 06-29/541-641 telefonszámon, vagy a kozossegihaz@gyal.hu elektronikus levélben.

Január 28-29 szombat 10.00-vasárnap - Lendületben GYÁL 2017 Biliárdverseny

Itt az idő, hogy megmérettesd magad Amatőr Biliárdversenyen!

Gyál Város 20. születésnapját ünnepeljük, és a gyáli lakosok egy 2 napos biliárd versenyen mérkőzhetnek meg egymással. Verseny asztalok, verseny körülmények. Nincs más dolgod, mint egy nevezési lapot kitölteni, és máris gurul a golyó.

Nevezési díj nincs! Belépő nincs! Csak amatőr illetve kezdő játékosok részére!

Helyszín: Lakodalmas Ház

Nevezési határidő: január 25-ig.

Nevezési lap ide kattintva tölthető le.

 

Kapcsolattartó: Losonczy Ferenc elnök

Email: redbreastfeco@gmail.com

Telefon: 06-70-260-5679

Február 11. szombat 7.00 - V. Böllérfesztivál

Nagy sürgés-forgás veszi kezdetét a meghirdetett időpontban reggel hét órától Gyálon, a sportpályán a már hagyományos Gyáli Böllérversenyen, amelyen általában 15-17 csapat nevez. A zsűri figyeli az állatok kegyes feláldozásának módját és a feldolgozás tisztaságát, szakszerűségét és persze megkóstolják a helyben készült étkeket, mielőtt döntést hoznak.

Változatos ételek készülnek és e közben a jó hangulatról pálinka, forralt bor és a jó nóta gondoskodik.

Végén persze gondban van a zsűri, hiszen megannyi “disznóságot” kóstolhatnak: a hurkától-kolbásztól kezdve, a töpörtyűs kappanos toroskáposztán át, egészen a hagymás sült vérig. A parasztudvarokat stílusában állított sátrakban a vidéki élet hagyományos kellékeit, s a sertésvágás és feldolgozás mára már feledésbe merült eszközeit, technológiáit ismerhetik meg a látogatók. Kóstoló nélkül nem kell senkinek hazamennie, hiszen ha a „versenyműből” nem jutna, korábban feldolgozott árut is ízlelhetnek a helyiek és vásárlásra is lehetőség van.

Helyszín: Gyáli Sportpálya

Február 22. szerda 10.30 - Babaköszöntő 2. évfordulójának ünnepsége

2 éves Gyál Város Önkormányzatának babaköszöntő programja.

2015-ben 147 és 2016-ban 182 gyáli kisbabát köszöntött értékes ajándékcsomaggal a város vezetése. 2016 novemberében a femina.hu nagy elismeréssel adózott a gyáli csomag tartalmát illetően: Nem, ez nem Finnország, ez Gyál! A gyáli anyák ilyen ajándékcsomagot kapnak c. írással. A önkormányzat lehetőségéhez mérten igyekszik odafigyelni arra, hogy ne reklámanyagokat, hanem hasznos termékeket és útbaigazítást kapjon a kismama.

 

Lendületben GYÁL 2017 program keretében Február 22. Szerdán ismét közös ünnepséget tartunk ahol az újszülöttek hozzátartozói személyesen veszik át a csomagokat. Két évvel ezelőtt legnagyobb meglepetésünkre megtelt a Polgármesteri Hivatal aulája babakocsikkal és nem csak a fényképekkel kedveskedtek a kismamák, hanem legtöbben babájukat is elhozták. Mi örülünk a fényképeknek is és a Szülőkre bízzuk, hogy döntenek a részvételt illetően. Csak annyit kérünk majd, jelezzenek vissza a részvételt illetően a meghívóban megadott telefonon, hogy felkészülhessünk a fogadásukra.

Március 6-10 hétfő-péntek - Pénzügyi tudatosság hete Eötvös SZKI

A Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete – 2017-ben március 6. és 10. között kerül megrendezésre. A Pénz7 témája 2017-ben: „Bankoljunk okosan!”, emellett a témahét kiegészül egy vállalkozói kompetenciafejlesztő/ gazdálkodási témakörrel is.

A március 7-én kezdődő program rendhagyó, játékos, szemléltető eszközöket felsorakoztató óráin a pénzügyi tervezés megalapozása mellett a megtakarításokkal kapcsolatos alapismeretek átadása a cél. A banki önkéntesek részvételével zajló órákon ki-ki a maga korosztályi szintjén ismerkedik az alapvető pénzügyi folyamatokkal, a bankrendszer lakossági szerepével és a megtakarításokkal.

Rendezvényünk nyitott! Nemcsak a diákokat, hanem a gyáli lakosságot is szívesen várjuk a fenti rendezvényünkre, ahol az adóbevallással kapcsolatos segítséget, oktatást is kaphatnak az érdeklődők.

 

Dátum, idő Téma/témavezető Terem
március 6. Vasasné Kocsis Tóth Andrea

Pénzügyi tudatosság a hétköznapokban

emelet 26-os
március 7. Szűcs Gáborné

Béremelés – jól jártunk-e vagy sem?

A 2017-es béremelés hatásai

emelet 34-es
március 8. Tar Andrea

A bérszámfejtés könyvelésével ismerkedhetnek a látogatók –   mind a munkavállaló mind a munkáltató oldaláról.

emelet 27-es
március 9. Bíró Zoltán koordinátor

Iskolánk végzős tanulói (14. évfolyamosok) bemutatják, hogyan kell elkészíteni az adóbevallást.

emelet 27-es
március 10. Éger Gyöngyi

Az Adótanácsadók Egyesületének a Jövő tudatos adózói programjának keretében, meghívott előadó: Szabóné Scheuring Éva, ADÓ-PADLÓ Kft.

Az előadás 2×45 perc az alábbi témában:

·       Nem leszek balek, nem hagyom, hogy átverjenek!

·       Milyen élethelyzetben mit érdemes választani, előnyök, hátrányok, munkaidő, szabadság.

·       Nekem nem parancsol senki: saját cégem lesz. Ja, hogy adóznom is kell!?!?

·       Vállalkoznál? Mi vár rád? Hogy készülhetsz föl rá?

emelet 26-os

Érdeklődők jelentkezését várjuk időpont egyeztetés céljából: titkar@eotvos-gyal.sulinet.hu

Március 15. szerda - Szabadság ünnepe - 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepség

Névtelen

Március 22. szerda - Városi rajzverseny: Lendületben GYÁL 2017

Téma: 20 éves a város. A helyszínen megismert feladatok a jubileumi évhez kapcsolódva, e téma köré csoportosulnak.

A versenyre a gyáli általános iskolák, évfolyamonként két diákot nevezhetnek, nevezési díj nincs.

Nevezni lehet E-mail: bartok.gyal@gmail.com

A verseny után a rajzokból kiállítást rendezünk, mely megtekinthető az iskola aulájában.

A díjazott művekből összeállított kiállítás a PMPSZ Gyáli Tagintézményének konferenciáján április 27-én az Arany János Közösségi Házban lesz újból látható.

Városi rajzverseny meghívó

Március 25. szombat 15.00 - Zeneiskolák kamarazenekarainak XIII. találkozója - IDŐPONTVÁLTOZÁS!

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

8 zeneiskola növendékei részvételével.

Rendező: Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola

Időpont: 2017. március 25. szombat 15 óra.

Helyszín: Gyáli Bartók Béla Általános Iskola

Zeneiskolák Kamarazenekarainak XIII. Találkozója meghívó

Március 26. vasárnap 15.00 - Népdalkörök XI. Találkozója

Az 1986 óta működő Gyál Városi Népdalkör, hagyományaihoz híven idén XI. alkalommal rendezi meg Tavaszi Találkozó címmel, országos népdalköri találkozóját. Az elmúlt években az ország egész területéről érkeztek népdalkörök (Csabrendek, Kartal, Budaörs, Vecsés, stb.), A történelmi Magyarországról is rendszeresen visszatérő népdalkörök színesítik műsorunkat. A rendezvény sokszínűségét nem csak a különböző tájegységek népdalcsokrai adják, hanem a citeraszó és a műsort követő táncház is.

 

Programunkon a Lendületben GYÁL 2017 ünnepségsorozat rendezvényeként, 2017. március 26-án 15 órai kezdettel megrendezésre kerülő Népdalkörök XI. Tavaszi Találkozójára is színes programmal várjuk az érdeklődőket. Terveink szerint 10-12 népdalkört fogunk várni, a műsort ezek a népdalkörök fogják adni. A rendezvény végén, közös éneklés és tánc, beszélgetés és tapasztalatcsere lesz a kerengőben.

Kapcsolattartó: Dancs Erika elnök

dancserika@t-online.hu

Regisztráció és helyfoglalás a kapcsolattartónál és a Közösségi Ház recepcióján 03.20-24 között.

Február-Március - Virágládák kihelyezése, virágültetés

Április 7. péntek - Szakmai nyíltnap a Gyáli Liliom Óvodában

Bemutatkozik a főrendező: a 45 éves jubiláló intézmény a Gyáli Liliom Óvoda, intézményvezető: Lendvay- Kiss Anita

Április 8. szombat 14.00 - Népdal és nótaverseny

A Kovács István Pál Dalkör a 20 éves várost köszöntve, az „…AZT A RAGYOGÓJÁT!” dal-és nótaműsor sorozat 12. születésnapján, 2017. április 8-án 15 órakor újra megrendezi a 2012. évben nagy sikert aratott nemzetközi énekversenyt.

A verseny kiírása népdal és nótaéneklés kategóriában várja a jelentkező amatőr (vagy csak dalolni kedvelő) énekest.

 

A versenyzőknek cigányzenekar kíséretet az egyesület biztosít.

A díjazottak és a zsűri tagjai a 17 órakor kezdődő „…AZT A RAGYOGÓJÁT!” műsor-sorozat gálaműsorán mutatják be versenydalaikat, melyre  szeretettel várjuk a népdal- és nótakedvelő, és a közös éneklést kedvelő közönséget!

Nevezési lap az egyesületnél vagy a Közházban kérhető. Nézőknek helyfoglalás u.ott 04.03-tól!

Kapcsolattartó: Kovács Istvánné elnök

06-70-558-8501

kovacsne.aranka@freemail.hu

Április 9. vasárnap 17.00 - Pörög a Gyáli Szoknya néptánc gála, Levelek Julikához c. előadás

A Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület, több mint 9 éve kezdte meg működését. Célja, a néptánc és népzenei értékek felkutatása, megőrzése. A népi hagyományok minél szélesebb körben való megismertetése, táncházak, táncszínházak szervezése. Élő nemzetiségek hagyományainak őrzése, a nemzetek közötti kapcsolatok ápolása.

Az egyesület a néptánc és néphagyományok tisztelőinek, szeretőinek fórumává kíván válni.

Fontos, hogy a zene, a tánc és kézművesség mindannyiunk közös nyelveként működjön.

Az egyesület táncpedagógusa, koreográfusa Velner Klára és Teiner Annamária.

 

 

Levelek Julikához c. előadás

Fővédnök: Erős József alpolgármester

9 éves a PGYSZE Gála. Hagyomány, korszerűség, igényesség a célja a Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület legújabb műsorának. Az egyesület munkájára eddig is jellemző volt a magyar folklór hiteles bemutatása és színpadra állítása. A tavalyi és idei műsor koncepciójában helyet kap a korszerűség, hiszen nem felejthetjük el, hogy fő célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük saját népi hagyományunk értékeit. Ehhez szükségünk van arra, hogy lépést tartsunk a mai kor elvárásaival. Gálaműsorunk a színházi lehetőségeket kihasználva próbálja meg új köntösben bemutatni ezt a sokunk által szeretett kultúrnyelvet.

Kapcsolattartó neve: Kalmárné Mogyorósi Andrea elnök

email cím: mogyorosi.andrea1@gmail.com

Belépés 2017. évben megrendezésre kerülő gálaműsorra ingyenes. A nagy érdeklődésre tekintettel Támogatói vagy ingyenes regisztrációs jegy igénylésével biztosítsa ülőhelyét 04.03-ig!

Április 13-17. csütörtök-hétfő - Húsvéti szertartások, családi programok és miserend

Április 13. csütörtök 18.00

Április 14. péntek 15.00

Április 15. szombat 20.00 tűz és víz-szentelés, és szentmise, körmenet

Április 16. Húsvétvasárnap 10.00 nagymise húsvéti ételek megáldása

Április 17. Húsvéthétfő 9.30 szentmise

Helyszín: Római Katolikus Templom és Plébánia

Április 21. péntek 8.00 - Bartók ÖKO nap

 A projektnap témája: a népi hagyományok felelevenítése, elsősorban népi játékok segítségével és népművészek közreműködésével.

A nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet értékeink, hagyományaink megőrzésére, ápolására, az összetartozás élményének erősítésére a  helyi civil szervezetek és  határon túli magyar gyerekcsoport együttműködésével. A rendezvény széleskörű összefogással valósul meg.

8.00 Megnyitó a „Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület” közreműködésével
9.00 – 13.00 Forgószínpad bartókos kollégák, öregdiákok, civil szervezetek rendezésében.
13.00 Zárás a „Márványos Tamburazenekar” közreműködésével

Forgószínpad programjai:

 • Gyáli Kertbarátkör: Kertészet régen és ma
 • Fogyasztóvédelem Gyáli Szervezet: Táplálkozási szokások változása
 • Cukorbetegek Egyesülete: Vérnyomás- és vércukorszintmérés
 • Bundás Barát Állatvédő Egyesület: A kutya az ember legjobb barátja
 • Civilek a Környezetünkért Egyesület: Városunk hagyományai
 • Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola kutya-bemutatója
 • Így kell szőni a szövőszékkel
 • Táncház
 • Filmvetítés – meglepetés
 • Agyagozás
 • Furulyakészítés
 • Íjászat
 • Ügyességi verseny
 • Lepénysütés és kóstolás
 • Népmesék: a képzelet és a valóság
 • Lengő teke
 • Rongylabdakészítés
 • Célba dobás rongylabdával
 • Népi színező és öltöztető
 • Rönkhajítás
 • Patkódobás
 • Talicskázás
 • Dióverés
 • Szög beverés
 • Könyvtár, a titkok birodalma
 • „Ez is magyarul van?” – szövegértelmezés
 • Szólások, közmondások -képrejtvényben
 • Várjuk a szülőket és a gyáli lakosokat.

A belépés ingyenes, de a nagy létszám miatt regisztráció szükséges, melyet 04.18-ig kérünk bejelenteni!

Kapcsolattartó:
Koszticsák Angelika ÖKO munkacsoport vezető
E-mail: koszticsak.ang@gmail.com Telefon: +36 30/610-9230

Április 22. szombat 9.00 - Marsi kupa labdarúgó torna

XIII. alkalommal kerül megrendezésre a Marsi Kupa a gyáli sportpályán

2017. április 22-én, szombaton a Gyáli Baráti Kör Sportegyesület egykori elnöke, Marsi Ferenc emlékére megrendezésre kerül a Marsi Kupa utánpótlás labdarugó torna. A tornán 6 egyesület 6-6 csapata méri össze focitudását a 7 és 9 éves korosztályban. A tehetséges ifjoncok 9.00 órai kezdettel 2 pályán, egyidőben mérkőznek meg egymással.

Eredményhirdetés: 13.00-13.40 óra között

Résztvevő egyesületek:
– Gyáli BKSE
– Gyáli Lurkó
– Soroksár
– RKSK
– Goldball
– Törökszentmiklós

A sportpályára várjuk Gyál sportszerető közönségét. Szurkoljunk együtt fiatal tehetségeinknek! A belépés díjtalan.

2017.04.22. Marsi Kupa Labdarugó torna sorsolás

Április 22. szombat 14.00 - Térségi nyugdíjas klubok találkozója

Megnyitó: 14.00

Fővédnök: Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Főrendező: NYKE
Elnök: Kiss Jánosné

Program: A szervezetek bemutatkozása egyéni műsorral. Patchwork kiállítás a gyáliak munkájából.

Műsor:
Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesülete, énekcsoport
Ecseri Hagyományőrző Nyugdíjas Klub, Hagyományőrzők tánca
Felsőpakonyi Darumadár Nyugdíjas Klub, Dalcsokor
Apaji Tavaszváró Nyugdíjas Klub, Tánc
Ócsai Évgyűrűk Nyugdíjas Klub, vidám jelenet
Bugyi Nyugdíjas Klub, népi tánc
Üllői Nyugdíjas Egyesület, énekkara népdalcsokor
Alsónémedi Nyugdíjak Klub: nyugdíjas tánc, vid.ea.

További résztvevők:
Vecsési 2.sz. Nyugdíjas Klub
Gyáli Foltvirágok Csoportja

Vendéglátással és meghívott előadó (énekes) műsorával is kedveskedünk a megjelenteknek.

Várjuk szeretettel az idősebb korú gyáli lakosokat, olyanokat is, akik még nem csatlakoztak egyik nyugdíjas klubhoz sem!

BELÉPŐ NINCS, de regisztráció feltétlenül szükséges a hely és a vendéglátás biztosítására. Email: nyke.gyal@gmail.com vagy személyesen a Közösségi Ház recepcióján 04.18-ig.

Április 23. vasárnap 16.00 - Szent György emlékhely átadása - IDŐPONTVÁLTOZÁS

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Közel 750 éve már település volt a most 20 éves város helyén. Sokat változott a neve a történelmi dokumentumokban és sokszor cserélték el tulajdonosai.

Városunk 20 születésnapja alkalmából Szent György napján, múltunkra emlékezve méltó emlékhelyet kívánunk állítani a közelben lévő ám ma még feltáratlan templomnak és a gyáli földön élt és halt népességnek, akiknek jelenünket is köszönhetjük.

MEGHÍVÓ - 2017. április 23. vasárnap 16.00 Szent György Emlékhely avatása

Április 27. csütörtök 9.00 - „Ezt egy életen át kell játszani” Pedagógiai szakszolgálati VIII. szakmai konferenciája (nyílt nap)

A szakszolgálat 4 település: Gyál, Ócsa, Felsőpakony, Alsónémedi gyermekeit látja el szolgáltatásaival (pszichoterápia, logopédia, korai fejlesztés, komplex gyógypedagógiai fejlesztések).
Fenntartó és működtető: Ceglédi Tankerületi Központ (2700 Cegléd, Malom tér 3.)
Gyálon, mint központi telephelyen, és összesen tizenkettő feladat-ellátási helyszínen látnak el kollégáink korszerű diagnosztikai és terápiás munkát.

Évek óta hagyomány magas szintű Szakmai Konferenciánk, amelyre minden évben több, mint 200 érdeklődő látogat el.

A konferencia címe:
„Ezt egy életen át kell játszani”

A játék és a kreativitás szerepe életünkben.

Dátum: 2017. április 27., 09:00-17:00
Helyszín: Gyáli Arany János Közösségi Ház

Bevezető rendezvény:

 1. április 26. gyermekrajz-pályázat eredményhirdetése és kiállítás megnyitása

Meghívott előadók:

Vekerdy Tamás, Dr. Páli Judit, Dr. Bakonyi Anna, Tóth Erika Katalin és játékmesterek, alkotóművészek részvételével.

Konferenciánk ajánlott a gyáli járásban dolgozó óvodapedagógusok, pedagógusok, szociális munkások, egészségügyi szakalkalmazottak és minden érdeklődő gyáli szülő számára.

Belépő díj: nincs, regisztráció és helyfoglalás szükséges 04.13-ig.

Kapcsolattartó: Tábit Sarolta, intézményvezető

pmpsz.gyal@gmail.com

06-30-446-3559, 29/340-345

Április 28. péntek 14.00 - "Repülj velünk!" gyáli földön körbe-körbe futófesztivál és sárkányeregetés

Fenntarthatóság hetéhez kapcsolódva április 28-án (pénteken) 2017 m-es futóversenyt rendezünk

A program 14 órától kezdődik az Eötvös iskola udvarán.

Útvonalterv 2017 m futáshoz:

 RAJT: ÉSZC Eötvös József Szakképző Iskolájától

Erdősor u. 65. – 1. kör az iskola körül (550 m)

Erdősor u. 65. –  2. kör Bacsó Béla Erdősor sarok – Bacsó Béla utcától Bartók Béla u. 75. Bartók Béla Általános Iskola bejáratáig (550 m) tovább 1. kör az iskola körül (600 m)

Bartók Béla u. 75. 2. kör Kodály Zoltán utca/Juhász Gyula u. kereszteződéséig (300 m)  –

CÉL: Bartók Béla Általános Iskola mögötti üres területen  (+17 m)

útvonalterv_2017m

Futóverseny programja:

14-14.10 Zenés bemelegítő
14.15-től óvodások rajtja
14.45-től alsó tagozatosok rajtja
15.15-től felső tagozatosok rajtja
15.45-től középiskolások rajtja
16.15-től felnőttek rajtja
16.45-től seniorok rajtja

Várunk minden korosztályból futni, kocogni szerető kicsiket és nagyokat!  A díjazás több kategóriában lesz (óvoda 3-7 éves korig,  általános iskola alsó, általános iskola felső, középiskola 14-25 éves korig, felnőtt 26-60 éves korig, senior 60 év felett; fiú-leány és a jelentkezések szerint esetleg további bontások). A jutalom a hőlégballonos utazás, kivétel az óvoda és alsós korosztály, ők pólót kapnak. (Alkalmatlan repülési idő esetén más tárgyjutalom) oklevél I-III. minden korcsoportban.

Pótnevezési határidő 04. 25. igazgato.eotvos@gmail.com e-mail címen. Tel.: 340-112

Ebben a rendezvényben társszervező a Bartók Béla Általános Iskola, így a futóverseny útvonala a két iskolát köti össze. Ezen a napon 15.30 órától a Bartók B. Ált. Iskola mögötti területen Gyál Város Önkormányzata városi versenyt hirdet további ügyességi számban is, nevezni lehet Sárkányeregetésre saját készítésű és vásárolt darabbal!

 Pótnevezési határidő: 04.25-ig savai.maria@gyal.hu e-mail címen (a saját készítésű) Gyáli Sárkány fantázia neve, készítője és futtatója megnevezésével. Külön kategóriában (Sárkányom) indulhatnak a vásárolt termékek tulajdonosai.

Párhuzamos programok Eötvös iskola udvarán:

14 órától Ejtőernyős bemutató és vetélkedő

 

Párhuzamos programok Bartók iskolánál:

Futóverseny eredményhirdetése folyamatosan, kategóriánként a futamokat követően a célban történik.

Bartók Béla u. 75. előtt 17.00
Street motoros bemutató

Bartók iskola mögötti területen folyamatosan 14-17 óra között
Jutalom hőlégballonos repülés
(I-III. helyezettek oklevél bemutatásával)

Bartók iskola mögötti területen
15.30 Sárkányeregető verseny

Részvétel ingyenes, a díjak értékesek lesznek. A napot különleges bemutatók színesítik, melyet nem szabad kihagyni!

Várunk minden kedves gyáli lakost!

Május 5. péntek 17.00 - II. világháborúban elesettek emlékünnepe

A háború Európában 1945. május 8-án Németország feltétel nélküli kapitulációjával fejeződött be. Az akkori nagy Magyarország 13,7 milliós lakosságából közel 1 milliós lélekszám veszteséget szenvedett el és ebből a harmada halt meg katonaként. Az áldozatok kétharmada a polgári lakosságból került ki.

A második világháborúban Gyál a frontvonalban volt, hol a szovjetek, hol a németek foglalták el. A település lakosságából sokan, aki nem tudtak elmenekülni áldozattá váltak. Nem csak az ágyútűz végzett velük, sokakat agyonlőttek vagy soha nem tértek haza.

Gyál is sokáig hallgatott, de ma már lehet emlékezni. Már csak kevesek tudnak eljönni a háborús idők tanúi közül, de kérjük a fiatalokat jöjjenek el hallgassák meg őket tanulságul, hogy soha többé ne kelljen átélniük ugyanazt, amit elődeiknek.

Az emlékezés helyszínén egy tömegsír van, ahol együtt alusszák örök álmukat a harcoló felek és az ártatlan polgári lakosok. Tegyünk egy szál virágot nyughelyükre!

Helyszín: Millenniumi park

Meghívó-II.vh.megemlékezés-2017.05.05.

Május 6. szombat 10.00 - "Felbőgnek a motorok" őrült sportbanzáj (technikai sportok versenye)

Május 6 Szombat Felbőgnek a motorok az „Őrült Sportbanzáj” néven ismert rendezvényen, ami sok neves sportolót és sportágat hoz össze a pályán izgalmas gyermek és családi programmal bemutató edzésekkel egybe kötve.

Crosspályához a Polgármesteri Hivatal elől: 10 órakor kezdődik a technikai járművek vonulása . A programon szerepel freestyle show, mx motocross, autocross, monster track, roncsautó show, továbbá bemutatók: amerikai futball, öttusa, kajak-kenu, karate, birkózás, freestyle foci.

Kapcsolattartó:
Izsold Zoltán
Tel: 0620 215 96 16
Email: izsoldzoltan@t-online.hu vagy zoltan.izsold@biotronik.hu.

Várunk minden gyáli lakost a helyszínre! Belépődíj gyáli lakcímkártyával kedvezményes lesz!

Május 8. hétfő 10.00 - Anyák napi városi ünnepség

Szeretettel várjuk és szeretnénk megismerni és első ízben köszönteni azokat a három vagy több gyermeket nevelő gyáli anyukákat, akikkel még ebben a körben nem találkoztunk. Az ismeretség hozzájárulhat ahhoz, hogy a napi örömöket és gondokat egymással megosztva új barátokra találjanak. A Gyáli Tulipán Óvoda főrendezésében, a gyáli óvodák anyák napi köszöntőjével kedveskednek a csöppségek.

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

Május 13. szombat 13.00 - "Miénk itt a tér" alapítványi nap

Ízelítő a várható programokból:

Színpad
Akrobatikus tánc bemutató
14.45 Mini mazsorett bemutató
15.00 Hip-hop (Detty) bemutató
15.25 Bódi Balázs zongorázik
15.50 Karate bemutatót
16.25 Hip-hop (Bús Tina) bemutató
17.00 L.L. Junior
18.00 Tombola

Felsős udvar: légvár, csúszda, Fegyesek-tűzoltók, íjászat,
pünkösdi játékok, aszfaltrajz-verseny

Tornaterem:
14.00-14.30 Tanár – diák kosárlabda
14.45-15.15. Tanár – diák foci
15.15-15.45. Eisberg – Bartók foci

Aula:
14.00-14.40 mobil planetárium
15.00-15.40 mobil planetárium
16.00-16.40 mobil planetárium

Összekötő udvar: Ping-pong, célbadobás, óriáskirakó

Ének terem:
14.00-16.00 ÖKO kiállítás, előadás

Alsós udvar: Kézműves foglalkozás , Eisberg Zöldségszobrászat, Eisberg salátakóstoló,karikás ostoros bemutató, TESCO kreatív foglalkozás
15.00-16.00 Buborék show
13.00-17.00 Osztályok főzőshowja

Téma: Miénk itt a tér… közösségépítő délután sok színes programmal.  A program a város valamennyi lakója számára nyitott. A nap folyamán az iskolai partnerei (civil szervezetek, óvodák, vállalkozások stb) teret kapnak a bemutatkozásra, saját programok megvalósítására.

Színpadi bemutatók: tánc, sport, ének, karaoke , és lehetőség szerint neves előadó műsora

Közösségi tevékenységek: főzőverseny, sor és váltóverseny , egyéb sportversenyek, aszfalt rajzverseny, kézműves programok, ügyességi játékok.

Helyszín: Bartók Béla Általános Iskola

Bővebb tájékoztatást az iskola  honlapján: www.bartok-gyal.sulinet.hu, vagy az  iskola hivatalos facebook oldalán olvashatnak.

A belépés ingyenes.

Május 19. péntek 9.00 - Iskolák közötti labdarúgó bajnokság

Iskolák közötti bajnokság tavaszi forduló 2017. május 19. délelőtt 9 órától délután 2-ig, 5-6 osztály 7-8 osztály és a Leány csapatok részvételével!

Nevezés és lebonyolítás kiírás szerint történik.

A sportpályára várjuk Gyál sportszerető közönségét, szurkoljon fiatal tehetségeinknek, belépő díj nincs.

Május 24. szerda 8.00 - 14.30 Tájfutó világnap a gyáli általános iskolákban

Tájfutás Világnapja Gyálon is! Május 24. két helyszínen!

Ne habozz, csatlakozz!

Az Ady iskolában 9-16 óra között eddig közel 400 jelentkező futja majd le az 1,4 km-es pályát, mely a Piac tér, Liliom u. Pesti út és sportpályán belül lesz kijelölve. Ők az Ady és Zrínyi iskolák tanulói és tanárai, akik már a megadott határidőig jelentkeztek.

A Bartók iskola 10-14 óra között közel 150 fővel jelentkezett. A pálya hasonló hosszú, viszont az a Bartók, Kodály, Könyves K. utcák és az iskolaudvaron lesz kijelölve. Rendező: APEX SE csatlakozva az IOF nemzetközi és MTFSZ hazai szövetség felhívásához ismét saját Guinness rekordját kívánja megdönteni. A világon múlt évben több mint 250 ezren állították fel a rekordot. Gyálon 315 futó járult ehhez hozzá. Eddig 550 körül vagyunk a jelentkezők tekintetében.

A pontokat a Nyugdíjas Alapítványért Nyugdíjas Klub tagjai vigyázzák majd.

Az eseményt a Lendületben Gyál 2017 programsorozat eseményeként a város önkormányzata is támogatja. Minden futóra gondoltunk! A helyszínen már csak korlátozott számú ad hoc jelentkezőt tudunk fogadni (térkép, oklevél és egyéb ellátmányok okán) ezért aki most csatlakozik (bárki a városból)

legalább 05.21-ig jelezze azt a savai.maria@gyal.hu e-mailen.

Na…rajtunk ne múljon az a rekord! Hajrá 20 éves város GYÁL!

Május 28. vasárnap 10.00 - Gyermeknap

Helyszín: Gyáli Sportpálya

Június 2. péntek 15.00 - Pedagógusnap

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1992-ben alapította a Gyáli Közoktatásért Díjat, melyet évente olyan pedagógusok kaphatnak meg, akik magas színvonalú oktató nevelő tevékenységet folytatnak a városban, akik a gyáli közoktatásért kiemelkedő tevékenységet végeznek, valamint huzamosan kiemelkedő munkát teljesítenek a gyermekek harmonikus személyiségformálásában, illetőleg a pedagógiai gyakorlatot segítő technikai feladatokban. A város pedagógusait, köszöntjük június 2-án pénteken 15.00-kor kezdődő ünnepségen a közösségi házban a Pedagógusnapon.

Június 3. szombat 9.00 - "Bóbita kavalkád" 35. jubileumi ünnepség

Városunkban 1982 májusában nyílt meg a Bölcsőde. Jelenleg 108 bölcsődés korú gyermek elhelyezése biztosított. A modern jól felszerelt intézményben minden igényt kielégítő tárgyi feltétel adott a gyermekek számára a napközbeni kisgyermekellátás keretein belül. Modern sószoba, tornaszoba, fejlesztőszoba került kialakításra. Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a friss levegőn való szabad mozgás. Erre lehetőséget ad a fás, füves udvar. A játszóudvaron szép gondozott kert és biztonságos játszótéri eszközök biztosítják a kicsik számára az önfeledt játék örömét.

Szakképzett kisgyermeknevelők, csoportdajkák és segítő kollégák szeretetteljes légkört biztosítanak a gyermekek számára.

A programon az intézmény 35 éves születésnapját ünnepeli.

9.00 Bölcsőde köszöntése

9.15 szabadidős program, kisgyermekes családoknak

11.00 Buborék Együttes interaktív koncertje a gyermekek számára

11.30 Születésnapi torta felvágása

Programok:

Ugrálóvár

Kézműves foglakozások

Lufi hajtogató bohóc

Arcfestés

Büfé

Bölcsőde épületének bemutatása kis csoportokban

Bálint Ágnes Kiállítás

Bölcsőde történeti kiállítás

Belépés ingyenes! Regisztráció szükséges: 05. 29-ig. Minden kisgyermekes családot szeretettel várunk a Gyáli Bóbita Bölcsődébe, “Bóbita Kavalkád” című rendezvényünkre.

Kapcsolattartó:

Balkó Kálmánné Ildikó

+ 0620 5764 346

bolcsode.gyal@freemail.hu

Június 3. szombat 17.00 - Pünkösd Utcazenei Fesztivál

Gyál Város Önkormányzata 2013-ban határozta el, hogy nagyszabású szabadtéri kulturális programmal is emlékezetessé teszi a Városközpont átadását. A programból mára hagyomány lett, melyet az eddigiektől eltérően idén nem pünkösdvasárnap, hanem egy nappal korábban, szombaton szerveznek.

Ilyenkor a Városközpont igazi fesztiválhelyszínné alakul át. Az érdeklődők délelőtt a Gyáli Bóbita Bölcsőde fennállásának 35. évfordulója alkalmából szervezett nyílt napon vehetnek részt, délután pedig kilátogathatnak a Városközpontba a Gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoport, a Pörög a gyáli szoknya és a Gyál Városi Fúvószenekar fellépésére. Este pedig az országos hírnevet szerzett GHYMES együttes ad koncertet.

Időpont: június 3. 17.00

Helyszín: Gyál, városközpont (Gyáli Polgármesteri Hivatal előtti tér)

Program:

17.00 – 17.30 Mazsorett bemutató
17.40 – 17.55 Pörög a gyáli szoknya előadása
18.00 – 18.50 Gyáli Fúvószenekar koncertje
19.00 – Ghymes koncert
20.45 – ÉLŐBEN UEFA Bajnokok ligája döntő egy 13m2-es Ledfalon!

Ingyenes belépés

A nagyszínpados fellépőket követően három helyszínen, három különféle stílusú zenei sátorban szórakozhatnak, és különleges finomságokat kóstolhatnak a látogatók. A gyermekeknek lehetőségük van kézműves foglalkozáson részt venni. Az eseményen tűzzsonglőrök szórakoztatják az ide látogatókat.

Június 4. vasárnap 10.00 - Pünkösdi mise

Pünkösdi mise a Római Katolikus Plébániában

Június 4. vasárnap 11.30 - Trianoni megemlékezés

Gyál Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tart a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum aláírásának 97. évfordulóján, melyre tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt.

Időpont: 2017. június 4. (vasárnap) 11,30 óra

Helyszín: Gyál, Városközpont, trianoni emlékmű

Ünnepi beszédet mond: Erős József alpolgármester

Június 5. Pünkösdhétfő 9.30 - Mise, vallási és családi programok

A Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat támogatásával Pünkösdhétfőn az alábbi eseményekkel várnak mindenkit a Gyáli Katolikus Templomban:

2017. június 5. Pünkösdhétfő, 8.30 dicsőítés és tanítás
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 9.30 szentmise, majd a misét követően gyógyító közbenjáró ima lelki, testi betegségek gyógyulásáért
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 12.30 ebéd, majd délutáni programok a játszókertben
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 14.30 Vincze Lilla és Dóka Attila koncert

Vincze Lilla és Dóka Attila

Pünkösd plakát

Június 10. szombat 9.00-16.00 - Segítők napja

A szakmai napon részt vesz minden olyan szolgálat és szolgáltatás, akik a Gyálon élő emberek érzelmi, szociális, fizikai jól létét hivatottak elősegíteni. A program interaktív és magába foglalja egészségügyi-, pszichológiai szűréseket, gyermekorvosi tanácsadást, ingyenes jogsegélyt és népszerűsítő előadásokat a segítő-szolgáltató intézmények napi munkájáról. Aktív fizikai program Nordick Walking séta és Qesting városismereti séta.

A program keretében a gyáli lakosok megismerhetik, és személyes kapcsolatba kerülhetnek a városban értük dolgozó szakemberekkel.

Kóstolhatnak reform ételeket és a szolgálattal felkereshetnek idős, egyedülálló embereket egy rövid látogatásra.

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

A program keretében Nordick Walking sétát tartunk, melyhez botokat is biztosítunk kipróbálásra ezen a napon.

A Fogyasztóvédelmi Egyesület szervezésében ezen a napon élelmiszer szakértőnk Dr.Dömölki Lívia előadását hallgathatják, majd kérdéseket tehetnek fel. Sok hasznos ismertetőt kaphatunk az egészséges életmódról, táplálkozásról, és tudatos vásárlóról. Egészséges ételekből kóstoló!

Nyugdíjas Alapítványértért Nyugdíjas Klub társrendezőként Qesting városismereti sétára várja az érdeklődőket a Köz. Ház-Trianoni emlékmű-Református templom-Katolikus Templom-Egészségügyi Központ-Polgármesteri Hivatal útvonalon. A Qesting feladvány kérdéseit a biztosított brossurán kell majd megválaszolni.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Programok:
9.00-14.00 ingyenes vércukor és vérnyomás mérés, koleszterin mérés
9.00-14.00 Fotók kiállítása
9.00-14.00 Kreatív játék gyerekekkel, gyermek-nevelési kérdések szakemberek általi megválaszolása
9.00-14.00 arcfestés, kézműves foglalkozás, hűtőmágnes festés, segítésre érzékenyítő játékok
9.00-14.00 Szent József Idősek Klubja bemutatkozása, tájékoztató nyújtás, kiállítás az intézmény ellátottjainak alkotásaiból, Képek készítése magokból
9.00-14.00 szünetekben Baba-Mama Klub foglalkozásról és a Van Hova Klub foglalkozásairól készített képes bemutatkozás
9.00-16.00 Bűnmegelőzés, segítségnyújtás a helyi kerékpárosoknak, kerékpár-azonosítás (Bike Safe program), Szervező: Bata Ambrus
10.30-14.00 „Fordított 1+10 TOTÓ”, aktuális fogyasztóvédelmi tájékoztató, interaktív beszélgetés, tanácsadás, egészséges ételek és italok kóstolása, élelmiszerek tesztelése készül kicsiknek és nagyoknak egyaránt
10.00-10.30 Gyógytorna bemutató, Vezeti: Menczer Mónika
9.00 Nordick Walking tájékoztató, bemutató, felvilágosítás, utána séta
10.00 Nordick Walking indulás
11.00 Nordick Walking indulás
12.00-12.30 Questing városismereti séta, feladvány kérdéseinek megválaszolása
14.00-14.30 Questing városismereti séta, feladvány kérdéseinek megválaszolása

Színháztermi előadások:
9.00-9.30 Megnyitó, bemutatkozik Kertváros Szociális Központ
9.30-10.00 A kóros segítés típusai, Előadó: Tábit Sarolta
10.00-10.30 Egészséges életmód, táplálkozás, tudatos vásárlás, Előadó: Dr. Dömölki Lívia
Fogyasztóvé-delmi Egyesület Gyáli Szervezete élelmiszer szakértő
10.30-12.00 Nevelhető-e a szülő? Meghívott előadó: Lochmann Lászlóné
12.00-12.30 Rugalmas alkalmazkodó képesség (reziliencia), Előadó: Tóthné Vincze Éva
12.30-13.00 Kis előadás a demenciáról, Szent József Idősek Klubja bemutatkozása, Előadó: Mihály Klára
13.00-13.30 A rendezvény hivatalos zárása, az elkészült kisfilmek vetítése

5 regisztrált főnek mentálhigiénés, lelki segítségnyújtás, 5 regisztrált főnek Gyere(k)érdezz! beszélgetés. Előre bejelentkezés szükséges az időpontokra a szocialis.gyal@gmail.com e-mail címen, vagy 0629/345-485 telefonszámon.

Önkéntes segítők regisztrálhatják magukat, hogy a segítők napján bővíthessük azok körét, akik felelősen gondolkodnak a környezetükben élő emberek iránt.
Jelentkezni a helyszínen az asztaloknál, és munkatársainknál lehet.

Június 30. péntek - Semmelweis-nap

A Városi Egészségügyi Központ feladatai az Alapító Okiratban részletesen meghatározottak, az alapellátás területén a felnőtt és gyermek háziorvosi ellátás ÁNTSZ szerinti működési feltételeinek biztosítása, szükség esetén ezek működtetése, a fogorvosi alapellátás működési feltételeinek biztosítása, szükség esetén működtetése, az ügyeleti ellátás ÁNTSZ szerinti működési feltételeinek biztosítása.

Önálló feladat a család és nővédelmi gondozás területén a területi védőnői szolgálat és az oktatási-nevelési intézményekben az iskola egészségügyi védőnői szolgálat működtetése.

A szakellátás területén a Jáhn Ferenc dél-pesti kórházzal kötött szerződés alapján a kórház által kihelyezett szakrendelések ÁNTSZ szerinti működési feltételeinek biztosítása.

Az Egészségügyi Központ fentiekkel biztosítja a gyáli lakosok mind teljesebb körű egészségügyi ellátását.

Július elseje, Semmelweis Ignácnak a valaha volt legnagyobb és világszerte legismertebb magyar orvos születésének napja. Ezekben a napokban országszerte a Semmelweis Ignácról szóló megemlékezés kapcsán díjakat, kitüntetéseket adományoznak azon szociális és egészségügyi ágazatban dolgozó kollégáknak, kolléganőknek, akik munkájukkal sokat tettek a saját szakterületükön az egészségügyért, az egészségügyi ellátás javításáért. Ezen a napon kerül átadásra a Gyál Város Önkormányzata által 2009-ben alapított Dr. Pusztai Lajos Emlék díj, melyben azok részesülnek, kik a fentiek mellett szorgalmukkal, humánus emberi magatartásukkal méltóvá váltak arra. Gyál Város Önkormányzata megköszöni mindazok munkáját, akik a város „születése” óta áldozatos munkájukkal szolgálják a lakosságot.

Kapcsolattartó: dr. Molnár Andor
Email:eukozpontgyal@mail.datanet.hu, igazgató@eukozpontgyal.hu

Július 1. szombat 19.00- Gyál 20 fúvószenei koncert - IDŐPONTVÁLTOZÁS!

A Gyál Városi Fúvószenekar a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola zenekaraként alakult meg 1999-ben. A mintegy 25 tagú együttes kb. 50 műből álló repertoárján indulók, komoly- és könnyűzenei feldolgozások, magyar szerzők művei szerepelnek.

A 10-30 év közötti, Gyálon, illetve a kistérség más településein élő zenészekből verbuválódott zenekar rendszeres szereplője városi ünnepségeknek, a település és a kistérség fesztiváljainak, szabadtéri eseményeinek, s évente több alkalommal ad önálló koncertet a közösségi házban.

Vezényel: Schmidt József

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

Július 7-8-9. péntek-vasárnap - Arany János Közösségi Ház születésnapi fesztivál + kiállítás

A közművelődési és közgyűjteményi feladatokat ellátó, 15. születésnapját ünneplő Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár Gyál kulturális és közösségi életének központja, s egyre erősödő, városunk határain túlmutató kisugárzásával központi szereplője a vonzáskörzet kulturális életének is. Palettáján képzőművészeti programok, zenei, mozgásművészeti, színházi, irodalmi, tudományos ismeretterjesztő események éppúgy megtalálhatók, mint a közösségi életüket döntően a házban élő civil közösségek rendezvényei.

Tanfolyamok, bemutatók, felnőtt-, gyermek- és családi programok mellett mozifilm-vetítések és a városi könyvtár szolgáltatásai, többek között az európai információs pont is részei a kínálatnak. A 2003-ban átadott épület korszerű 1.600 négyzetméter alapterületű, mely egy 43 ezer kötetes könyvtárnak is otthont ad.

Július 7. A képzőművészetek napja

17.00- a Gyáli Képzőművész Kör nyílt alkotó napja
18.00- Kiállítás „Fazonigazítás” címmel: híres festmények újragondolva
19.00- Nagy T. Katalin művészettörténész előadása

Július 8. A zene és tánc napja

18.00- Orbán Regina ritmikus gimnasztika versenygyakorlata
18.10- Varázshangok Gyermekkórus (vezető: Gupcsó Gyöngyvér)
19.00- Gyál Városi Fúvószenekar koncertje
20.00- Janza Kata és Dolhai Attila közös műsora
21.00- Születésnapi köszöntő, torta
21.20- Hangművelő zenekar koncertje (Művelődési Házak igazgatóinak és munkatársainak zenekara)

Július 9. A színház és az irodalom napja

16.00- Arany János: Arany mesék (a Szekér Színház előadása gyerekeknek)
17.00- Abigél (a Gyáli Kaleidoszkóp Színpad előadásában)
19.00- Vajda Katalin: Anconai szerelmesek (a gyáli Musical Stúdió előadásában)

Ingyenes programok!

A július 8 és július 9-i esti programok a helyfoglalás miatt regisztrációhoz kötöttek, melyet július 3-ig kérünk leadni a helyszínen  Kőrösi út 118-120. vagy a 29/541-644 telefonon vagy Email:kozossegihaz@gyal.hu.

Augusztus 10. csütörtök - Diabetesszel egészségesen (életmód nap)

Szűrés, vércukorszint mérése! Reform ételek kóstolója

A Cukorbetegek Egyesülete és a  Fogyasztóvédelmi  Egyesület  Gyáli Szervezete több éve együttműködési megállapodás keretein belül közös rendezvényeken vesznek részt. Ezen a napon tesztlapok kitöltésére, valamint tej és üdítők tesztelésére lesz lehetőség kóstolóval egybekötve.

 „A diabétesz, az egészségnek feltételekhez kötött állapota”.

Ha megnézed, mit eszel, jobban leszel!

Tanuld meg, hogy mit, mennyit és miért eszel!

Helyszín: Arany János Közösségi ház díszudvar és a színházterem

Program: 10.00 órától

Meghívott dietetikus: Gyurcsáné Kondrát Ilona – Étrend ajánlások nem csak cukorbetegeknek

Társ szervező: Gyáli fogyasztóvédelmi egyesület

Meghívott kiállítók: RÁBA REHAB Kft., Medivel Kft., ELA termékek, Flavogárd, Fagyöngy gyógyszertár

Sportolási lehetőség a rendezvényen: Gyógytorna és Nordik Walking bemutató

Jelentkezni 2017. július 31-ig lehetséges a verika50@gmail.com e-mail címen vagy a 06 30 827 9646 telefonszámon.

Részvételi díj: önkéntes felajánlás szerint

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Augusztus 18. péntek - Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola 50. kiállításmegnyitó

Az intézmény 50. születésnapi évét ünneplő iskolatörténeti kiállítás megnyitójának módosul időpontja: 2017. október 13. péntek 17.00 óra.

Helyszín: Zrínyi Miklós Általános Iskola

Augusztus 20.vasárnap - Államalapítás ünnepe

Események:

10.00 szentmise a Római Katolikus Plébániában

11.30 Államalapítás ünnepe és kenyéráldás a Szent István téren

12.30 zenés mazsorett felvonulás  – Szent István tér – Somogyi utca – Kőrösi út (Közöséggi Ház előtt) – Dobó Katica utca (Plébánia kertig)

13.00 családi programok a Dobó-kertben

18.00 kitüntetések és elismerések átadása, ünnepi koncert a Közösségi Házban

Fellépők: GYBKSE  Mazsorett csoport, Kertvárosi Fúvószenekari Egyesület

Augusztus 25. péntek 19.00 - XIII. Gyáli Fogathajtó Fesztivál

2017. augusztus 25. péntek – sportpálya XIII. FOGATHAJTÓ FESZTIVÁL

19.00 óra csillagfényes fogathajtás, hírességek hajtása, operett gála, lovas show.

A péntek este a hangulatos és látványos fogathajtással kezdődik, melyet idén egy estére szerveztek a korábbi kétnapos helyett, hiszen az aktív sportolni vágyókra is kitüntetett figyelmet kívánnak szentelni. A fogatok mellett egyéb szórakoztató programok várják a nézőket!

Augusztus 26. szombat 8.00 - Városi sportfesztivál

Az aktív sport szerelmeseit szombat reggeltől várják a sportpályára, ahol a sportágak bemutatói mellett, nevezni lehet tájfutásra, nordic walkingra, asztali teniszre, biliárdra és foci is lesz. Bemutatót tartanak a karatésok és a mazsorett csoport. A 8 méter magas EXTRA mászófalon egyszerre 4 fő mászhat  a különböző nehézségű pályákon,  a rögzítők és a kezelőszemélyzet segítségével.

Az eredményhirdetés után követezhet egy kis szusszanás, melyet követően délután a piactéren nagyszabású rendezvények kezdődnek.

Programok és sportolási lehetőségek:

Helyszín: Gyáli sport pálya,

Asztalitenisz helyszín: Gyáli Ady Endre Általános Iskola

Biliárd helyszín: Lakodalmas Ház (2360 Gyál, Erdősor utca 148/a.)

Fővédnök: Erős József alpolgármester

Augusztus 26. szombat 14.30 - Születésnapi utcabál és tűzijáték

A fellépők sora 14.30-kor TOMPETI és Barátai koncertjével indul, majd a gyáli BEX együttesBadár Sándor humorista stand-up blokkja, valamint a Kelemen Kabátban élő koncertjével és NIKA  fellépésével folytatódik. Az est sztárfellépője a minden korosztályban népszerű NEOTON FAMILIA  lesz 90 perces élő koncerttel. A kétnapos rendezvény a nagy koncertet követően sem ér véget, hiszen jön egy valódi izgalmakkal teli show, melyet teljes titok övez, azonban annyi bizonyos, hogy lélegzetelállító fellépésre számíthatunk. A koncertek szüneteiben  átadják a Kiváló Gyáli Sportolói Díjat és a “Bemutatom a városomat” videópályázat nyerteseinek jutalmát. A várossal együtt 20 éves fiataljait is köszöntik, akik az utcabálon vehetik át személyre szóló ajándékukat 16.00 és 18.00 óra között a színpad mellett.

Este 22.00-tól a tűzijátéké a főszerep, amellyel kapcsolatban az eddiginél is látványosabbat színesebbet ígértek a szervezők.

Az utcabálon kísérőprogramok is várják az érdeklődőket. Egy IGLU alatt úgynevezett bababirodalomban játszhatnak a legkisebbek kisautókkal, építőkockákkal, hintalóval, kisházzal, mini csúszdával, melyben egy animátor felügyel, és játszik a gyerekekkel. A nagyobbakat arcfestéssel, csillámtetoválással, hennafestéssel és légvárral várják. A légvár, melyben csúszdás akadálypálya is található 8 órán keresztül várja majd a gyerekeket, hogy kifulladásig élvezzék a pálya nyújtotta örömöket.

Újdonság, hogy a koncertek között pólóágyú segítségével Gyál-pólókat lőnek a közönségnek, illetve ingyenesen osztják egész nap a különböző formára hajtott lufikat a bohócok. A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén is, egy igazi helikopter szimulátor, a HAPPYCOPTER várja az érdeklődőket 14 órától 19 óráig. A Mojitos pultnál alkoholmentes és alkoholos italokkal lehet felfrissülni, illetve a vecsési Borhálónak köszönhetően különböző hideg fröccsökkel hűthetik magukat az érdeklődők. Válogathatunk kedvünkre a kirakodóvásáron kínált vásárfiákból és a finom étkek közül!

A programok ingyenesen látogathatóak!

2017. augusztus 26. szombat délután – piactér 20 ÉVES SZÜLETÉSNAPI UTCABÁL

14.30 Tompeti és Barátai

16.00 BeX koncert

17.30 Badár Sándor, Stand-up

18.30 Kelemen Kabátban együttes

19.30 Nika

20.00 Neoton Família

21.45 MEGLEPETÉS

22.00 Tűzijáték EXTRA

Szeptember 2. szombat 10.00 - Cukorbetegek országos találkozója a Peremvárosi Horgásztónál

Sajnálattal tapasztaljuk, nagyon sok család küzd a cukorbetegséggel, azonban annak kezelésére a lehetőségek tára igen széles.

Séta a cukorbetegség ellen nem csak cukorbetegekkel.  Nordick Walkingos csoportok valamint a Cukorbetegek Országos Szövetsége támogatásával szervezett esemény keretén belül lehetőség lesz vércukorszint mérésre. A résztvevőket szabadtűzön főtt egy tál étellel is kínálják.

Séta indul a gyáliak részére a Gyáli Polgármesteri Hivatal elől szeptember 2-án 10 órakor. Úti cél: Peremvárosi Horgásztó

Helyszín: Gyáli Polgármesteri Hivatal – Peremvárosi Horgásztó

Fellépő: Gyál Városi Népdalkör Egyesület elnök Dancs Erika

Kapcsolattartó:

Vörös Józsefné CBE elnök

06-30/827-9646

verika50@gmail.com

Jelentkezési határidő: 2017 augusztus 20.

Szeptember 9. szombat 15.00 - Dallal köszöntjük a város születésnapját

A Kovács István Pál Dalkör elnöke Kovács Istvánné ünnepi műsorral köszönti a 20 éves várost. Ez a műsor egyúttal az „…AZT A RAGYOGÓJÁT!” műsor-sorozat 140. előadása.

A rendezvényen bemutatjuk a város nevezetességeit, régi és új építményeit és fejlődését. A dalkör énekesei a vetített képekhez kapcsolódó dalokat is énekelnek.

Neves vendég énekest hívunk az ünnepi alkalomra. Az énekeseket cigányzenekar kíséri.

Daltanulással és közös énekléssel köszöntjük az ünnepelt várost: Pálkerti Zsuzsanna dalszerzőnek az egyesület részére írt GYÁLI CSÁRDÁS c. dalát minden résztvevőnek megtanítjuk és a fináléban együtt énekeljük.

Szeptember 10. vasárnap - Istentisztelet a 70 éves anyaegyházközség és a 25 éves református templom jubileumára

70 éves Anyaszentegyház és 25 éves a Református templom, ünnepi istentisztelet és megemlékezés a Lendületben GYÁL2017 programsorozatban. Az istentisztelet a Református templomban, Gyál Zrínyi u, 33, 10 órai kezdettel.

Szeptember 16. szombat 16.00 - Zenés szüreti felvonulás mazsorett felvezetéssel

Felvonulás útvonala: Közösségi Ház – József Attila utca – Arany János utca – Dobó Katica utca – Közösségi Ház

Felvonul: Gyáli Lovassport Egyesület, GYBKSE Mazsorett csoport, Kertvárosi Fúvószenekari Egyesület, melynek tagjai produkciójukkal szórakoztatják a gyáli lakosokat, akiknek a csatlakozását várjuk a menethez.

Szüreti  vacsorát két klub főz üstben. Aki vacsorát igényel, önköltségi ára kb. 900,-Ft lesz, melyet előre kell jelezni szeptember 08-ig Kiss Jánosnénak a + 29-263-261 telefonszámon vagy nyke.gyal@gmail.com email címen.

Majd SZÜRETI KOSÁR sorsolással és Puttonyos bállal zárjuk a rendezvényt.

BELÉPŐ NINCS.

Borverseny, zsűrizés, borkóstolás várja a programon résztvevőket.

Kapcsolattartó, nevezési lehetőség: Király László elnök

Email: gyalikertbarat@gmail.com

Október 2. hétfő 18.00 - Hangverseny a Zenei Világnap alkalmából

Az ünnepi koncerten zeneiskolánk tanulói, tanárai és volt növendékei szóló, kamarazenekari, kórus és fúvószenekari együttesei szerepelnek a Bartók iskola aulájában.

„A zene módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást…” (Yehudi Menuhin)

Helyszín: Gyáli Bartók Béla Általános Iskola.

Rendező: Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola

 
Kapcsolattartó:

Tóth István intézményvezető

E-mail: gyalizene@gmail.com

Telefon: 29/344-026

Kapcsolattartó helyettes:

Simon Anikó intézményvezető-helyettes

Telefon: 29/344-026

Október 11. szerda 8.00 - IV. Tét a jövőm Iskolabörze

Gyál Város Önkormányzata Tét a jövőm címmel 2017 évben negyedik alkalommal iskolabörzét rendez a gyáli általános iskolásoknak. Az eseményen a közeli tizenkettő-tizenöt középfokú intézmény mutatkozik be, de emellett a tehetséggondozásról, a tehetségfejlesztésről és a metakommunikáció fontosságáról is szó esik majd a csoportos előadásokon.

Kapcsolattartó:
Suhajda Yvett – polgármesteri referens
+ 29-540-932
suhajda.yvett@gyal.hu

Október 13. péntek 17.00 - Zrínyi 50 kiállítás megnyitója

Az intézmény 50. születésnapi évét (a 2017/18. tanévben) iskolatörténeti kiállítással ünnepli.

Helyszín: Zrínyi Miklós Általános Iskola

Október 19. csütörtök 17.30 - Ady45 Iskolatörténeti kiállítás

Gyáli Ady Endre Általános Iskola 45. jubileumi kiállítás megnyitója

A Gyáli Ady Endre Általános Iskola a város legnagyobb oktatási intézménye. Gondozott, tiszta épülete, markánsan kirajzolódó profilja, gyermekközpontúsága, igényessége, színvonalas nevelő-oktató munkája eredményeként Gyál népszerű, keresett intézménye. Pedagógiai programjában a színvonalas alapképzésen túl az emelt óraszámú nyelvoktatásra, az informatika oktatására, matematika tantárgyból a tehetséggondozást segítő nívócsoportos oktatás megszervezésére helyezi a hangsúlyt.

A 45 éve alapított intézményünkre a stabilitás és az eredményesség jellemző. E hosszú idő alatt most van a harmadik igazgatója, aki a folyamatosságot és megújulást azonos súllyal képviseli. Jól képzett, 52 fős tantestületünk innovatív szellemiséggel, szilárd értékrenddel bíró csapatként dolgozik, nyitott a 21. század kihívásaira.

Az intézmény 45. születésnapi évét (a 2017/18. tanévben) iskolatörténeti kiállítással és évkönyv kiadásával ünnepli. Az Ady-család mára több generációból áll, fontosnak tartják, hogy az újabb nemzedék is ismerje az iskolához kapcsolódó gyökereit, a történelmét, s az iskola szellemiségének áttekintésével tudjon a jövő felé tekinteni.

Helyszín: Gyáli Ady Endre Általános Iskola

Október 20. péntek 17.00 - Magyar Köztársaság kikiáltása és az 1956-os emlékére szervezett ünnepség

17.00 – Emlékünnepség

18.00 – Fáklyás felvonulás

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

Október-November - Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás

Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat keretében Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás előadások a gyáli általános iskolákban.

A három általános iskolában a 6. évfolyamos osztályok vesznek részt az interaktív előadásokon. Dr.Dömölki Lívia az OFE élelmiszer szakértőjével beszélgetés folyik az egészséges élelmiszerekről, életmódról, étkezésről, valamint a tudatos vásárlóról. Élelmiszerek tesztelése, és kóstolása.

Kapcsolattartó: Pusztai Józsefné elnök / fogyasztovedelemgyal@gmail.com

Október 28. szombat 9.00 - 20 óra nonstop ping-pongozás a 20 éves városunkban

09:00-12:00-ig szabad játék, családi ügyességi játékok, forgózás, adogatógépekkel játék. (apró ajándékok a győzteseknek)

12:00-16:00 serdülő-, ifjúsági- és családi ping-pong versenyek. Díjazás: Kupa, érem, oklevél

16:30-17:30 Bemutató mérkőzés neves játékosokkal.

18:00-19:30 „Pingpongozz ne drogozz!” havi rendezvénye.

20:00-21:30 Na, ki a király!?! Meglepetés versenyszám. Sportági díjakkal.

22:00-05:00 DC csapatverseny két különböző kategóriában. Amatőr és versenyző státuszú játékosoknak.

Helyszín:Ady Endre Általános Iskola tornaterem

Díjazás: Kupa, érem, oklevél

A DC versenynél kérünk nevezési díjat 500 Ft/induló (éjféli könnyű vacsora). A többi program ingyenes, de nevezés szükséges.

Nevezés: október 20-ig a +70-542-8116  telefonszámon vagy premium.gyal@gmail.com e-mail címen

November 11. szombat 11.00 - Gyertyagyúsjás az I. világháborúban elesett katonák emlékére

Az első világháborúban elesettekért és az ismeretlen sírokban nyugvókért Gyálon az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár előtt lehet a gyertyát vagy mécsest gyújtani. Kérjük a kedves emlékezőket, hogy 2017. november 11.-én szombaton 11.00-ra a Himnusz elénekléséhez szíveskedjenek megjelenni.

A Gyáli esemény szervezője: a Gyáli Kertvárosi Polgári Kör elnöke Fa Zsuzsanna önkormányzati képviselő.

December 3. vasárnap 18.00 - Első gyertyagyújtás a Közösségi Házban

Adventi rendezvénysorozat részeként a vasárnapi napokon a katolikus és református egyházak misével, gyertyagyújtással és kórusművekkel teszik meghitté a legszentebb ünnep várását. A helyi zeneiskola, a fúvószenekar és a népi tánccsoport fellépései teszik még emlékezetessé minden esztendőben a várakozást.

Az adventi rendezvénysorozat első eseményes Gyál Városi Fúvószenekar adventi koncertje,mely esemény keretén belül a gyáli adventi koszorú 1. gyertyája meggyújtásra kerül.

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

A zenekar önálló, ingyenes adventi koncertjén klasszikus karácsonyi művek, s közkedvelt melódiák egyaránt felcsendülnek.

December 8. péntek - XXVII. Téli Tárlat megnyitó

Több mint negyedszázados hagyomány, hogy advent idején az itt élő, alkotó, városunkhoz kötődő képzőművészek nagyszabású csoportos kiállításon mutatják be munkáikat Gyál közönségének.

Pápai Mihály polgármester és Fegyó Béla festőművész ötletéből indult kezdeményezés értékes hagyománnyá, rangos képzőművészeti eseménnyé vált az elmúlt évtizedekben. Rangját talán azok a változások is emelték, amelyeket néhány évvel ezelőtt vezettek be az esemény szervezői. Ezek közül az egyik, hogy Gyál Város Önkormányzatának jóvoltából tisztes nagyságrendű elismeréseket kaptak a díjazott művészek. Az elismeréshez a tárlatnak helyet adó Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár azzal is hozzájárul, hogy a következő év elején, a magyar kultúra napján nyíló csoportos kiállításon mutatja be az előző évi Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotóinak munkáit.

December 10. vasárnap 18.00 - Második gyertyagyújtás a Gyáli Katolikus Templomban

Római Katolikus templomban mise és a gyáli adventi koszorú 2. gyertyájának meggyújtása.

December 15-17. péntek-vasárnap - Adventi kirakodóvásár a Városközpontban

Lendületben GYÁL 2017 Adventi rendezvénysorozat részeként december 15-17. között, az ünnepi fényekbe öltözött Városközpontban három napon át kirakodóvásár várja a látogatókat, ahol kézműves termékek vására, sültkolbász, sült gesztenye, forralt bor, Betlehem és állatsimogatás is lesz.

December 17. vasárnap 17.00 - Harmadik gyertyagyújtás és adventi Hangverseny a Közösségi Házban

Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola és a Gyál Városi Fúvószenekar Adventi Hangversenye, valamint a gyáli adventi koszorú 3. gyertyájának meggyújtása.

Főrendező: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

Rendező: Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola, Kertvárosi Fúvószenekari Egyesület.

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

„Békesség a legszebb dolog a világon. Békesség az Isten. Békesség az emberi élet legszebb tulajdonsága. Föl kell építeni a békességet ezen a világon. És békességet építeni csak jóindulatból lehet.”      (Wass Albert)

December 24. vasárnap - Negyedik gyertyagyújtás a Gyáli Református Templomban

Az adventi rendezvénysorozat utolsó eseménye. A református templomban tartott istentiszteleten a gyáli adventi koszorú 4. gyertyájának meggyújtása. Református templom, Gyál Zrínyi u, 33, 17 óra.

December 30. szombat 17.00 - Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat záróesemény

Lendületben GYÁL 2017, a város 20. születésnapját ünneplő programsorozat sorban a 62. eseményeként fergeteges műsorral zárul majd, mely 38 rendező segítségével minden korosztályra figyelemmel széleskörű kínálatot nyújtott a gyáliaknak.

Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

Gyál várossá avatás 20.

21

Út a kertvárosig

Gyál környékén végzett régészeti feltárások legrégibb rétege a bronzkor korai szakaszának emberétől származik, de a település első írásos emléke egy 1293. augusztus 21-én kelt oklevél, amely városunkat említi. A terület a XIX. század végén értékelődött fel, itt volt ugyanis a főváros felé az alföldi szarvasmarha felhajtás útvonalának egyik utolsó állomása. A hatalmas kiterjedésű homokvidék szőlőültetvénnyel való betelepítése volt a fejlődés következő szakasza. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy az 1889-ben megépült vasútvonal a községen haladt át, s a település fejlődésére való tekintettel két vasúti megállót is kiépített itt a vasúttársaság. A századforduló idején alig párszáz lakosú község a XX. század eleji parcellázások nyomán nőtt több ezresre. Ezen események járultak hozzá az előjáróság abbéli döntéséhez, hogy az új területekből egy különálló község létesíttessék Gyál-pusztai központtal. Az Alsónémeditől való önállósodásra 1944.december 27én került sor. Gyált ekkor már több mint háromezren lakták, önálló postahivatala, távbeszélő- és vasútállomása volt.

A rendszerváltozás után kiépült a teljes közműhálózat (víz, csatorna, gáz, telefon, kábeltévé stb.), s a városban élők mellett a vonzáskörzet lakosságát is kiszolgálni képes szintre fejlődött az intézményhálózat az 1997ben várossá avatott településen. Változott a település arculata, parkok, köztéri szobrok, játszóterek avatására került sor. Megerősödtek a civil szervezetek. Több tucatnyi egyesület, klubok, körök, zenekarok, egyéb közösségek kezdték meg a tevékenységüket, helyi lap is indult, hagyományok teremtődtek, s váltak a helyi kultúra, civil társadalom

fontos tényezőivé, színtereivé. Mára a polgárok önszerveződő közösségei nyugdíjaskluboktól a képzőművész körön, cukorbeteg egyesületen, kertbarát körön, sportegyesületeken át az országos szinten is kiemelkedő munkát végző polgárőrségig szövik át a város civil életét. Gyál ma már egy dinamikusan fejlődő, innovatív kertvárosként írható le. Kiépült infrastruktúrája, kiváló a megközelíthetősége. Budapest közelsége, a helyben igénybe vehető szolgáltatások szinte teljes palettája, csöndes, ligetes utcái a városias élet feltételeit kínálják. A fejlődés nem áll meg az elkövetkező években sem, folytatódik tovább a munka, melynek köszönhetően utak, járdák újulhatnak meg, kezdetét veszi a parkosítás, és egy sportkomplexum is fog épülni, amely nagyobb közösségi rendezvényeknek is helyet ad, hiszen a Közösségi Ház színházterme egyre gyakrabban bizonyult szűkösnek.

Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola 50.

zrinyi_miklos_altalanos_iskola

A Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola 2007-ben történt összevonásával jött létre, mely a Városi Általános Iskola nevet viselte, ezt követően 2009-től Zrínyi Miklós Általános Iskola néven működünk. Az állami átadás – átvétellel megkaptuk a „Gyáli” jelzőt is. Ezért lesz a különös évfordulója az iskolának, hiszen mint Zrínyi viszonylag fiatal intézmény 10 éves, azonban a város közoktatási rendszerét immár 50 éve formálja, ha a névadója változott is. Az intézményben összesen 41 pedagógus dolgozik, akik 493 gyermek nevelését-oktatását végzi.

Az intézményhez tartozik a Rákóczi utcai telephelyen működő enyhe fokban értelmi fogyatékosok tagozata is. A Rákóczi utcai telephelyen 28 tanuló részesül szegregált oktatásban, a Kossuth utcai székhelyen pedig jelenleg 24 integrált SNI tanulóval foglalkozunk. Alapfeladatunkhoz tartozik a gyermekek tudásának megalapozása, elmélyítése, felkészítése a továbbtanulásra, személyiségük kibontakoztatása úgy, hogy az alapfokú nevelés-oktatás kimeneti szakaszában alkalmassá váljanak gyermekeink a társadalomba, később a munka világában való elhelyezkedésre, beilleszkedésre. Ennek a munkának meghatározója intézményünk Pedagógiai Programja.

 • A matematika tantárgyat bontott csoportokban, heti 5 órában tanítjuk. A csoportbontás a tehetséggondozás – szinten tartás – felzárkóztatás alapelvére épül.
 • Angol nyelvből a továbbtanulás megsegítése érdekében nyolcadik évfolyamon csoportot bontottunk, mely a nyelvi kompetenciaméréshez is segítséget nyújt.
 • A felső évfolyamokon (5-8. osztályban) kompetencia órákat rendeltünk minden osztályhoz.
 • Az informatika oktatását negyedik évfolyamtól indítjuk, az osztályok bontásával – az informatika terem befogadóképessége és a hatékony oktató munka érdekében. Idény megújult számítógépparkkal emelhetjük az informatika tanítás színvonalát, melyet Gyál Város Önkormányzata újított fel.
 • A heti 5 testnevelés órának a beosztásánál külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a testnevelés 1-nek elnevezett órák a tornacsarnokban, a testnevelés 2 órák az osztályteremben valósuljanak meg. Ezzel minden osztálynak legalább heti 3 alkalommal lehetősége van kihasználni a tornacsarnok előnyeit.
 • A hit- és erkölcstan bevezetésével az egyházakhoz fűződő kapcsolatunk is megerősödött. A Magyar Katolikus Egyházzal és a Református Egyházzal kialakult a kölcsönös kapcsolattartás.

Legfontosabb partnereink a szülők. A velük létrejövő aktív kapcsolat az alappillére a nevelés-oktatás feladatának, alapvető ellátásának. Közvetlen kapcsolat alapja a szoros együttműködés, mely a gyermekek érdekeit, előrehaladását segíti.

“Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat.”                                                                                        /Ismeretlen szerző/

Célunk, hogy megláttassuk gyermekeinkben az értékeiket, a fontosságukat, hogy ne féljenek, ne utasítsák el a megmérettetéseket, mert mindannyian jó szakemberekké, nagyszerű felnőttekké válhatnak. Egyetlen eszközt látok erre a célra: a példamutatást.

Közös munkánkkal megtartjuk, emeljük az iskolában folyó nevelő-oktató munka színvonalát, hangsúlyozva erősségeinket, folyamatosan fejlődünk és változunk a törvényi változásokhoz alkalmazkodva.

DSC_2111
Ormosné Surányi Katalin

intézményvezető

Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként:
Augusztus 18. péntek | Zrínyi 50. kiállítás megnyitója
(II. Rákóczi, Kossuth, Városi, Zrínyi iskolák oktatástörténete)
Az iskola arra vállalkozik, hogy a gyáli oktatástörténet 50 évét bemutató kiállítást rendezzen, összegyűjtve azokat a személyi, tárgyi emlékeket, melyek ezzel kapcsolatosak.

Gyáli Ady Endre Általános Iskola 45.

suli-bejarat

A Gyáli Ady Endre Általános Iskola a város legnagyobb oktatási intézménye. Gondozott, tiszta épülete, markánsan kirajzolódó profilja, gyermekközpontúsága, igényessége, színvonalas nevelő-oktató munkája eredményeként Gyál népszerű, keresett intézménye. Pedagógiai programjában a színvonalas alapképzésen túl az emelt óraszámú nyelvoktatásra, az informatika oktatására, matematika tantárgyból a tehetséggondozást segítő nívócsoportos oktatás megszervezésére helyezi a hangsúlyt.

Tárgyi feltételeink kiválóak: a 9 éve teljesen felújított és kibővített, modern iskolaépületben a 624 diák 24 osztályt alkot. Az adys gyerekek esztétikusan berendezett, szép környezetben tanulhatnak. Az informatika oktatás jól felszerelt számítástechnika szaktanteremben zajlik. Az iskola arculatát meghatározó idegen nyelvi oktatás csoportbontásban történik. A tehetséggondozást és a felzárkóztatást interaktív tábla, sok korszerű szemléltető anyag és játék, infokommunikációs eszközök segítik. 2016-ban Gyál Város Önkormányzata két okostanterem kialakításával új lehetőséget teremtett a szakmai megújulásra. A Samsung Smart School program nemcsak a mai kornak megfelelő digitális módszerekkel segíti a tanulást, hanem a diákok motivációját is növeli, új utakat nyit az oktatásban. Könyvtárunk 9000 kötetes, lexikonokkal, interaktív tananyaggal ellátott. A mindennapos testedzést, a kulturált szabadidő eltöltést szolgálja a tornaterem mellett a szép iskolaudvaron két sportpálya, a napközis játszóudvar és a szabadtéri tanteremmel ellátott iskolapark.

A 45 éve alapított intézményünkre a stabilitás és az eredményesség jellemző. E hosszú idő alatt most van a harmadik igazgatója, aki a folyamatosságot és megújulást azonos súllyal képviseli. Jól képzett, 52 fős tantestületünk innovatív szellemiséggel, szilárd értékrenddel bíró csapatként dolgozik, nyitott a 21. század kihívásaira.

Kiemelt jelentőségű a névadó emlékének ápolása, mellyel az iskolához, az adys közösséghez való kötődést erősítjük. Hat éve sikeresen pályázunk a Határtalanul! programra, melynek keretében hetedikes diákjaink bejárják Erdélyben Ady életének állomásait, találkoznak a szórványban élő magyarsággal. A költő születésnapját az iskola előtt közadakozásból emelt Ady-szobor megkoszorúzásával, városi szavalóversennyel ünnepeljük, a nyolcadikosok pedig az Ady Múzeumba látogatnak el.

Május harmadik szombatján családi napot tartunk, amely mára a város egyik legnagyobb rendezvénye. Szülők, gyerekek, pedagógusok egymással összefogva próbálják meg emlékezetessé tenni minden évben. A téma az adott év projekthetéhez kapcsolódik. Sok mindenre lehet büszke az „Ady-család” az elmúlt 45 év eredményeként. Büszkék vagyunk a létrehozott értékeinkre, hagyományainkra, és arra is, hogy tevékenységünket áthatja az innováció. 45. születésnapi évünkben (a 2017/18. tanévben) iskolatörténeti kiállítással és évkönyv kiadásával szeretnénk ünnepelni. Az Ady-család mára több generációból áll, fontosnak tartjuk, hogy az újabb nemzedék is ismerje az iskolához kapcsolódó gyökereit, a történelmét, s az iskola szellemiségének áttekintésével tudjon a jövő felé tekinteni.

62

Gazdikné Kasa Csilla
intézményvezető

Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként:
Október 19. csütörtök 17.00 | Ady 45. jubileumi kiállítás megnyitója | Helyszín: Gyáli Ady Endre Általános Iskola
December 2. szombat | Ady évkönyv bemutató | Helyszín: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

45. születésnapi évünkben (a 2017/18. tanévben) iskolatörténeti kiállítással és évkönyv kiadásával szeretnénk ünnepelni. Az Ady-család mára több generációból áll, fontosnak tartjuk, hogy az újabb nemzedék is ismerje az iskolához kapcsolódó gyökereit, a történelmét, s az iskola szellemiségének áttekintésével tudjon a jövő felé tekinteni.

Gyáli Liliom óvoda 45.

gyali_liliom_ovoda

Városunkban 1972-ben nyílt meg az akkor még 1. számú Napközi Otthonos Óvoda nevet viselő intézmény. Az évről évre emelkedő gyereklétszám szükségessé tette az óvoda folyamatos bővítését. 2008 szeptemberétől 3 külön álló épületben 9 csoporttal működött a Liliom Óvoda, 1992-2015-ig Ritecz Istvánné vezetésével.

2015-ben Gyál Város Önkormányzatának, Képviselő-testülete a Gyáli Liliom Óvoda modernizációja mellett döntött. 2016. június 7-én ünnepélyes keretek között, jelképes kulcsátadással történt a megújult intézményünk átadása. A beruházás keretében mintegy 550 millió forint értékben újult meg az épült. 10 csoportszoba, nevelői szoba, , tornaszoba, sószoba is kialakításra került az új épületben. 1500 m2-es parkosított játszóudvar áll a gyermekek rendelkezésére a friss levegőn, ahol önfeledt játszhatnak.

Pedagógiai programunk hitvallása, hogy valamennyi gyermek számára esélyt kell biztosítanunk képességeik kibontakoztatásához, meg kell őriznünk boldog gyermekkorukat és személyiségükhöz igazított, fejlesztési módszereket alkalmazunk. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, felzárkóztatásra. Tehetséggondozás keretén belül lehetőségük van a gyermekeknek:

 • játékos kézilabda oktatáson
 • ritmikus sportgimnasztika foglalkozáson
 • Bozsik program keretében Ovi focin
 • angol-, német nyelv oktatáson részt venni.

Óvodánk az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózatának tagja, valamint a Madárbarát óvodai címet is elnyertük. 2016 decemberében a Zöld óvodai címet másodjára ítélték intézményünknek. Valljuk, hogy környezetünk védelme, a környezettudatosság, a fenntarthatóságra nevelés nagyon fontos feladat. Óvodás korban számos lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek észre vegyék, megtapasztalják, hogy ők is sokat tehetnek környezetükért. Ezért óvodánkban cél a környezettudatos nevelés (zöld faliújság, sószoba rendszeres használata, folyamatos növénygondozás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, az aulában elhelyezett terráriumban Afrikai csigák gondozásával közvetítjük ezt a szemléletet).

Nevelőtestületünk jól felkészült, innovatív óvodapedagógusokból áll. A pedagógus Minősítési Eljáráson, Tanfelügyeleti ellenőrzéseken magas szakmai színvonalon teljesítenek. Az ismeret, képesség és attitűd hármas egysége jellemző dolgozóinkra. A gyermekek élményeire, kísérletező kedvére, kompetenciáik fejlesztésére építik a mindennapi életüket.

Nagyon fontosnak tartjuk az óvoda és a családok közötti jó partneri viszony kialakítását. Közös programjaink a szülőkkel, Alapítványi Bál, Liliomos nap, jeles napok megünneplése, Anyák napja, Apák napi rendezvényeink. Tartalmas közösségi programokat biztosítunk a szülők és a gyerekek számára.

dsc_0004

Lendvay-Kiss Anita
intézményvezető

Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként:
Április 7. péntek | Szakmai nyíltnap

„A szakszerű tehetséggondozás szerepe a jövő pedagógusainak „ címmel.
Az óvoda bemutatása projektoros kivetítéssel

 1. Ritmikus Sportgimnasztikások bemutatója
 2. Előadás a tehetséggondozásról
 3. Pedagógusok, gyermekek közös tánca
 4. Előadás
 5. Ovi Focisok bemutatója
 6. Szünetben: pogácsa, ásványvíz, kávé, szakkönyvek vásárlásra lehetőség

Rajzkiállítás
A program valamennyi gyáli kisgyermekes érdeklődő szülő részére is ajánlható, aki meg akarja ismerni gyermeke leendő óvodáját!
Az előadás szünetében vendéglátás: pogácsa, ásványvíz, kávé, és szakkönyv vásárlásra lehetőség.

Gyáli Bóbita Bölcsőde 35.

bobita-bolcsode-gyal-3

Városunkban 1982 májusában nyílt meg az első és idáig egyetlen bölcsőde, mely négy csoporttal kezdte meg működését. Intézményünk 2009-ben vette fel a Bóbita Bölcsőde nevet. Joggal mondhatjuk, letettük Gyál város bölcsődei ellátásának alapjait.

Gyál Város Önkormányzatának támogatása és Európai Uniós pályázati forrásnak köszönhetően 2013-ban teljes megújult intézményünk, mely négy csoporttal kibővült. Az intézményben száznyolc gyermek elhelyezése biztosított. A modern, jól felszerelt intézményben minden igényt kielégítő tárgyi feltétel adott a gyermekek számára a napközbeni kisgyermekellátás keretein belül. Modern sószoba, tornaszoba, és egy fejlesztőszoba került kialakításra. Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a friss levegőn történő mozgás, melyre kiváló lehetőséget ad a fás, füves udvar. A játszóudvaron gondozott kert és biztonságos játszótéri eszközök biztosítják a kicsik számára az önfeledt játék örömét. Nyári időszakban kerti zuhany frissíti fel a gyerekeket. Rossz idő esetén a fedett teraszok jó lehetőséget biztosítanak a szabad mozgásra.

Szakképzett kisgyermeknevelők, csoportdajkák és segítő kollégák szeretetteljes légkört biztosítanak a gyermekek számára.

2007 áprilisában létrehoztuk a Városi Gyermekgondozónők a Bölcsődéért Egyesületet, ami az Önkormányzattal együttműködve szépíti, fejleszti és támogatja a Bóbita Bölcsődét, mely sokféle programmal gazdagítja a kicsik mindennapjait.

A bölcsőde filozófiája

A bölcsődei ellátás humán szolgáltatás, mely megfelel az ellátottak sajátosságainak és igényeinek. A kisgyermek a család legféltettebb kincse, ezért törekszünk arra, hogy a bölcsődében a gyermekek biztonságát, védelmét és fejlődését szakmai tudásunk legmagasabb szintjén biztosítsuk. Elhivatottságunkat, a munkánk és a gyermekek iránti szeretet táplálja. Hivatásunk során arra törekszünk, hogy a gyermekek testi-lelki harmóniája egységben fejlődjön, érezzék az érzelmi biztonságot és azt, hogy ők a legfontosabb számunkra. Ebben az évben kiemelt eseményünk a Bóbita kavalkád elnevezésű programunk, melyre minden kisgyermekes családot, érdeklődőt szeretettel várunk. Változatos szabadidős programok, Bálint Ágnes kiállítás, ugrálóvár, arcfestés várja a résztvevőket. A rendezvény ünnepi hangulatát koncerttel és születésnapi tortával emeljük.

dsc_0014

Balkó Kálmánné
intézményvezető

Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként:
Június 3. szombat | “Bóbita kavalkád”

Minden kisgyermekes családot szeretettel várunk a Gyáli Bóbita Bölcsődébe, “Bóbita Kavalkád” című rendezvényünkre. A programon intézményünk 35 éves születésnapját ünnepeljük. Változatos szabadidős programok, Bálint Ágnes kiállítás, ugrálóvár, arcfestés, stb.. várja a résztvevőket. A rendezvény ünnepi hangulatát koncerttel és születésnapi tortával emeljük.

Gyáli Tátika Óvoda 35.

latvany-2_2016-01-15

1989. augusztus 1-jével a gyáli óvodákat két szervezeti egységre bontották. A mi óvodánk 2. sz. a Napköziotthonos Óvoda elnevezést kapta. Ide tartozott az újonnan beinduló Munkácsy utcai kétcsoportos óvoda, a Kassai utcai két csoport, valamint a Petőfi utcai egy csoport. 1982. június 1-jétől egy újabb óvodai egység épült a Kun Béla utcában, három csoporttal. Ettől kezdve ez az épület lett a központi óvoda. 1984-ben a Kun Béla utcai óvoda három csoporttal bővült, és így hatcsoportossá vált. 1986 szeptemberében a Petőfi utcai óvoda megszűnt az épület állagának megromlása miatt. 1993 júniusában a Munkácsy utcai épület megszüntetésére került sor, szintén az épület állagromlása miatt. 1993 szeptemberében egy új, modern épületben működő óvodát adtak át a Bartók Béla utcában, három csoporttal.

1989 áprilisa óta intézményünket Tátika Óvodának nevezik. 2006. július 1-jétől megszűnt a Kassai épület. Óvodánk jelenleg két épületben kilenc csoporttal működik, mind a két épülethez tartozik játszókert. Összesen 270 fő férőhelyünk. Óvodánk központi egysége a Klapka utcai épület. Barátságos csoportszobákban, szeretetteljes légkörben töltik mindennapjaikat a gyermekek, sokszínű játéklehetőséggel és változatos tevékenységgel, melyek a fejlődésüket szolgálják. Az udvaron fa játékok, játszóvárak várják a gyermekeket. Alkalmuk nyílik mozgásra, játékra és egyéb tevékenységre. Nagy gondot fordítunk a füvesítésre, a nyári élet színessé tételére. Fenyők, terebélyes fák nyújtanak hűsítő árnyékot. Háromcsoportos óvoda révén kellemes, családias légkör alakult. Az óvoda nagy füves udvarral rendelkezik, környezetbarát játszó-, és tornaeszközökkel felszerelve lehetőséget nyújtva a mozgásra, játékra és szabadidős tevékenységekre.

Óvodánkban a szülői támogatás és a dolgozók lelkes többletmunkája meghozza az eredményt, évről évre látványosan gyarapodnak a fa játékeszközök, játszóvár, és egyéb kedvelt játékok. A csoportszobák és az épületek belső tereinek fejlesztése, szépítése esztétikus környezet alakítása mind közösen végzett többletmunka eredménye. Az óvodapedagógusnak elfogadó, segítő, támogató attitűdje modellt, mintát jelent a gyermekek számára. Áthatja a gyermekek egyéni különbségének tiszteletben tartása, a szereteten, őszinte érdeklődésen és elfogadáson alapuló magatartás. Az óvónővel kapcsolatban elvárás a nyitottság, a kreativitás, a szakmai fejlődés, megújulás. Programunk megvalósításának színvonalát, minőségét, eredményességét a pedagógusok és a többi dolgozó személyisége, a nevelőtestület légköre, valamint a szakmai tudás, innováció határozza meg. Az óvodai nevelésünkben érvényesülnek a különböző innovatív pedagógusi törekvések. Az Instrukciós Program, a drámapedagógia módszertani megjelenése, a projekt módszer alkalmazása, a kompetencia alapú nevelés lehetőségei a mindennapi munkánkban, a tehetséggondozás kérdései, mind jelen vannak a napi gyakorlat módszertani megújulás kereteiben.

dsc_0027

Németh Istvánné
intézményvezető

Gyáli Református Templom 25.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GYÁLI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET

„Légy hű mindhalálig és neked adom az élet koronáját.”  (Jelenések 2:10)

A fenti bibliai idézet egyházközségünk pecsétjében olvasható, alatta pedig az évszám: 1947. Gyülekezetünk 2017-ben ünnepli önálló gyülekezetté válásának 70. évfordulóját. Természetesen Isten munkája a reformátusok között már korábban megkezdődött, hiszen 1930-ig az alsónémedi, majd 1930-1947 között pestszentimrei gyülekezet szórványa volt. A II. világháború után azonban az itt élő reformátusok megfogalmazták azon vágyukat, hogy lelki életüket saját lelkészük pásztorolja. A gyülekezeti tagság közgyűlése 1947. szeptember 14.én megszavazta az önálló anyaegyházközséggé válást.

Egy hetven éves református gyülekezet a magyar reformátusságon belül fiatalnak számít, ezért a Gyálon szolgáló lelkészek névsora meglehetősen rövid, mindössze három (nem számítva a négy segéd- ill. helyettes lelkészt). Ennek megfelelően gyülekezetünk eddigi története három szakaszra bontható:

 1. 1947-1975 (28 év). Nagy Kornél lelkipásztorsága idején, nehéz időkben szerveződött a gyülekezet, imaházat és lelkészlakást vásárolt.
 2. 2. 1975-1995 (20 év). Takaró Károly lelkipásztorsága alatt templom és gyülekezeti otthon épült, valamint egy nagy lelki megújulás ment végbe a gyülekezetben.
 3. 1997- Gyimóthy Zsolt lelkipásztor vezeti a gyülekezetet.

Természetesen, amikor a lelkipásztorokat említjük, mindenképpen mellé kell tenni azt a sok-sok önzetlen önkéntes segítő munkát, amellyel a gyülekezet tagjai lelkipásztoraik mellett álltak, és együtt építették a gyülekezetet és Isten országát szolgálatukkal és bizonyságtételükkel. Komoly célkitűzésünk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az evangéliumot, nemcsak olyanoknak, akik már gyermekkoruktól keresztyén, evangéliumi családban nőttek fel, hanem azoknak is, akik bár nem ismerik sem az evangéliumot, sem az egyházi életet, de mégis nyitott a szívük Isten hívására. Ezért alapvetően egy családias és befogadó közösségnek gondoljuk magunkat, amelyben a vasárnapi istentiszteleteken (amelyet az interneten élőben is közvetítünk) kívül is találkoznak egymással férfiak, nők, idősek és ifjak és gyermekek, hogy Isten kijelentését mélyebben megismerjük, hogy valóban hűek tudjunk maradni Krisztushoz, aki az élet koronáját ígéri nekünk. Mindezért egyedül Istent illeti a dicsőség. 1982 elején Horváth Zoltán kőbányai építész készített terveket a templomról, de az építési engedélyeket csak 1984-ben kapták meg. Az alapkövet 1984. március 15-én helyezték el, elsőként az imaterem építése vette kezdetét. 1992-ben véget ért az építkezés és a templomot még ebben az esztendőben fel is szentelték, mely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

index

Gyimóthy Zsolt
lelkipásztor

Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként:
Szeptember 10. vasárnap | Istentisztelet a 70 éves Anyaszentegyház és a 25 éves református templom jubileumára

Gyáli Arany János Közösségi Ház 15.

nevtelen654

Egy hely, ahol érték születik. Tizenöt éves az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

A közművelődési és közgyűjteményi feladatokat ellátó, 15. születésnapját ünneplő Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár Gyál kulturális és közösségi életének központja, s egyre erősödő, városunk határain túlmutató kisugárzásával központi szereplője a vonzáskörzet kulturális életének is.

Palettáján képzőművészeti programok, zenei, mozgásművészeti, színházi, irodalmi, tudományos ismeretterjesztő események éppúgy megtalálhatók, mint a közösségi életüket döntően a házban élő civil közösségek rendezvényei. Tanfolyamok, bemutatók, felnőtt-, gyermek- és családi programok mellett mozifilmvetítések és a városi könyvtár szolgáltatásai, többek között az európai információs pont is részei a kínálatnak. Az intézmény munkatársai módszertani, szakmai segítséget adnak más intézmények, közösségek rendezvényeinek, programjainak megszervezéséhez, városi ünnepségeket szerveznek, s más szervezetekkel, intézményekkel együttműködve számos városi rendezvénynek is gazdái. A közház szolgáltatásait évente mintegy hetvenezren veszik igénybe, nap mint nap többféle elfoglaltság közül válogathatnak látogatóink. Saját csoportjaink, a Gyál Városi Fúvószenekar, a Kaleidoszkóp Színpad és a Gyáli Musical Stúdió városunk határain túl is elismert közösségek. Az épület talán legimpozánsabb része a mediterrán hangulatú belső díszudvar, tavasztól őszig heti rendszerességű szabadtéri rendezvények helyszíne.

Az elmúlt évtizedben a magyar művészeti élet sok-sok kiválósága fordult meg nálunk. Büszkék vagyunk, ha ismert, híres művészeket láthatunk vendégül sok látogatót vonzó programokon, de legalább akkora a büszkeségünk, ha azt látjuk: városunk civil közösségei otthonuknak érzik a házat, ha fiatal tehetségek indulásához adhatunk segítséget, ha olyan szolgáltatásokat biztosíthatunk, amelyek javítják a Gyálon élők komfortérzetét, életminőségét…

Olyan intézményt üzemeltetünk, ami megjelenésében a régió egyik legszebb közművelődési intézménye, működésében pedig valódi közösségi tér. Nálunk nemcsak megférnek egymással, hanem egymást erősítik a hagyományok és az új kezdeményezések. Az intézmény munkatársi közössége rangos szakmai elismerést, a Feketedió Díjat vehetett át 2016-ban, Pest megye közművelődésében végzett kiemelkedő munkájáért.

dsc_0018

Gazdik István
intézményvezető

Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként:
Július 7-8-9. péntek-vasárnap | Arany János Közösségi Ház szülinapi fesztivál + kiállítás   

 • Július 7. A képzőművészetek napja
  Az első napon a képzőművészeteké lesz a főszerep, 18 órakor csoportos kiállítás nyílik a Gyáli Téli Tárlatok 26 éve alatt díjazott alkotók munkáiból, napközben pedig közös alkotásra, kézműves foglalkozásokra várjuk a gyerekeket és felnőtteket.
 • Július 8. A zene napja
  A második nap a zene napja lesz, itt fellépnek helyi zenei csoportjaink, napközben nyílt próbát tart a Gyál Városi Fúvószenekar, este pedig nagyszabású koncertre várjuk az érdeklődőket.
 • Július 9. A színház és a táncművészet napja
  A harmadik napon, a színház és tánc napján is saját csoportjaink kezdik a programot, napközben ők szórakoztatják a közönséget, este nagyszínházi produkció zárja a fesztiváli hétvégét.

Harmadik gyertyagyújtás és hangverseny a Közösségi Házban

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a gyáli közösségi házban került sor a harmadik gyertya meggyújtására városunk koszorúján. Ez alkalommal Erős József alpolgármesterre hárult a gyertyagyújtás megtisztelő feladata, aki beszédében kiemelte, hogy az adventi időszak a várakozáson kívül a megbocsátásról is szól, keressük hát fel ilyenkor régen látott ismerősünket, rokonunkat, akire esetleg haraggal gondoltunk idáig, és kössünk békét velük a szent ünnep közeledtével, hogy mindannyiunknak örömben és békességben teljen a karácsony.

A gyertyagyújtást követően a Gyál Városi Fúvószenekar adventi koncertje következett. A műsor első felében hagyományos hangszerelésben, majd a rövid szünetet követően a második részben jazz-es stílusban szólaltak meg a jól ismert dallamok. A zeneszámok között Farkas Évi színművész egy-egy rövid verssel szórakoztatta a közönséget.

Az eseményen készült fotók itt.

Második gyertyagyújtás a Római Katolikus templomban

December 10-én a Gyáli Katolikus Templomban Gyimesi István nyugalmazott polgármester, Gyál díszpolgára gyújtotta meg a második gyertyát Gyál adventi koszorúján. Az idén rendhagyó módon, a szentmise keretében megtartott gyertyagyújtásra rendkívül sokan jöttek el. A zenei betétekkel színesített szentmisét Dr. Káposztássy Béla plébános celebrálta, beszédében kitért arra, hogy milyen fontos, hogy a város közössége és a katolikus közösség együttműködjön, hiszen egyaránt fontos, hogy ugyanúgy rend legyen a városban, mint az emberek lelkében.

Az adventi programsorozat részeként a szombat esti szentmise után a híres zenész család, a Benyus Família az advent, a tél, a szeretet és a karácsony hangulatát hozta el a katolikus templomba, muzsikájukkal megalapozva a másnap délelőtti gyertyagyújtás meghitt pillanatait.

A szentmise végén a mikulást is vendégül látta a gyülekezet, akinek jelenléte nagy örömöt okozott a gyerekeknek.

Az eseményen készült fotók itt.

XXVII. Gyáli Téli Tárlat megnyitó

December 8-án, immár 27. alkalommal nyílt meg a Gyáli Téli Tárlat. Az adventi programsorozat keretében az itt élő, alkotó, városunkhoz kötődő képzőművészek nagyszabású csoportos kiállításon mutatják be munkáikat Gyál közönségének. Az eseményen Erős József alpolgármester tartott nyitóbeszédet, majd Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a zsűri elnöke szakmai megközelítésből méltatta a kiállítást beszédében.

A Pápai Mihály polgármesterünk és Fegyó Béla festőművész ötletéből indult kezdeményezés értékes hagyománnyá, rangos képzőművészeti eseménnyé vált az elmúlt évtizedekben, az alkotásokat szakmai zsűri válogatja és díjazza, az idei kiállítást Szurcsik József és Nagy T. Katalin művészettörténész, az egri Esterházy Károly Főiskola docense zsűrizték.

Az elmúlt években a város önkormányzatának jóvoltából a zsűri figyelemre méltó díjakat ítélhetett oda a díjazott művészeknek, idén pedig városunk születésnapjának tiszteletére ezek az összegek emelkedtek. Az elismeréshez a tárlatnak helyet adó Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár az intézmény által kiosztott különdíj mellett azzal is hozzájárul, hogy a következő év elején, a magyar kultúra napján nyíló csoportos kiállításon mutatja be az előző évi Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotóinak munkáit. Így lesz ez most is, január 22-én, az ünnepség részeként nyílik a csoportos kiállítás.

A díjazott alkotóknak Erős József és Szurcsik József adták át az elismeréseket.

A XXVII. Gyáli Téli Tárlat díjazottjai:

 1. díj: Lőrincz Irén
 2. díj: Bánkuti Emese
 3. díj: Rafai Ákos

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár különdíját Simon Tímea kapta.

Az eseményről készült képek itt.

Első gyertyagyújtás a Közösségi Házban

December 3-án kezdődik az adventi időszak. A rendezvénysorozat első állomásaként Pápai Mihály polgármester a közösségi házban gyújtotta meg az első gyertyát városunk adventi koszorúján, majd a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos ünnepi koncertjét élvezhettük, végül Dóka Attila és Kovács Sára Dizna koncertjével zárult az est.

Az eseményen készült fotók itt.

Gyertyagyújtás az I. világháborúban elesett katonák emlékére

Az első világháborúban elesett katonákra emlékeztek november 11-én 11 óra 11 perckor Gyálon is. Ma már alig vannak, akik elsirassák őket, akiknek családjából soha nem tértek vissza a testvérek, az apák vagy éppen a fiatal legényemberek, akiknek nincs is leszármazójuk és lelküket virágjában szakította ki egy gránát vagy egy puskagolyó. Mert mit kerestek ők Isonzóban, Doberdónál vagy éppen Galíciában a homokbuckákat is alig látott magyar emberek az égig érő hegyek között, ahonnan soha nem tértek vissza? Mert menni kellett, besorozták őket, a hazáért kiontani piros vérüket a messzi távolban. S miért, azért hogy utána szétdarabolják drága szülőföldjüket? Nincsenek válaszok csak a gyertyák lángja, mely értük ég. Csak a beszédek és a versek, melyek talán a lelkükig értek.

Fa Zsuzsanna önkormányzati képviselő, Babák László Mátyás, a Gyáli Járási Hivatal vezetője, Farkas Évi színművésznő szép és szívszorító módon emlékezett a nagy háborúra. A hivatalvezető beszédében szinte megelevenedtek a 99 év előtti hadiesemények, hiszen hagyományőrzőként idén is járt a szlovén hegyek között és megkoszorúzta a magyar katonák végső nyughelyét. Az eseményen Erős József alpolgármester is részt vett.

Jövőre, pontosan 100 éve lesz, hogy véget ért a nagy háború. A Krajcáros Alapítvány nemzetközi kezdeményezésére, majd ismét november 11-én 11 óra 11 perckor Gyálon is megszólal majd a Himnusz és égnekismét a gyertyák. Emlékezünk.

Képek: Börcsök Kata

Az eseményről készült képeket itt.

20 óra nonstop ping-pongozás a 20 éves városunkban

Gyál várossá avatásának 20. évfordulója alkalmából a Prémium Gyáli Asztalitenisz SE 20 órás pingpong bajnokságot szervezett a Gyáli Ady Endre Általános Iskola tornatermében. A Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat keretében zajlott remek hangulatú verseny október 28-án, szombat reggel 9-kor kezdődött, és másnap hajnal 4 óra után fejeződött be. Az eseményt Erős József alpolgármester nyitotta meg, aki a versenyen ütőt is ragadott. Kiss Péter, az egyesület elnöke így értékelte a rendhagyó eseményt: „összességében jó kis helyi sportrendezvény kerekedett. Lendületben voltunk…”

A Prémium Gyáli Asztalitenisz SE az egyik legaktívabb szervezet a városban, hiszen évente több alkalommal is szerveznek versenyeket, melyeknek különböző tematikája van, tömeg- és a versenysport területén változatos rendezvényekkel járulnak hozzá városunk  sportéletéhez. A sportszervezetet 2009-ben alapította Kiss Péter elnök a helyi sportkedvelő ping-pongosok támogatásával.  Csapataik a  megye bajnokságban képviselik a gyáli színeket. Aki kedvet kapna, látogasson el a szervezet honlapjára, a gyase.hu-ra,  mely betekintést enged a közösség életébe.

Az eseményen a következő eredmények születtek:

Általános iskolás kategória

 1. Juhász Ruben
 2. Láng Levente
 3. Kiss Katalin

Közép iskolás kategória

 1. Völcsei Tamás
 2. Oláh Anna
 3. Nagy Alexandra

Családi verseny

 1. Miller család
 2. Pintér család
 3. Völcsei család

Ping-pongozz ne drogozz

 1. Juhász Ruben
 2. Völcsei Tamás
 3. Láng Levente

Éjszakai DC verseny

 1. Krajczár I.-Németh D.
 2. Kranauer B. – Kovács G.
 3. Bálint G.- Trval D.

1. Miller Zs.-Ifj. Miller Zs.

2. Tirpák P.-Völcsei L.

3.Götz Á.-Csenkey Cs.

Az eseményen készült további képek itt.

Magyar köztársaság kikiálltása és az '56-os forradalom emlékére szervezett ünnepség

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 61. évfordulójára emlékeztünk október 20-án, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében. A rendezvényen részt vett Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, Erős József alpolgármester, Babák László Mátyás, a Pest megyei Kormányhivatal Gyáli Járási Hivatalának hivatalvezetője, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, városunk jegyzője, Gyimesi István nyugalmazott polgármester és Kovalik Józsefné, városunk díszpolgárai is. Ünnepi beszédet Dr. Szűcs Lajos mondott, majd Papp János színművész állt a színpadra. A megemlékezés első részét az ÉSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Gyál tanulói nagyszabású műsora zárta. Az ünneplők hagyományaink szerint fáklyákkal vonultak a Templom térre, s elhelyezték koszorúikat az 1956- os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész alkotásánál.

További képek itt.

Ady 45 Iskolatörténeti kiállítás

A Lendületben Gyál 2017 rendezvénysorozat újabb állomásaként 2017. október 19-én megnyílt az Ady 45 Iskolatörténeti kiállítás.

A Gyáli Ady Endre Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, melynek keretében iskolatörténeti kiállítást szervezett az iskola tantestülete és diákközössége. A kiállítás megnyitóján Gazdikné Kasa Csilla intézményvezető köszöntötte a jelenlévő rangos személyiségeket, köztük Pánczél Károly országgyűlési képviselőt, az iskola egykori tanárát, Pápai Mihályt, városunk polgármesterét, Erős József alpolgármestert, Gyimesi István nyugalmazott polgármestert, városunk díszpolgárát, Kovalik Józsefnét, városunk díszpolgárát, továbbá Kovács Istvánnét, az intézmény korábbi igazgatóját és egykori tanárait. Az eseményt megtisztelte részvételével az első tantestület két tagja is, Keresztes Ottó és Nagy Sándor Józsefné. Az intézményvezető beszédében kiemelte az iskola szellemiségére jellemző értékeket, többek között, hogy a jelenlegi tanári karból 11-en visszajöttek, hogy régi iskolájukban taníthassanak. A jelenlegi tanári kar -az ünnepi öltözéket kiemelő, összetartozást szimbolizáló Adys színekben készített sálakkal ékesítve – egy flash mobbal lepte meg az egybegyűlteket.

Az eseményen pohárköszöntőt mondott Pápai Mihály, Gyál város polgármestere. Beszédében kihangsúlyozta: „A tanári kar és az iskola vezetésének stabilitása jelentős értéket képvisel, s talán ebben rejlik eredményessége.” A polgármester egyúttal kiemelte: „E hosszú idő alatt mindössze három igazgatója volt az intézménynek: Kovács Géza, Kovács Istvánné, valamint Gazdikné Kasa Csilla.”

A diákok a 45 év történetét egy projekthéten fogják feldolgozni, mely aktivitást is igényel tőlük, így igazán beleélhetik magukat a múltba.

Amilyen nehezen indult Gyálon a 3. sz. a későbbi Ady Endre Általános iskola beindulása, később olyan sikeres lett annak története. Czagányi László Gyál története c. könyve 164. oldalán arról ír, hogy míg a megyében egy tanteremre átlag 37,5 tanuló jut, úgy Gyálon 78,5. Településünkön 1590 általános iskolás diák volt ugyanis akkoriban. A lassan elkészülő épület 8 tantermével enyhített a gondokon, de még mindig nem volt teljes megoldás. Mint Kovács Istvánné az iskola második igazgatója a kiállításon elmesélte három műszakban is kellett tanítaniuk, de összefogással minden problémát megoldottak.

Az „Ady-család” egy különleges szemléletű úgynevezett retro keretet adott az összegyűjtött anyagnak. A képi anyagok mellett láthattuk a négy évtizedben alkalmazott szemléltetőeszközöket, szögmérőket, számológépeket, diavetítőket. De rácsodálkozhattunk egykori formaruháinkra és keresve sem találnánk olyan kislányt, aki ma felvenné a kiállított tornadresszt, melyet anno kívülről ráhúzott nadrág gumival próbáltunk egyedivé tenni. De a fiú és lányszobák falát díszítő Beat-korszak posztereit is megtalálhatjuk megannyi érdekesség között. A nosztalgia sarokban Sport szelet, pezsgőpor és téli fagyi várta a vendégeket.

A kivetítőkön 136 db tabló is megtekinthető, az elmúlt évekből mindössze 4 db hiányzik, melyről talán ebből az alkalomból sikerül majd információt szerezni.

Sok időt el lehet tölteni a második emeleten a kiállítás megtekintésével, azonban csak november 5-ig lesz lehetőségük az érdeklődőknek, hiszen a diákok is szeretnék majd visszafoglalni tantermüket.

Az eseményről készült további képek itt.

Zrínyi 50 kiállítás megnyitója

Tét a jövőm Iskolabörze

Rekordközeli látogatottsága volt az idei középiskolás börzének. Számos középfokú intézmény látványos bemutatkozása közel 200 érdeklődőnek segített középiskolát választani az eljövendő tanévre. Kiemelt jelentőséggel bír Gyál oktatási életében ez az esemény, hiszen ilyen bemutatkozási lehetőség ritkán adódik az iskolások számára. Az október 11-én megtartott programsorozat megnyitóján Erős József alpolgármester köszöntötte a diákokat, továbbá a pedagógusokat, szülőket és érdeklődőket, akik szintén jelentős számban vettek részt a bemutatkozón. Erős József alpolgármester szerint a középiskolás börze legfontosabb értéke a személyes kapcsolat, amit egyébként öt éve támogat Gyál Város Önkormányzata. A város mindhárom általános iskolás végzős osztálya ellátogatott a börzére, melynek idén is az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár adott otthont.

A továbbtanulás az első olyan meghatározó döntés az általános iskolai tanuló életében, ami egész további életére nagy befolyást gyakorol, és nagyon komoly átgondolást kíván mind a gyermek, mind a szülők részéről. A gyáli börze ebben próbál a diákok segítségére lenni, melynek köszönhetően három helyszín is rendelkezésre állt a tanulóknak ahhoz, hogy a továbbtanuláshoz minden információt megkapjanak. Az intézmények egyenként bemutatkoztak, majd személyesen tehették fel kérdéseiket a végzős diákok az egyes intézmények képviselőinek. Idén a hiányszakmákat oktató intézmények is képviseltették magukat, ösztönözve a jobbnál jobb lehetőségekre a diákokat.

A rendezvényen Dr. Duró Zsuzsa gyermekpszichológus előadását hallgatták meg a diákok a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés témakörében. A börzén idén is nagy sikert aratott Czékman Balázs kommunikációs szakember előadása, aki gyakorlatiasan magyarázta el a diákoknak, hogyan készüljenek fel a felvételi elbeszélgetésre. Többek között felhívta a tanulók figyelmét a helyes testtartás, testbeszéd, a megfelelő kézfogás helyességére, arra, hogy hogyan adják el magukat a felvételi elbeszélgetésen a diákok.

További képek itt.

Hangverseny a Zenei Világnap alkalmából

Zenés szüreti felvonulás mazsorett felvezetéssel

A Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesülete által szervezett Szüreti felvonás igen népszerűnek bizonyult a helyiek körében, melynek fővédnöke Pápai Mihály polgármester volt. Az eseményt szeptember 16-án tartották, melyen díjazták a város borászait.

A rendezvényen a Gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoport és a Kertvárosi Fúvószenekari Egyesület közös felvonulásával kezdődött. A Pörög a Gyáli Szoknya egyesület népviseletbe öltözött táncosait, majd a Gyáli Lovassport Egyesület fogatait, hintóját, illetve a Gyáli Kertbarát Kör utánfutóin a frissen szüretelt szőlőt, a szüreti préshez szükséges eszközöket láthatták az érdeklődők. A friss mustból a kóstolót is kérhettek az esemény látogatói.

A felvonulást követően az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban díjazták a borászokat, melynek eredményeit alább olvashatják. A gyáli foltvarró kör vezetője, Czifra Jánosné 57860 öltéssel készült goblein képét a polgármester úrnak, a városnak adományozott. Az eseményt Tóth Éva és Leblanc Győző fellépése zárta, majd kezdetét vette a szüreti mulatság. A mulatságon a szüreti kosarat is kisorsolták. A rendezvényen a gyermekek sem unatkoztak, hiszen a szervezők ugrálóval, bohóccal, lufihajtógatóval, lovas kocsikázással várták a kisebbeket.

Borverseny eredmények:

Fődíj, Nagy Arany fokozat:

 • Petz Márton

I. helyezettek, Arany fokozat:

 • Petz Márton,
 • Pribék Ferenc,
 • Szabó Sándorné

II. helyezett, Ezüst Fokozat:

 • Katona Gábor

III. helyezettek, Bronz Fokozat:

 • Abod László,
 • Bús István

Különdíj:

 • Garai Zoltán

Emléklapot kaptak:

 • Holes Gábor,
 • Katona Gábor,
 • Teski Péter

A Bíráló Bizottság tagjai:

 • Bancsi Attila,
 • Gazdik István,
 • Zelenka Józsefné

A Társadalmi Zsűri a KÜLÖNDÍJAT ítélte oda:

 • Barta Mihály,
 • Galuska Károly,
 • Borsos László

Az eseményről készült képekért köszönet Börcsök Katának, melyek ide kattintva tekinthetőek meg.

Istentisztelet a 70 éves anyaegyházközség és a 25 éves református templom jubileumára

Ünnepi Istentisztelet keretében emlékeztek meg szeptember 10-én az 500 éves reformációról, a 70 éves gyáli egyházközségről, a 25 éves Gyáli Református Templom fennállásáról, valamint Gyál várossá avatásának 20. évfordulójáról a városi református templomban.

A gyáli egyházközségben 1997 óta szolgálatot végző Gyimóthy Zsolt lelkipásztor igehirdetésében az évfordulók jelentőségét hangsúlyozta egy gyülekezet életében. Az Istentiszteleten a MonGYÁLdást zenekar tagjai egyházi énekekkel köszöntötték a gyülekezetet. A Talentum Kör színházi fellépése tette emlékezetessé a jubileumi ünnepséget. Az eseményen Erős József alpolgármester beszédében kiemelte és egyben megköszönte Gyimóthy Zsolt lelkipásztor 20 éves áldozatos szolgálatát.  Megemlékeztek a református egyházközségnek kezdetben a házában otthont adó Bözsi néniről, 1947-től szolgáló lelkész, Nagy Kornél, majd 1975 januárjától szolgáló nagytiszteletű Takaró Károlyról aki a templomépítés nyolc évében is erőt adott a közösségnek és 2010-ben Gyál Díszpolgára Címet adományozta részére a város. Áldást mondott még a felsőpakonyi lelkész is, aki 1994-ben egy évet szolgált városunkban. Nagy Pálné Tünde vezetésével a gyülekezet és gyermekei széttéphetetlen nemez szőnyeget készítettek a jeles évfordulóra. A harangszó után közös ebéd és tortavágás következett. Az önkormányzatunk is kapott egy példányt a közösség életéből készült kiadványból melyet szintén közösen készítettek.

Az eseményen készült képeket ide kattintva nézheti meg, melyekért köszönet Börcsök Katának.

Dallal köszöntjük a város születésnapját

Azt a ragyogóját…mekkora műsort adott a Kovács István Pál Dalkör a Gyáli Közösségi Házban. Telt házas előadás köszöntötte a város 20 éves jubileumát a Lendületben Gyál2017 eseménysorozat újabb állomásaként. A rendező művészeti vezető Tolnai Mari és Kovács Istvánné Aranka néni elnök asszony, most a 20 év alatt megújult város és intézményei témakörében kereste és találta meg a nagyszerű dalokat és nótákat, melyek a dalkör énekesei interpretálásában hangzottak el. A nagyszerű hangulatot Balázs Anikó, Henczes Julika, Homoki Tibor, Kisfaludy Irén, Marsi Marika, Molnár Katalin, Pálkerti Zsuzsanna, Incze Zoltán, Kovács Böske, Tolnai Mari, Törőcsik Márta, Pék László és Kovács Évi színművésznő teremtette meg. Felejthetetlen Molnár Katalin a Pék László-kettőse is. A Dél-Pesti Régió cigányzenekara Oláh Attila prímás vezetésével kísérte őket, a Bokréta citerazenekar és az Őszidő Nyugdíjas Klub kórusa pedig további színt adott a programnak. Pálkerti Zsuzsanna dalszerző nemcsak a Gyáli csárdást szerezte, hanem további két dalt is írt és előadott ezen a remek estén.

A közönség a végén Erős József alpolgármesterrel és a dalkör tagjaival együtt énekelte a Happy birthday-t és koccintott a város eddigi 20 évére és további fejlődésére.

Az eseményről készült képekért köszönet Börcsök Katának. A képek ide kattintva tekinthetőek meg.

Cukorbetegek országos találkozója

Ismét nagyszerű rendezvényt szervezett a Gyáli Cukorbetegek Egyesülete. A rendezvény sikerét a házigazda a Peremvárosi horgásztó, a támogató önkormányzat és a Tesco müzlik is segítették.

Az eseményről készült képeket itt megtekinthetik, melyekért köszönet Börcsök Katának.

Utcabál és tűzijáték

Szombat délután, a piactéri utcabálon Tompeti és Barátaié volt a színpad a kisebbek örömére. Minden évben helyi zenekarok is lehetőséget kapnak a közönség előtt kibontakozni, a BEX majd’ egy órán át szórakoztatta a gyáli közönséget. Badár Sándor stand up show-ja meglehetősen tetszett a nagyérdeműnek, erről a fellépést követő tapsvihar árulkodott. A fiatalabbak körében igen népszerű zenekar vette át a stafétát. A Kelemen Kabátban zenekar, majd a fiatal és csinos Nika koncertjére rengetegen voltak kíváncsiak.

Hagyomány, hogy az esti főprodukció előtt a színpadon történik a sportdíjak ünnepélyes átadása is. Augusztus 26-án, népes közönség előtt, a városi utcabál színpadán Pápai Mihálypolgármester és Vinnai Tibor, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke adta át a Kiváló Gyáli Sportoló Díjat Fodor Péter és Fodor Tamás részére.

Népes közönsége előtt vehették át díjaikat a korábban meghirdetett “Bemutatom a városom” videópályázat győztesei. A beérkezett alkotásokat Baksa Imre színész, filmrendező, Juhász Ida nyugalmazott iskolaigazgató és Sávai Mária örökös aljegyző bírálta el.

Első helyezett: Katavits Kitti- Menich Tibor
Második helyezett: Kóródi Renáta
Harmadik helyezett: Ács Bernadett

A díjakat átadta Pápai Mihály polgármester, Erős József alpolgármester, valamint Baksa Imre színész, filmrendező.

Az esti Neoton koncertre több tízezren jöttek el, tele volt a piactér. A koncertek között pólóágyú segítségével “Gyál-pólókat” lőttek a közönség közé. A hatalmas koncertet követően sem ért véget a buli, hiszen egy nagy meglepetést ígértek a szervezők a közönségnek. A világszerte ismert és elismert magyar artista Simet László halálkerék című produkcióját hozta el a gyáliaknak. Simet László azon utolsó artisták közé tartozik, aki biztosító kötél nélkül mutatja be produkciójukat bármilyen magasságban. László egyike a világ legképzettebb kötéltáncosainak, aki új csúcsokat hódított meg a nemzetközi porondon a magasdrót műfajában. Az est fénypontja idén is a tűzijáték volt, mely ez alkalommal is csodás, felejthetetlen élményt nyújtott.  A sikeres nap házigazdája, műsorvezetője idén Moha bácsin kívül Pápai Mihály polgármester volt. A jó hangulathoz természetesen számos kísérőprogram is hozzájárult, ugrálóvár, lufihajtogató, bababirodalom, Mohitós pult, a híres Borháló, pónilovaglás a kicsiknek, sörsátor, büfé, sültkolbász pedig a nagyoknak.

A díjazottaknak gratulálunk! Az eseményről készült képeket itt megtekinthetik, melyekért köszönet Börcsök Katának.

Városi Sportfesztivál

Augusztus 26-án, szombaton délelőtt Sportfesztivált rendeztek Gyálon a 20 éves város tiszteletére. Erős József  alpolgármester, az esemény fővédnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd közös zenés bemelegítéssel indult a program. A versenyt aktív részvételével megtisztelte Bácsi Péter kötöttfogású világ- és Európa bajnok birkózó és Zarnóczay Klára ötszörös rádiós tájfutó világbajnok. A nagy meleg ellenére tájfutásban 88 versenyző és 20 kísérő teljesítette a kicsiknek tervezett 1,7 km-es pályától kezdve egészen a felnőttek 10 km-éig. A rendező APEX Optimista SE nem spórolt a pontok kirakásával, voltak kategóriák, ahol 22 pontot is kellett keresni. A pontokra ezúttal is, a Nyugdíjas Alapítványért Klub tagjai vigyáztak. A legifjabb versenyző 1 év 2 hónapos volt és a korelnök 85 évesen Nordic botozta végig a távját – meleg ide vagy oda-példát adva az ifjúságnak.

Tájékozódás nordic bottal, ez így most történeti értékű, Gyálon első ízben és 20 fő részvételével, nem hiába edzettek rendszeresen a Cukorbetegek Egyesületi tagjai. A focisták 6 csapattal küzdöttek az egyedi érmekért a műfüves pályán. Az asztaliteniszezők és a biliárdosok nem látták a napot delelőn, csak az eredményhirdetésen, de keményen harcoltak ők is teremben a dobogókért. A GYBKSE Európa bajnok mazsorett csoportja és a Gyáli Kyokushinkai SE versenyzői fergeteges bemutatót tartottak. A mászófal és a sárkányépítés is nagy sikert aratott.

Az eredmények az egyes sportágakban az alábbiak szerint alakult:

Sportfesztivál részletes eredménylista

Kezdő – amatőr biliárd kategória végeredménye:
I. Kovács István
II. Szarka Mihály
III. Potzner Ferenc

Biliárd versenyzői kategória végeredménye:
I. Kis Krisztián
II. Ella Miklós
III. Losonczy Ferenc

Tájékozódási verseny kategóriánkénti dobogósai:

GYALogos
I. Papp József     Egyesületen kívüli          1:14:59
II. Dékány Szilvia  Egyesületen kívüli         1:19:23
III. Székely Beáta   Egyesületen kívüli         1:22:19

NORdic walking
I. Kovács Ferencné Gyáli Cukorbetegek Egy.     59:36
II. Gawelné Bori Erika Gyáli Cukorbetegek Egy.   41.44/hiba
III. Pecsuk Alíz Gyáli Cukorbetegek Egy.                42.48/hiba

Tiszteletdíjas korelnök Farkas Jánosné Gyáli Cukorbetegek Egy.        58.42/hiba

SENior
I. Vida István  SAS Silvanus SE                 52:11
II. Karsai Klára  OSC Orvosegyetem SE    52:48
III. Diószegi Zoltánné Egyesületen kívüli    57:11

GY 0-5 év Mini
I. Csűrös Áron Egyesületen kívüli              16:04
II. Bakó Levente Egyesületen kívüli            19:54
III. Kiss Ramóna Egyesületen kívüli            20:10

GY 5-10 (Gyalogkakukk)
I. Török Gábor Egyesületen kívüli              22:34
II. Kovács Bence Babits Mihály Gimn        27:57
III. Paróczai Gergely Egyesületen kívüli      36:30

GY 10-15 (Serdülő)
I. Korcsok Ádám Egyesületen kívüli          32:34
II. Hercegfi Hanna Egyesületen kívüli        40:44
III. Váradi-Palotai Ákos Egyesületen kívüli 52:18

F 5km
I. Bakó Péter Egyesületen kívüli                32:41
II. Halmi István Egyesületen kívüli              34:22
III. Jónás Krisztián Egyesületen kívüli         37:26

N 5km
I. Zarnóczay Klára Honvéd Bottyán SE    30:53
II. Oláh Renáta Egyesületen kívüli              31:50
III. Jónásné Vitkóczi Tímea Egy. kívüli        33:50

F 10km
I. Szekeres Árpád Apex Optimista SE       39:06
II. Jankó Tamás Hegyisport SE                  43:42
III. Török István Egyesületen kívüli              44:28

N 10km
I. Somlai Katalin Tabáni Spartacus SE     49:04
II. Gyurikné Kiskopárdi Ildikó Apex Opt SE 54:01
III. Jáger Beáta Egyesületen kívüli              54:49

Asztalitenisz végeredmény

Iskolás kategória:
I. Völcsei Tamás
II. Oláh Anna
III. Kiss Katalin

Hobbi kategória:
I. Szekeres András
II. Bata Károly
III. Miller Zsolt

Amatőr kategória:
I. Cseresznyés József
II. Hóf Sándor
III. Szabó László

Páros kategória:
I. Cseresznyés J.-Szabó L.
II. Hóf S.-Kiss P.
III. Lekk L.-Miller Zs.

Labdarúgó torna dobogós eredményei:
I. Lurkó Fc Gyál
II. Los Anigos
III. AS Kóma

Gólkirály: Fekete Olivér / Lurkó Fc Gyál

A szponzorok a Reklámruha.hu a tájfutóknak szép tiszteletdíjakat, a TESCO gyáli raktára müzliszeleteket  ajánlott fel és az Eisberg Magyarország Kft . pedig friss salátakóstolóval kényeztette a versenyzőket.

Több mint háromszázan aktív résztvevői voltak valamely versenyszámban az első Sportfesztiválnak, de szép számban látogattak ki nézőként a helyszínre.

Az eseményről készült képeket ide kattintva megtekinthetik, melyekért köszönet Börcsök Katának.

Csillagfényes fogathajtó fesztivál

Idén a Lendületben Gyál 2017 rendezvénysorozat keretén belül, a Gyáli Lovassport Egyesület szervezésében 13. alkalommal került megrendezésre az Éjszakai Fogathajtó Fesztivál.

A látványos fogathajtás mellett Vörös Edit és Egyházi Géza operettgálájával, hírességek hajtásával, pónilovaglással várták az érdeklődőket.

Eredmények:

D kategóriában
I. Marosi Zoltán és segédhajtója, Marosi Katalin
II. Rajnai György és fogata
III. id. Lippert Sándor és fogata

Külön díj:
Scheik Jázmin
Sztojka Nikolett

C kategóriában
I. Gerő Tibor, Főnix Lovas Egyesület

Hírességek hajtása versenyzői:
Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Pápai Mihály polgármester
Bácsi Péter gyáli képviselő, világ- és Európa-bajnok birkózó
Farkas Ágnes világbajnok ezüstérmes kézilabdázó
Kovács Péter monori Toyota Kovács Autóház tulajdonosa

I. helyezést ért el Kovács Péter.
Az eseményről készült képekért köszönet Börcsök Katának, melyeket ide kattintva tekinthetők meg.

Díszpolgári Cím és Polgármesteri Elismerések átadása

Augusztus 20-án, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban, bensőséges ünnepségen adta át a Gyál Díszpolgára Címet Pápai Mihály, városunk polgármestere és Erős József alpolgármester Pánczél Károly országgyűlési képviselőnek.

Élnek a településen olyan személyek, akik helyzetükből adódóan, képességeiket a közösség szolgálatába állítva, elhivatottságuktól, hitüktől vezérelve a sor elején jártak. Ezen köszönet egyik kifejezése a díszpolgári cím is. Pánczél Károly Gyál fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerzett és szerez ma is. A díjazott születése óta Gyálon él, tősgyökeres gyáli családból származik, ezer szállal kötődik városunkhoz. 1990-től 2014-ig tagja volt a helyi képviselő-testületnek, 1993-tól alpolgármesterként szolgálta a várost, a közösséget.

Az eseményen Pápai Mihály Polgármesteri Elismerő címeket is adományozott az elmúlt 20 esztendőben kiemelkedő, lelkiismeretes munkát végzők részére. A mintegy 40 fő díjazott pályafutásuk során lelkiséget, közösséget építettek, hagyományokat teremtettek, életminőséget javítottak városunkban. Ezen személyek, olyen kimagasló érdemeket szerzett lokálpatrióták, akik tevékenysége előtt mély főhajtással tiszteleg Gyál. Köszönet áldozatos munkájukért!

Polgármesteri Elismerésben részesült:  
Balkó Kálmánné A kisgyermekek gondozásában, nevelésében végzett áldozatos munkájáért
Baranya Tiborné A Bartók iskolában, az oktatás területén végzett kiemelkedő munkájáért
Barth Károly A városban található képzőművészeti szobrok megalkotásáért
Bittera László Gáborné A mazsorett oktatás alapjainak lerakásáért
Boda Imre A gyáli sportéletben betöltött szerepéért
Botlik István A közéletben végzett kiemelkedő munkájáért
Czotter Ferenc A közéletben végzett áldozatos munkájáért
Diera Éva A város pénzügyeinek szakmai kézbentartásáért
Donhauzer Ádám A város építéséért
Dr. Kindlovits Mária A gyermekegészségügy területén végzett kiemelkedő munkájáért
Dr. Molnár Andor A városi egészségügy vezetéséért
Erős József A közéletben végzett kiemelkedő munkájáért
Fa Zsuzsanna A közéletben végzett kiemelkedő munkájáért
Gazdik István A kultúra, közművelődés területén végzett munkájáért
Gazdikné Kasa Csilla Az oktatás területén végzett lelkiismeretes munkájáért
Gyimesi István A városért végzett kiemelkedő munkájáért
Gyimóthy Zsolt A református közösségért tett lelkiismeretes munkájáért
Hefler Gábor A katolikus közösségért tett lelkiismeretes munkájáért
Juhász Ida Az oktatás és a közélet területén végzett kiemelkedő munkájáért
Kalmár Róbert A gyáli  közbiztonságért végzett munkájáért
Kápolnásiné Sági Andrea A kisgyermekek gondozásában, nevelésében végzett áldozatos munkájáért
Karikás Pál A gyáli iparosok szakmai vezetéséért
Kortye Vilmos A gyáli információközlésért végzett munkájáért
Kovács Antal A közéletben végzett kiemelkedő munkájáért
Kovács István Pálné Az oktatás és a kultúra területén végzett példaértékű munkájáért
Kovalik Józsefné A gyáli oktatás területén végzett lelkiismeretes munkájáért
Németh Istvánné A kisgyermekek gondozásában, nevelésében végzett lelkiismeretes munkájáért
Pánczél Károly A városért végzett kiemelkedő munkájáért
Ritecz Istvánné A kisgyermekek gondozásában, nevelésében végzett lelkiismeretes munkájáért
Rozgonyi Erik A városi közigazgatásért végzett kiemelkedő munkájáért
Sárosi István A lakossági közszolgáltatás területén végzett munkájáért
Sávai Mária A városi közigazgatásért végzett kiemelkedő munkájáért
Scheik József A városban végzett hagyományteremtő munkájáért
Schmidt József A gyáli zenei élet területén végezett áldozatos munkájáért
Siklósi Béla A horgászsport területén végzett munkájáért
Szabó József Gézáné A gyáli közigazgatásért végzett lelkiismeretes munkájáért
Tóth István A gyáli zenei élet területén végezett áldozatos munkájáért
Végh Tibor A közéletben végzett kiemelkedő munkájáért
Vinnai Tibor A közéletben  végzett kiemelkedő munkájáért
Zabánné Nagy Gyöngyi A közéletben végzett lelkiismeretes munkájáért

Az eseményen térségünk országgyűlési képviselője, Dr. Szűcs Lajos, valamint Gyál egyetlen testvértelepülésének, Kibéd község polgármestere, Dósa Sándor és a vele érkezett 18 fős delegáció.  is részt vett Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben, a városi cím elnyerésének 10. évfordulóján alkotott rendeletet a díszpolgári cím alapításáról. Tette ezt abból a célból, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsa példaként a jelen- és az utókor elé.

Az eddigi díjazottak 2007-ben Szűts Szabó Istvánné, 2008-ban Dr. Nagy Árpád (posztumusz), 2010-ben Főtiszteletű Takaró Károly, 2011-ben Gyimesi István nyugalmazott polgármester, 2015-ben pedig Kovalik Józsefné nyugalmazott iskolaigazgató. Városunk történetében hatodik alkalommal került sor a díszpolgári cím adományozására. Az ünnepség részeként Reviczky Gábor Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész Radnóti Miklós: Nem Tudhatom című versével köszöntötte városunk új díszpolgárát.

Nagy tisztelettel gratulálunk Pánczél Károly országgyűlési képviselő úrnak, a város egyik építőjének!

Az eseményt a Virtuózok nagysikerű koncertje zárta.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Gyál díszpolgára – laudáció

Az eseményen készült képek itt megtekinthetőek.

Szentmise, államalapítás ünnepes és kenyéráldás

Gyál várossá avatásának 20. évfordulóján, augusztus 20-án, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban ünnepelt a város. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Pápai Mihály, Gyál város polgármestere. Beszédében kihangsúlyozta: „Gyál város aranykorát éli, de hogy meddig fog csillogni, meddig lesz fényes, ez rajtunk múlik. Mit és hogyan hagyunk örökül az utókornak. A fejlődés és a múlt értékeinek ápolása, megbecsülésének tisztelete azon múlik, milyen példával állunk elő.” A polgármester egyúttal egy mozgalmat is indított: „Legyen minden gyáli épületen ország, illetve Gyál zászló” címmel, melynek részleteiről a későbbiekben értesítik a lakosságot.

Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér, melyet Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó és Gyimóthy Zsolt református lelkipásztor áldott meg. Az új kenyeret Pápai Mihály polgármester szegett meg. A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az ünnepségen részt vett Erős József alpolgármester, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, Kovalik Józsefné, városunk díszpolgára. Az ünnepségen verset és prózát mondott Galkó Balázs színművész. A Kovács István Pál Dalkör tagjai: Törőcsik Márta, Molnár Katalin és Pék László zenei fellépése emelte az ünnepség hangulatát. A rendezvényt követően hatalmas térzene és felvonulás vette kezdetét, amelyen több százan vettek részt. A Gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoport felvonulása Schmidt József karnagy vezénylésével a Gyál Városi Fúvószenekar kíséretében óriási sikert aratott a gyáli közönség körében.

Az eseményről készült képek ide kattintva elérhetőek.

Arany János Közösségi Ház szülinapi fesztivál + kiállítás

Az idén 15. születésnapját ünneplő Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár július 7-9. között a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat részeként szervezett háromnapos ünnepséget, melyen több százan fordultak meg. Remek hangulatban telt a három nap, bemutatkoztak a Közház saját csoportjai. Többek között a Gyáli Fúvószenekar, Musical Stúdió és a Kaleidoszkóp Színpad. A látogatók meghallgathatták a Romano Glaszo együttest, a Hangművelők zenekart és a vastapssal jutalmazott Janza Kata és Dolhai Attila közös fellépését. A pénteki nap a képzőművészetek jegyébent telt, nyílt alkotónapot tartott a Gyáli Képzőművész Egyesület, majd a Gyáli Téli Tárlat egyik szakmai zsűrijének tagja, T. Nagy Katalin művészettörténész nyitotta meg a kiállítást Fazonigazítás címmel. A kiállítás július végéig megtekinthető a Közösségi Ház Kamara termében.

Szombaton, a zene és tánc napját Orbán Regina ritmikus gimnasztikával nyitotta meg, majd a Romano Glaszo folklór együttes varázsolta el a közönséget. Akik lemaradtak július 1-én a Gyáli Fúvószenekar remek koncertjéről, annak lehetősége volt az eseményen meghallgatni őket. Az est fénypontja Janza Kata és Dolhai Attila közös műsora volt, műsorukra nagyszámú nézőközönség gyűlt össze. Fergeteges előadásukat követően Pápai Mihály polgármester köszöntötte a születésnapos közösségi házat, dolgozóit, akiket a színpadra szólított. A polgármester beszédében elmondta, hogy az anyagi feltételek, melyet az Önkormányzat biztosít minden évben a ház működéséhez, csupán materiális javak. A programokat, a ház lelkét az ott dolgozók és munkájuk teszi teljes egésszé. A színpadon álló összes munkatárs közös munkájának köszönhetően valósulhatnak meg olyan színvonalas események, mint amilyen ez a három nap is volt. Ezt követően Gazdik István a közösségi ház volt igazgatója és Ljubimov Krisztina megbízott igazgató közösen felvágták a születésnapi tortát. A zenei nap a Hangművelő zenekar hangulatos koncertjével zárult.

Vasárnap a színház és irodalom jegyében telt, a kisebbeket Arany mesékkel várta a Szekér Színház, humoros meséiken jól szórakoztak a fiatalabbak és az idősebbek egyaránt. A Gyáli Kaleidoszkóp Színpad nagy sikerrel, telt házzal mutatta be az Abigél darabot. A nap és a három napos fesztivál zárásaként a Gyáli Musical Stúdió bemutatta legújabb Anconai szerelmesek című zenés előadását szintén hatalmas sikerrel.

Az eseményen készült fotókat ide kattintva tekinthetik meg.

Gyál 20 Fúvószenei-koncert

Július 1-én, szombaton nagy sikerű koncertet adott a Gyál Városi Fúvószenekar és vendég zenekara a Ratty Jazz Band az Arany János Közösségi Házban. A városban közkedvelt fúvószenekar a Lendületben Gyál 2017 rendezvénysorozat keretén belül szervezte meg a koncertet. A repertoárjukon lévő 85 műből ezúttal 12 populáris számot játszottak, köztük a Louis Armstrong: What a wonderful world, Hello Dolly, Felkelő nap háza, Michael Jackson Billie Jean.

A műsor második felében, a Közösségi Ház mediterrán udvarán a szenzációs hangú Lőrincz Adrienn és együttese a Ratty Jazz Band játszott a közönségnek. Akik ott voltak nagy élménnyel térhettek haza. Sokan tudják, hogy a Gyál Városi Fúvószenekar a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola zenekaraként alakult meg 1998-ban. 2007-től az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár saját csoportjaként működik a közösség. A mintegy 25 tagú együttes kb. 50 műből álló repertoárján indulók, komoly- és könnyűzenei feldolgozások, magyar szerzők művei szerepelnek. A 10-30 év közötti, Gyálon, illetve a kistérség más településein élő zenészekből verbuválódott zenekar rendszeres szereplője városi ünnepségeknek, a település és a kistérség fesztiváljainak, szabadtéri eseményeinek, s évente több alkalommal ad önálló koncertet a közösségi házban.

Gratulálunk a felkészítőknek és a résztvevőknek!

További képek a galériában.

Semmelweis nap

A Semmelweis nap a magyar egészségügy napja és egyben legnagyobb ünnepe, melyet július 1-én tartanak országszerte. Gyál Város Önkormányzata nevében, Pápai Mihály polgármester és Erős József alpolgármester levélben köszöntötte a gyáli egészségügyben dolgozókat, bölcsődei dolgozókat, idősgondozókat. A polgármester levelében kifejtette, hogy az egészségügyben dolgozók helytállása, együttérzése és mosolya nélkül az intézményrendszer csak egy személytelen nagyüzemi szolgáltatás lenne. A gyáli orvosok, asszisztensek, védőnők, kisgyerekgondozók, idősgondozók és patikusok napról napra mérhetetlen fizikai és lelki erőről tesznek tanúbizonyságot, amiért köszönettel tartozunk.

Az évről évre egyre inkább csökkenő érdeklődés és létszám miatt idén a városvezetés úgy határozott, hogy a közös ünnepség helyett minden érintettnek személyre szóló levelet és ajándékot juttat el

Segítők napja

2017. június 10-én, szombaton a Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat támogatásával megrendezésre került a Segítők napja, mely alkalmából színes programokon és előadásokon való részvételre, ingyenes vércukor-, vérnyomás- és koleszterinmérésre, valamint kerékpár regisztrációra volt lehetősége az érdeklődőknek.

Az eseményen bemutatkozott a Szent József Idősek Klubja, melynek kapcsán részletes bemutatkozott az intézmény, valamint az intézmény ellátottjainak alkotásaiból összeállított kiállítást megtekinteni. Fogyasztóvédelmi Egyesület Gyáli Szervezete jóvoltából fogyasztóvédelmi tájékoztató, interaktív beszélgetés, tanácsadás, egészséges ételek és italok kóstolása, élelmiszerek tesztelése tette még eredményesebbé a rendezvényt. A testmozgást kedvelők gyógytorna bemutatón, Nordick Walking bemutatón, továbbá Questing városismereti sétán vehettek részt.

A rendezvényen bemutatkozott a főrendező, a Kertváros Szociális Központ. Majd ezt követték a szakmai előadások „A kóros segítés típusai”, „Egészséges életmód, táplálkozás, tudatos vásárlás”, „Nevelhető-e a szülő?”, „Rugalmas alkalmazkodó képesség (reziliencia)”, „Kis előadás a demenciáról” címmel.

Az előadások, kézművesfoglalkozások, egészségügyi tájékoztatók, sportolási lehetőségek mellett a BikeSafe program keretében egész nap ingyenes kerékpár regisztrációra volt lehetősége a gyáliaknak. Aki regisztráltatta kerékpárját az adatbázisba, nagyobb esélye lesz arra, hogy egy esetleges kerékpárlopást követően visszakapja kétkerekűjét. A regisztráció során a kerékpárt lefényképezték, a tulajdonos pedig hologramos matricát, valamint igazoló kártyát kapott.
A Gyálon megrendezett BikeSafe program keretein belül 71 db kerékpár került rendőrségi nyilvántartásba.  Aki lemaradt az ingyenes regisztrációról, még interneten keresztül megteheti, 300 forintos díj ellenében.

Ezúton is gratulálunk a rendezőknek, előadóknak, segítőiknek az áldozatos munkához. További kitartó munkát kívánunk a segítségnyújtás szakdolgozóinak.

Az eseményről készült képek a galériában megtekinthetőek.

Trianoni megemlékezés

Június 4. egyszerre gyásznap és felemelő alkalom a magyar nép lelkében. Gyásznap, hiszen az I. világháború befejezése után, 1920-ban a szerencsés győztesek Trianonban ezen a napon tépték darabokra az ezeréves Magyarország testét. Az Országgyűlés 2010-ben törvényt fogadott el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről, s június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A törvény elfogadásával kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. A nemzeti összetartozás napján, délután, a gyáli trianoni emlékhelyen egyszerre emlékeztünk nemzetünk egyik legnagyobb tragédiájára, ugyanakkor hitet tettünk a törvényben megfogalmazottak mellett, s nemzeti összetartozásunkat ünnepeltük.

Erős József alpolgármester így fogalmazott beszédében:

“1920 június 4.-én délután fél ötkor Franciaországban  a Versailles melletti nagy Trianon kastély termében őseinket rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek nevezett diktátumnak az aláírására, amely visszavonhatatlanul megpecsételte hazánk és a magyarság sorsát, és elindított egy olyan évszázadot mely tele volt könnyel, szenvedéssel, megaláztatással és vérrel. Ahogy a magyar lélek egyik legjobb ismerője Móricz Zsigmond fogalmazott a magyarság a történelem folyamán öt krisztusi sebet kapott . Muhi, Mohács, Kismajtény, Világos és Trianon. Az első négy esetben voltaképpen csak csatatér voltunk Európa két nagy felének összecsapásában. Muhinál a napkeleti barbárság indult leszámolásra, mohácsnál a délkeleti, világosnál az északkeleti államóriás jelezte hatalmi igényét Európa felé. Míg Trianonban azonban a nyugat könyörtelenül leszámolt ezeréves védőjével, ki fegyvertelenül állott a bíró széke előtt. Feldarabolta az Osztrák-Magyar monarchiát, nem respektálta a magyarság államalkotó munkáját és nemzetiségek szerint boncolta szét a magyar szent korona ezeréves területét.”

Részt vett a rendezvényen Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, Gyimesi István nyugalmazott polgármester és Kovalik Józsefné, városunk díszpolgárai is. Juhász Sándorné Pongrácz Anna Wass Albert Gyertyaláng című versét szavalta el, Gábos Tünde népdalénekes székely népdalokat énekelt.

Képek a galériában megtekinthetőek.

Pünkösdi misék, vallási és családi programok a Gyáli Katolikus Templomban

A Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat támogatásával a Pünkösdvasárnap, valamint Pünkösdhétfőn az alábbi eseményekkel vártak mindenkit:

2017. június 4. Pünkösdvasárnap, 10.00 szentmise
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 8.30 dicsőítés és tanítás
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 9.30 szentmise, majd a misét követően gyógyító közbenjáró ima lelki, testi betegségek gyógyulásáért
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 12.30 ebéd, majd délutáni programok a játszókertben
2017. június 5. Pünkösdhétfő, 14.30 Vincze Lilla és Dóka Attila koncert

Képek a galériában.

V. Pünkösdi Utcazenei Fesztivál

Gyál Város Önkormányzata 2013-ban határozta el, hogy nagyszabású szabadtéri kulturális programmal is emlékezetessé teszi a városközpont átadását. A programból mára hagyomány lett, így június 3-án ismét fesztiválhelyszínné alakult a városközpont. Fellépett a Pörög a Gyáli Szoknya Néptáncegyüttes, a Gyál Városi Fúvószenekar, a Gyáli Mazsorett Csoport, majd a GHYMES együttes is. A színpadi programokat követően közös BL döntő meccsnézés vette kezdetét. A közvetítés után büfésátrakban, három helyszínen utcazenészek, tűzzsonglőrök szórakoztatták a nagyszámú közönséget.

Az eseményen készült képeket megtekinthetik itt.

"Bóbita kavalkád" - 35 éves lett a Gyáli Bóbita Bölcsőde

Májusban volt harmincöt éve, hogy megnyitotta kapuit a Gyáli Bóbita Bölcsőde. A szombat délelőtt tartott jubileumi ünnepségen Pápai Mihály polgármester értékelte az intézményben folyó kitartó, áldozatos szakmai munkát. Kiemelte, hogy Gyál stabil intézményekkel és összetartó közösségekkel büszkélkedhet, továbbá megemlítette, hogy a 2013-ban felújított és kibővített óvoda ugyanolyan állapotban van, mint az átadáskor. Az intézmény dolgozói saját otthonukként tekintenek az épületre, vigyáznak rá – mondta Balkó Kálmánné intézményvezető. Az intézmény fő célja a kezdetek óta változatlan: békés, biztonságos, derűs környezet biztosítani.

A névadó Weöres Sándor megzenésített  „ Bóbita ” című versével  kezdődött az ünnepség. A bölcsőde történetének rövid bemutatása után, a bölcsőde dolgozóinak kis csapata népdal csokorral emelte a rendezvény hangulatát.  A születésnapi műsor zárásaként Bánhunyadiné Tótka Ildikó tolmácsolta a kisgyermeknevelők szakmai hitvallását Dorothy Law Holte: Egy élet a kezedben című művével. A kisgyermekes családok tartalmas szórakoztatásáról, kézműves foglalkozás, népi körhinta és játékok, ugrálóvár, arcfestés, lufi hajtogató bohóc gondoskodott. A rendezvény színvonalát a Bálint Ágnes kiállítás és a bölcsőde történeti kiállítása emelte. A rendezvény zárásaként, a Buborék Együttes koncertjét élvezhették a résztvevők. Az eseményen az oda járó gyermekek a születésnapi tortának örültek a legjobban, melyet közösen fogyasztottak el.

Az eseményről készült képek ide kattintva elérhetőek.

Pedagógusnap

A város pedagógusait, a gyáli közoktatási intézményekben dolgozókat köszöntötték június 2-án, pénteken az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban. Ünnepi beszédet mondott Dr. Hrutkáné Molnár Mónika Katalin tankerületi igazgató, valamint Pápai Mihály, Gyál város polgármestere. A polgármester a város önkormányzata nevében is megköszönte a pedagógusok, pedagógiai munkát segítők áldozatos munkáját, valamint kiemelte, hogy a pedagógusokra nagy felelősség hárul, mert az egyén életét változtathatják meg.

Részt vett az ünnepségen Erős József alpolgármester, Kovalik Józsefné, városunk díszpolgára,intézményvezetők, önkormányzati képviselők. A beszédeket követően Pápai Mihály polgármester és Erős József alpolgármester átadták a Gyáli Közoktatásért Díjakat.

Gyál Önkormányzatának Képviselő-testülete még 1992-ben alkotott rendeletet abból a célból, hogy a gyáli közoktatásban, a gyáli közoktatásért kiemelkedő tevékenységet végző, a gyermekek harmonikus személyiségformálásában, a nevelő-oktató munkában, pedagógiai gyakorlatot segítő technikai faladatok ellátásában huzamosan kiemelkedő munkát végző szakemberek tevékenységét elismerje. Idén Fazekas Mihályné, a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola zeneismeret tanszakvezető, szolfézs szakos pedagógusa, valamint Baloghné Balogh Mária, a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola igazgatóhelyettese részesült az elismerésben.

Tisztelettel gratulálunk a díjazottaknak! Szakmai életútjukban további sikereket kívánunk! A rendezvényt Dóka Attila és Kovács Sára Dizna zenés műsora zárta az eseményt.

Képek a galériában.

Gyermeknap

Május 28-án, a sportpályára, a városi gyermeknapi rendezvényre várták a gyermekeket, családokat. A szervező Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár az idén is gazdag programkínálatot állított össze az ugrálóváron, kézműves foglalkozásokon, arcfestésen, bemutatókon át a színpadi programokig. Még a sportpálya felújítási munkálatai sem tartották vissza a szervezőket attól, hogy egy igazán jó hangulatú, egész napos programsorozatot állítsanak össze vasárnapra.
A legnagyobb sikere a hőlégballonnak volt, aminek végül este 8 óra körül sikerült felszállnia, mivel a szél addigra csendesedett csak el. A párperces magasba emelkedést különösen élvezték a résztvevők. A résztvevők számára ingyenes rendezvény költségeit Gyál Város Önkormányzata biztosította.

Képek itt megtekinthetőek.

Tájfutó világnap a gyáli általános iskolákban

2017. május 24-én Gyálon összesen 524 fő teljesítette a tájfutó pályákat az Ady és Bartók iskoláknál. A Zrínyi tanulói is az Ady körül futották le a távot. A versenyzők jól sikerült teljesítményét 33 rendező segítette.A sikeres rendezvényt az Önkormányzaton kívül a TESCO Gyáli Logisztikai raktára ásványvízzel és müzlivel támogatta. A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség a térképek és emléklapok nyomtatásával járult hozzá az esemény sikeréhez.

Az 524 gyáli futóval együtt összesen 288007 résztvevővel idén megdőlt a rekord a Tájfutás Világnapján.

Gratulálunk a résztvevőknek. Az eseményről készült képek ide kattintva elérhetőek.

Iskolák közötti labdarúgó bajnokság

2017. május 19-én a Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat keretén belül megrendezésre került az iskolák közötti labdarúgó bajnokság, mely résztvevőinek és helyezettjeinek ezúton is gratulálunk.

A bajnokságon készült képeket itt megtekinthetőek.

"Miénk itt a tér" alapítványi nap

A Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat keretén belül megrendezett „Miénk itt a tér” Alapítványi Napon idén is tartalmas szabadidős, kulturális és sportprogramokkal várták a diákokat, szüleiket valamint a város érdeklődő polgárait. Volt lehetőség aszfalt-rajzolásra, kézműveskedére, az eisberg Hungary Kft. jóvoltából zöldségszobrászkodásra is. Óriáscsúszda, ugrálóvár és summozás is színesítette az eseményt. A sportra vágyók tanár-diák fociban és kosárlabdában mérhették össze tudásukat. A nap rangadója a Bartók- eisberg Hungary Kft. mérkőzése volt, ahol a győzelmet a Bartók csapata szerezte meg.
Népszerű volt a karikás ostoros bemutató, az íjjal való célba lövés, az óriás kirakózás, valamint a környezetvédelemről és fenntarthatóságról szóló beszélgetés is.
Az aulában mobil planetárium várta az érdeklődőket, ahol a naprendszer rejtelmeit mutatták be három korosztály számára. A kisebbek körében nagyon népszerű volt a Fegyesek „nyitott tűzoltó autója”.
Mindeközben a színpadon felléptek a Gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoport mini mazsorettjei, a Blero System Hip-Hop Tánciskola junior és felnőtt növendékei, Pál Ági tanítványai, Bódi Balázs – az iskola 8. osztályos tanulója- saját szerzeményeit játszotta szintetizátoron. Bemutatót tartott a Gyáli Kiokushinkai Karate Sportegyesület is. 17 órától L.L. Junior fellépése koncert hangulatot varázsolt az iskola udvarára.
A napot tombolahúzás zárta. Fődíjként a Csődoktor Bt felajánlását, egy kerékpárt vihetett haza az irigylésre méltó nyertes, de sok más ajándék is boldog gazdára talált, melyet ezúton is köszönnek a szervezők.
A nap folyamán a szülők, osztályközösségek, baráti társaságok finomabbnál finomabb ételeket rotyogtattak a bográcsokba, az ínycsiklandó illatok, csodás ételek mindenkinek meghozták az étvágyát!

Az eseményről készült képek itt megtekinthetőek.

"Felbőgnek a motorok" őrült sportbanzáj

Az Integrál Motoros Klub Gyál 2017-ben ünnepli fennállásának 34. évfordulóját, melynek keretében idén is megrendezte a Felbőgnek a motorok az „Őrült Sportbanzáj”elnevezésű eseményt, mely minden évben változatos és látványos programokat kínál az érdeklődőknek. 2017. május 6-án a Lendületben GYÁL 2017 programsorozat részeként az eseményen erő futás /Spárta futás/, Roncsderby show, Országos MX bajnokság, freestyle show, mx motocross, autocross, monster track, roncsautó show, valamint Monster Track élményvezetéssel várták az érdeklődőket. Továbbá lehetőség volt amerikai futball, öttusa, kajak-kenu, karate, birkózás, freestyle foci bemutató megtekintésére is.

09.30-kor Nordic túra indult a Crosspályához a Gyáli Polgármesteri Hivatal elől. Majd ezt követően, 10.00 órakor a technikai járművek kezdték meg vonulásukat a Gyáli Polgármesteri Hivatal elől.

Az eseményről készül képek a galériában megtekinthetőek.

II. világháborúban elesettek emlékünnepe

II. világháborúban elesettek tiszteletére rendezett ünnepségen az emlékezés virágai elhelyezésre kerültek az emlékfalnál.

A viharnak köszönhetően az ünnepi beszéd elmaradt.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

Szent György emlékhely átadása

Pápai Mihály polgármester és Hefler Gábor plébános évek óta latolgatta, hogyan lehetne méltó emléket állítani Gyál történelmi múltjának, de különösképpen az azt jól szimbolizáló Árpád kori Szent György templomnak. A latolgatások mára megszilárdultak, melynek eredményéül felavatták Gyál egyetlen emlékhelyét, a Szent György Emlékhelyet.

A Felsőpakonyt és Gyált összekötő úton Gyál kapujában, az egykori „marhahajtó útvonal mentén” kb. a DPMV Zrt. (vízmű) magasságában látható emlékhelyet bizonyára már többen látták, azonban annak átadására április 23-án, vasárnap, Szent György napját megelőzően került sor. Az avatón ünnepi beszédet mondott Pápai Mihály polgármester, dr. Rácz Tibor Ákos muzeológus, valamint Hefler Gábor plébános, aki 24 éven át szolgálta a gyáliakat.  Az eseményen részt vett Erős József alpolgármester, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, Gyál díszpolgára, Kovalik Józsefné díszpolgár, továbbá helyi képviselők, intézményvezetők, civil szervezeti vezetők és számos helyi lakos. A rendezvényt a Gyál Városi Fúvószenekar műsora, valamint Schmidt Gréta szavalata színesítette.

Az emlékhely tervezője: Török Ferenc építész
Szobrász: Csák Attila
Kőfaragó: Reichart Miklós
Betonozás: Gyáli Ipartestület

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

Térségi nyugdíjas klubok találkozója

Immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Térségi Nyugdíjasok Találkozóját Gyálon, melynek a Közház adott otthont április 22-én, szombaton. A rendezvényt 2005-ben a Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesülete indított útnak, mely akkoriban teljesen új kezdeményezésnek számított Közép- Magyarországon. A rendezvény mára hagyománnyá vált, melyen idén Alsónémedi, Apaj, Bugyi, Ecser, Felsőpakony, Ócsa, Üllő és Vecsés szervezetei vettek részt a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat támogatásával.

A rendezvény ünnepi megnyitóján Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesületének elnöke, Kissné Irénke, majd Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen Erős József alpolgármester is részt vett. A Térségi Nyugdíjasok Találkozója rendezvénnyel a hagyományőrzés volt a legfőbb cél, melynek keretében színvonalas műsorokat mutattak be a szervezetek tagjai.

Az egyes  nyugdíjas szervezetek bemutatkozását követően egyéni műsorral színesítették a rendezvényt, majd a Gyáli Foltvirágok Csoportjának köszönhetően egy patchwork kiállítást is megcsodálhattak a résztvevők a gyáliak munkájából. A térségi nyugdíjas klubok találkozója is jó példa arra, hogy van igény az ilyen jellegű szerveződésekre és a kisközösségek közötti rendszeres kapcsolattartásra. Fontos, hogy Gyál kulturális eszközeiben és tartalmában fejlődjön, hiszen korunkban a művelődés és a kultúra még inkább felértékelődött, jelentős értékeket képvisel. Mindannyiunk érdeke a hagyományőrzés, a helyi kultúra elsajátítása, kultúraközvetítés, hogy legyen mit örökségül hagyni a jövő nemzedék számára. Ezt képviselik ezen szervezetek tagjai is, akik minden alkalommal bizonyítják, hogy az időskort is lehet aktívan, tartalmasan tölteni.

Az eseményen résztvevő szervezetek:

 • Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesülete,
 • Ecseri Hagyományőrző Nyugdíjas Klub,
 • Felsőpakonyi Darumadár Nyugdíjas Klub,
 • Apaji Tavaszváró Nyugdíjas Klub,
 • Ócsai Évgyűrűk Nyugdíjas Klub,
 • Bugyi Nyugdíjas Klub,
 • Üllői Nyugdíjas Egyesület,
 • Alsónémedi Nyugdíjak Klub.

A rendezvény tombolával és táncházzal ért véget, melyről mindenki jókedvűen tért haza.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek!

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

Marsi-kupa labdarúgótorna

Marsi Ferenc emlékére tizenharmadik alkalommal rendezett focitornát a 7 és 9 éveseknek a Gyáli Barátikör Sportegyesület. Az április 22-i sporteseményen Détári Lajos egykori világválogatott labdarúgó jelenlétében nemcsak a csapatokat, de a legjobb mezőnyjátékost, a gólkirályt és a kapust is díjazták.

Minden esztendőben vannak új és persze vannak olyan résztvevő csapatok is, amelyeket sokadik alkalommal hívtunk vissza. Ilyenek voltak idén a soroksáriak és a törökszentmiklósiak is – tájékoztatta honlapunkat Boda Imre, a Gyáli BKSE elnöke, aki azt is elmondta, hogy a gyerekek minden évben nagy örömmel jönnek és jól is érzik magukat, nagy izgalommal teszik a dolgukat.

A várossá válás 20 éves évfordulója tiszteletére szervezett Lendületben Gyál 2017 rendezvénysorozatra utalva a focitorna oklevelein is megjelenítették az arculati elemeket. Sportesemény nem múlhat el igazi sztár jelenléte nélkül, így idén Détári Lajos egykori világválogatott labdarúgó tisztelte meg jelenlétével a tornát. Az egykori világválogatott labdarúgót Boda Imre hívta el, hogy adja át a díjakat, illetve részvételével is járuljon hozzá a sportesemény sikeréhez. Döme megjelenése hatalmas élményt és boldogságot jelentett az edzőknek, a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt.

Az értékes díjakért az U7-es és az U9-es csapatok nagy küzdelmet vívtak, melynek végén a 7 éveseknél a soroksáriak nyertek, a Gyáli BKSE csapata előtt, míg a 9 éveseknél a törökszentmiklósiak diadalmaskodtak, a gyáliak a 4. helyen végeztek az elindult 6 csapat közül.

A csapatok mellett a gólkirályokat, a mezőny legjobbjait és a kapusokat is elismertük. A díjazottak és legügyesebbek közül mindenképpen ki kell emelni a törökszentmiklósi Urbán Rolandot, aki zseniális tehetség, tavaly még a 7 éveseknél játszott, akkor 21 gólt lőtt, most, már a 9 évesek között 17 találattal lett gólkirály – értékelte a tornát Boda Imre.

A díjakat és okleveleket Détári Lajos mellett Pápai Mihály polgármester, Vinnai Tibor, a képviselő-testület sportbizottságának elnöke és Boda Imre adták át.

A sorozat a tervek szerint folytatódik és 2018-ban is megrendezik a Marsi Kupát. A torna további részleteit a Gyáli Mi Újság májusi számában olvashatják el.

Szita Róbert írása

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek!

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

Bartók ÖKO-nap

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Bartók Béla Általános Iskolában az ÖKO-projekt nap. Idén központi témaként népszokásaink, népi játékaink, valamint kapcsolódva a Lendületben Gyál 2017 rendezvénysorozathoz a helyi hagyományok jelentek meg a programon nagy összefogás és szervezés eredményeként. Az iskola ÖKO-munkacsoportjának vezetője, a program koordinátora, Koszticsák Angelika vezetett végig a népi hagyományok színes forgatagán.

A Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület reggeli nyitó műsorával indult a program, fellépésükkel megteremtették a nap hangulatát. A rendezvényen megjelent Erős József alpolgármester, Sávai Mária polgármesteri megbízott, valamint beszédet mondott Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság elnöke, aki kiemelte annak jelentőségét, hogy az iskola elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelődési Minisztérium pályázatán az „Örökös Öko-iskola” címet.

A diákok forgószínpadszerűen vehettek részt az iskola munkatársai és civil szervezetek által vezetett állomásokon, amelyeken közösségi szolgálatot teljesítő diákok is segítették a munkát.

A Civilek a Környezetünkért Egyesületnél a gyerekek terményekből, természetes anyagokból készítettek képeket, tárgyakat. Az alkotásokon szerepeltek a bevezetésként átbeszélt hagyományos építészeti elemek, illetve a környezettudatosság jegyében szó került a megújuló energiákról: a szél- és vízerőművekről, a geotermikus energiáról, valamint kiderült, mi a különbség a napelem és a napkollektor között. Az iskola és az egyesület közös prevenciós programján, a HÁT-TÉR foglalkozáson részt vevő gyerekek zsúpfedeles ház makettjét készítették el. Szerepet kaptak a népi gyermekjátékok, mint kukoricacsutka baba, krumplinyomda, buborékfújó házilag, amelyeket közösen készítettek el, majd próbáltak ki a gyerekek. Ötleteket kaptak hulladékból készített dísztárgyak alkotására is: láthattak drótból és üvegdarabokból drótfát vagy lámpabúrát fémdoboz-nyitófülekből.

A Gyáli Kertbarátkör régi magyar ételekről, terményekről tartott bemutatót a kölestől a padlizsánig, amely növények a gyáli kertekben is megtalálhatóak. Az állomáson kóstolhattak is a gyerekek: a köles és juhtúró kombinációja a kezdeti vonakodás után elnyerte legtöbbjük ízlését. Így volt ez a Fogyasztóvédelem Gyáli Szervezeténél is, ahol cukkinikrémet és sajtszószba mártott különféle zöldségeket kínáltak, fűszernövényekkel, fűszerekkel ismertették meg a tanulókat. A Cukorbetegek Egyesülete, akik már évek óta képviselik az egészség fontosságát a programon, ezúttal vérnyomást mértek, továbbá felhívták a figyelmet a cukorbetegség kapcsán a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságára. A Bundás Barát Állatvédő Egyesület bemutatta a chipleolvasó működését, valamint kutyákról és macskákról szóló kvízzel várta a gyereket, akikkel a felelős állattartásról is beszélgettek. Hozzájuk kapcsolódva a Pestszentlőrinci Kutyakiképző kutyás bemutatója is a program részét képezte.

Az egyik teremben népmeséket vetítettek, ehhez tartozóan egy-egy népi mesterségről esett szó. A könyvtárban a húsvéti szokások közül a tojásfestést és a locsolkodást elevenítették fel. Mind a lányok, mind a fiúk találhattak érdekes foglalkozást: kipróbálhatták a szövőszéken történő szövést, a rongy-, illetve similabda-készítést, amellyel a célbadobást is gyakorolhatták, csakúgy, mint a rönkhajítást, a patkódobást és a szögbeverést. Az állomások egyikén az agyagozás rejtelmeiben mélyülhettek el a diákok, máshol ügyességüket tehették próbára íjászkodás, zsákbanfutás, talicskázás és lengőteke révén. Nem maradhatott el a diótörés, a közös mesefőzés és a népi szólások és közmondások felelevenítése, amelyeket képrejtvényekből kellett megfejteni. A különböző néprajzi területek viseleteinek jellegzetességeit mutatta be a népi öltöztető és színező megállója. Iskolaszerte hallhattuk a szívószálból készített furulyák hangjait. Az egyik áruházlánc logisztikai központja – köszönetképp a diákok által számukra készített húsvéti dekorációért – egzotikus ételeket, italokat hoztak magukkal, így kóstolhattak a tanulók kókusztejet, rizsitalt, aszalt gyümölcsöket. Miután pedig az osztályok bejárták az állomásokat, a gyerekek az udvaron felállított kemencében sütött kenyérlángossal csillapíthatták éhségüket.

A rendezvényt népi kiállítás színesítette: a háttérként szolgáló, falusi jelenetet ábrázoló képet a rajzszakkör diákjai alkották, a népviseleti ruhákat a Pörög a Gyáli Szoknya, a bemutatott népi tárgyakat pedig az iskola munkatársai jóvoltából tekinthettük meg. A gyűjtemény darabjai között terítők, káposztafőző edény, tálak, kancsók, kosarak képviselték a hagyományok tiszteletét és őrzését.

A népszokások jegyében telt, rendkívül tartalmas és színes program, amelyet mintegy keretként a Márványos Tambura zenekar előadása zárt, eltérő érdeklődési körökhöz, készségekhez, valamint számos tantárgyhoz kapcsolódva játékos formában, szórakoztatva, észrevétlenül tanította a gyerekeket, adott át számukra fontos ismereteket, s azt az érzést, hogy fontos tudatában lenni hagyományainknak, újra és újra megélni, majd továbbadni azokat.

Katavits Kitti írása

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Pörög a Gyáli Szoknya néptáncgála

2017. április 9-én megrendezésre került A Pörög a Gyáli Szoknya néptáncgála. A vártnál is nagyobb sikert aratott „Levelek Julikának” című előadást az alábbi résztvevőknek köszönhetjük:

 • Pörög a Gyáli Szoknya Egyesület tagjain
 • Forgatós Kamara Néptáncegyüttes
 • Csillagvirág Táncegyüttes
 • Zugófa Táncegyüttes
 • Csévharaszt Táncegyüttes
 • Soós Csaba és Barátai és
 • Berecz István

A nagysikerű előadást egyesület vezető szervezték meg:

 • Velner Klára,művészeti vezető
 • Teinner Annamária, táncpedagógus
 • Kalmárné Mogyorósi Andrea

Az ünnepségen szakmai elismerésben részesült Székely Beáta és Kalmárné Mogyorósi Andrea.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek!

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

Népdal és nótaverseny

Ahogy ígértük, lendületes és fantasztikus volt a 2017. április 8-án, 5 év után ismét Gyálon, az Arany János Közösségi Házban megrendezett „… AZT A R A G Y O G Ó J Á T !” országos népdal- és nótaverseny .

Az eseményt Pápai Mihály polgármester nyitotta meg, melyet a nyilvános verseny, majd annak értékelése követte. A kora esti órákban gálaműsor vette kezdetét a Kovács István Pál Dalkör és a Közház rendezésében. Az este folyamán a díjazott versenyzők, a zsűri énekesei és a dalkör tagjai is szórakoztatták a fellépésükkel a közönséget.

A zenét Tabányi Antal és cigányzenekara, valamint Gyál Város Fúvószenekara biztosította.
Rendező művészeti vezető: TOLNAI MARI
Főrendező: Kovács Istvánné

A zsűri tagjai:

 • B. TÓTH MAGDA énekművész,
 • KEREKES KATALIN énekművész,
 • SZIRMAI LÁSZLÓ OSZK-igazgató,
 • HEGEDŰS VALÉR zongoraművész,
 • GAZDIK ISTVÁN a Közösségi Ház igazgatója,
 • a zenekar képviselői

Népdal díjazottak:
1. Gábos Tünde
2. KIrály Imre
3. Siposné Heigl Katalin

Nóta díjazottak:
1. Márton-Lézer Katalin
2. Molnár Katalin
3. Szabó Gyula

Zsűri különdíjas: Boris Sándor
A Közönség és Falusi Ferencné különdíjasa: Szabó Gyula
A zenekar különdíjasa: Kovács András Ferenc

Az eseményt a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat támogatta.

A fellépők az idei eseményen is nagy sikert arattak. Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek!

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

 

Szakmai Nyíltnap a Gyáli Liliom Óvodában

A Gyáli Liliom Óvoda fennállásának 45. évfordulóját szakmai nappal ünnepelte meg, melynek téma a tehetséggondozás volt.

Az intézményben dolgozó mintegy 46 fő, és a fellépő gyermekek már hetek óta lázasan készültek az óvoda fennállásának 45. évfordulójának alkalmából szervezett szakmai napra.

Az ünnepséget Pápai Mihály polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, mennyire fontos munkát végeznek az óvodapedagógusok a tehetséges gyermekek kibontakozásában, továbbá a tehetségek idejében történő felismerésére. Az eseményen Erős József alpolgármester és Sávai Mária, a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat főszervezője is részt vett.

A születésnap fő témája a tehetséggondozás jelentősége volt. Komoly érdeklődés követte Pólus Enikő: “A szakszerű tehetséggondozás szerepe a jövő pedagógusainak” és Fakán Mihályné: “Mozgásfejlesztés szerepe a tehetséggondozásban” című előadását. Nagy sikert arattak az ovi focisok és a színjátszó csoport Macska-Egér c. darabja. A napot megkoronázta a Parapács együttes előadása, mely a jó hangulaton kívül megismertette a népi hangszerekkel az ovisokat, melyeket azonnal meg is tudtak szólaltatni a közönség legnagyobb meglepetésére. A hatalmas tortából mindenki kapott kóstolót és egy nagyszerű nap emlékével távozhatott a hallgatóság.

Az eseményt a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat támogatta.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek!

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

Népdalkörök XI. Találkozója

A Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat keretén belül 2017. március 26-án megrendezésre került a Népdalkörök XI. Találkozója. Az eseményt Erős József alpolgármester nyitotta meg. A rendezvény sokszínűségét nem csak a különböző tájegységek népdalcsokrai adták, hanem a citeraszó és a műsort követő táncház is.

A találkozón résztvevő Népdalkörök:
Piros Rózsa Dalkör Budaörs
Duna Népdalkör és Napraforgók Citerazenekar Szőny
Bányász Népdalkör Oroszlány
Forrás Népdalkör és Citera együttes Öskü
Szivárvány Népdalkör Balatonkenese
Berhida Város Összevont Népdalköre

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek!

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik. A képekért köszönet Börcsök Katának.

Zeneiskolák Kamarazenekarainak XIII. Találkozója

Nagy sikert aratott a hétvégén megrendezett Zeneiskolák Kamarazenekarainak XIII. Találkozója, melyet Tóth István, a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője nyitott meg. A Lendületben GYÁL2017 elnevezésű szülinapi programsorozat keretében fergeteges zenei koncerteket élvezhettek a résztvevők.  Az ünnepség a Kodály Zoltán emlékfal leleplezésével kezdődött.

A maradandó élményt nyújtó zenei műsor hat résztvevő intézmény közel száz jól felkészített növendékének köszönhető.

Az eseményen résztvevőknek lehetőségük volt, továbbá megtekinteni a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műveit is, melyeket a Háry János rajzverseny keretein belül alkottak.

A találkozón résztvevő intézmények:
Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola
Galambos János Zenei Alapfokú Művészeti Iskola
Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola
Dunaharaszti Alapfokú Művészeti Iskola
Harmónia Zenei Alapfokú Művészeti Iskola
Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola

Ezúton is gratulálunk az intézmények növendékeinek, valamint tanáraiknak a számos hangszert megszólaltatott koncertértélményért.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Nyitóbuli (farsang és pótszilveszter)

Január 7-én megrendezésre került „A Lendületben GYÁL 2017” eseménysorozat nyitó bulija, melynek főrendezője az idén 10 éves Nyugdíjasok Helyi Képviseletének Közhasznú Egyesülete. Kiss Jánosné, az egyesület elnöke.

A mínusz 17 °C ellenére zsúfolásig megtelt a Közösségi Ház Színházterme, ahol Erős József alpolgármester, az esemény fővédnöke nyitóbeszédével köszöntötte a megjelenteket.

A műsor részeként a Gyáli Baráti Kör Sportegyesület Mazsorett csoportja vonult be Gyál zászlókkal, kezdetét vette a gyáli fiatal tehetségek bemutatkozása. A műsor részeként Tamkó-Sirató Károly Gyálról írt versét a Gyáli Zrínyi Általános Iskola tanulója, Tóth Dorina előadásában hallhatta a nagyérdemű. A Gyál Városi Népdalkör citera zenével előadott dalcsokra, majd a BeX együttes fellépése emelte a műsor színvonalát. A BeX Gyálról írt szerzeménye és egyedülálló show-műsora hatalmas sikert aratott a gyáli közönség köreiben. Az est folyamán zene, tánc, vidámság és rengeteg fánk fogadta a közönséget, melyből versenyt rendeztek. A fánkverseny első helyezettje Dóczi Sándorné, a második helyezett Szabó Sándorné és a harmadik helyezést Darabánt Béláné kapta.

Az est különlegessége a jelmezverseny volt, melynek eredményei az alábbiak szerint alakult:
I. helyezett: Földi Róbertné, mint magyar vándorlegény
II. helyezett: Bedő Istvánné és Hegyesi Magdolna, mint „Fejetlen” páros
III. helyezett:Gál Roland „nagyobb marmagasságú kutyusával”, Csákányi Tiborral

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

Drukkolj a Szüleidnek iskolák közötti foci és kosárlabda bajnokság

A Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat első eseménye a DRUKKOLJ A SZÜLEIDNEK helyi intézmények közötti sportverseny volt, melyet a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola szervezett a város 20. évfordulója alkalmából. A népszerű eseményen rengeteg diák és szülő vett részt, melyen mindenki a kedvenc csapatának szurkolhatott.

A iskolákon kívül a Gyáli Polgármesteri Hivatal is indított csapatot.

Foci eredmények:
I. hely: Önkormányzat
II. hely: Ady iskola
III. hely: AMS Mentőszolgálat

Kosárlabda eredmények:
I. hely: Zrínyi iskola
II. hely: Ady iskola
III. hely: Önkormányzat

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

Magyar kultúra napja - Lendületben GYÁL 2017 rendezvénysorozat hivatalos megnyitója

Január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük. A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban az idén is színvonalas ünnepi műsor közvetítette a magyar kultúra szépségét és jelentőségét. A kultúranapi esemény egyben a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat hivatalos megnyitója is egyben, amely egész évben tart és Gyál fennállásának 20. évfordulóját hivatott szolgálni. A megnyitó beszédet Pápai Mihály polgármester tartotta.

Az esemény egyperces néma főhajtással kezdődött a péntek éjjel történt veronai buszbaleset áldozatainak emlékére, mely egész nemzetünket megrázta.

Gazdik István, a Közház igazgatója nyitotta meg a tavalyi, 26. Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotói, az első díjjal jutalmazott Orosz László, a második díjas Rafai Ákos, a harmadik díjas Katona-Zsombori Mária csoportos kiállítását. Nagy József Elek önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke mondott beszédet az eseményen, akinek beszéde alatt megállt a levegő a Színházteremben.

A képviselő kiemelte, hogy a magyar nemzet fennállása óta, mennyi csapás, nehézség érte nemzetünket, melynek ellenére kultúránk képes volt fennmaradni és megújulni.

Hagyomány, hogy ezen az alkalmon adják át a Gyáli Közművelődési Díjat a felnőtt kitüntetettnek. A díj azon személyeknek adományozható, akik közösségi munkájukkal, a közéletben való részvételükkel hozzájárulnak Gyál közművelődési és kulturális színvonalának emeléséhez. Az elismerést idén Fábiánné Szálkai Gabriella pedagógus vehette át Pápai Mihály polgármestertől és Nagy József Elek bizottsági elnöktől, melyhez ezúton is gratulálunk a díjazottnak!

Az eseményen részt vett Erős József alpolgármester, Zabánné Nagy Gyöngyi önkormányzati képviselő, Czotter Ferenc önkormányzati képviselő, Fa Zsuzsanna önkormányzati képviselő, Lakos Péter önkormányzati képviselő, valamint Kovalik Józsefné, városunk díszpolgára.

Ha ezen intelmek szerint igyekszünk cselekedni, mindannyian tettünk valamit azért, hogy gyarapodó magyar közösségeinkben – legyenek azok a világ bármely pontján – a jövőben is összetartó, igaz szeretettel ünnepelhessük a magyar kultúra napját.

A kultúra napi ünnepséget Csizmadia Ildikó és Wessely-Simonyi Réka „Versek tűsarokban” című előadása tette színesebbé, melynek keretében kortárs, zenés verseket adtak elő. A Talamba Ütőegyüttes ritmusos dobos műsora élményteli perceket szerzett a szép számú közönségnek.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

Gyál város 20 Biliárd verseny

A hétvégén megrendezésre került az első városi amatőr biliárdverseny, melyet Gyál 20. születésnapja alkalmából a Gyáli Amatőr Sportegyesület Biliárd Szakosztálya és Gyál Város Önkormányzata szervezett. Több versenyző állt asztalhoz és ragadott dákót, hogy bebizonyítsa ő a legjobb. Három asztalon 12 amatőr versenyző kieséses rendszerben döntötte el a helyezéseket, melynek eredményei az alábbiak szerint alakult:

I. helyezett: Csollák Emese
II. helyezett: Borsos Ádám
II. helyezett: Bencsik Gábor

A jelentkezők megismerkedhettek a verseny biliárd szabályaival és a jövőben lehetőségük lesz a rendszeres sportra a Gyáli Amatőr SE-ben, de jártasságukat bizonyíthatják majd az augusztus 26-i Sportfesztiválon is.

Az eseményen Pápai Mihály polgármester is részt vett, aki a Lendületben GYÁL2017 elnevezésű programsorozat megálmodója.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

V. Gyáli Böllérverseny

Jó hangulatban telt az idén ötödik alkalommal megrendezett böllérverseny, amely idén a Lendületben GYÁL2017 szülinapi rendezvénysorozat része. Február 11-én, szombaton több ezren látogattak ki a sportpálya területére, ahol 13 csapat mérte össze a tudását, hogy bemutathassák tudásukat. A zsűri az állatok kegyes feláldozásának módját, a feldolgozás tisztaságát, szakszerűségét, a csapatmunkát és a disznótoros ételek készítését egyaránt értékelte. Minden csapatnak jutott valamely kategória győzelme, jó pár csapatnak többi is, azonban az összesített kategória eredményei az alábbiak szerint alakultak:

I. helyezett: Interambulance csapata
II. helyezett: Madar csapat
III. helyezett: Csantavéri hentesek csapata

A legmagasabb elismerést a Gyáli Ipartestület csapata vihette haza, akik részére kiosztásra került a szabadtéri lovagrend által megálmodott vándorkupa.

A versenyművek elkészítése alatt a sportpályára látogatók megismerkedhettek a sertésvágás és feldolgozás módjával, lehetőségük volt különféle finomságok kóstolására, vásárlására. A kisgyermekek jókedvét az állatsimogató és lovaglási lehetőség fokozta, míg az idősebbek jó hangulatát a fellépők műsora emelte.

Az eseményen Pápai Mihály polgármester is részt vett, aki a Lendületben GYÁL2017 elnevezésű programsorozat megálmodója.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

Gyáli Babaköszöntő program II. évfordulós ünnepség

Idén ünnepli második évfordulóját a Gyáli Babaköszöntő Program, mellyel a fiatal családok gyermekvállalását támogatja Gyál Város Önkormányzata. Február 22-én az idén született gyáli újszülötteket köszöntötték.

Két gyáli édesanya javaslatára és a programban történő jelentős szerepvállalásukkal valósul meg városunkban a babaköszöntő program. A Gyáli Polgármesteri Hivatalba  ez alkalommal azon gyáli újszülöttek kaptak meghívást, akik 2017 januárjában, vagy azt követően születtek.

A támogatás formája egyszeri 15.000 forint értékű támogatási csomag, amely gyermekruházatot és más a gyermek gondozását segítő tárgyakat tartalmaz. Az ajándékcsomagban megtalálható textilpelenka, fürdőlepedő, pártedli, sapka, takaró, body és lázmérő is. Idén a második évforduló alkalmából cumisüveggel és egy hajlított végű körömvágó ollóval bővült a babacsomag, melynek részét képezi a Gyáli Babakalauz nevezetű kiadvány is, mely a helyi védőnők, gyermekorvosok elérhetőségeit, rendelési idejüket, az ügyeletes kórházak elérhetőségeit, valamint a gyermekek után járó támogatások, illetve kedvezmények részletes bemutatását tartalmazza.

2016-ban 272 gyáli gyermek született, az idén világra jöttek közül tizennyolc újszülött és családja fogadta el a városvezetés meghívását. A kicsiket és szüleiket pár perces műsorral fogadták a Városházán, majd Pánczél Károly és Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselők jelenlétében Pápai Mihály polgármester köszöntötte a megjelent újszülötteket és kísérőiket.

A gyermek olyan új élethelyzetet, új élményt jelent, mellyel kapcsolatban mindig az örömteli eseményekre kell gondolnunk. A gyermekáldás nagyon szép és nagyon fontos dolog itt Gyálon is, ahol azt szeretnénk, ha az itt lakó és újonnan itt letelepedő fiatalok jól éreznék magukat és az itt felnövekvő nemzedék kiváló körülmények között nőhetne fel. A gyermekintézményeink erre kiválóan alkalmasak, illetve alkalmasak lesznek – fogalmazott a város első embere, majd saját gyermekeinek újszülöttkorát elevenítette fel.

Ezt követően Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a legfontosabb társadalmi szerepvállalás egy önkormányzat részéről, ha komolyan veszi a családokat. A család egy életközösség, aki családot vállal, ennek az országnak a jövőjéért vállal kötelezettséget. Tavaly már növekedett a házasságok száma és a gyermekvállalási kedv is. Úgy gondolom, hogy a gyáli babaköszöntő program nagyon kiváló példa, a program sikeres, és 2017-ben talán már 300 csomagot is kioszthatnak – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A vezető védőnő hozzászólásában kiemelte, hogy az elmúlt években nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a családoktól arról, mennyire hasznos az átadott babacsomag tartalma.

Az idén született babáknak Pápai Mihály polgármester, Erős József alpolgármester és Varga Patrícia, az önkormányzat dolgozója adták át a csomagokat.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Szabadság ünnepe

Magyarország újkor történetének egyik meghatározó eseményére, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának évfordulójára emlékezett a város március 15-én. A városi ünnepség a hagyományok szerint az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében kezdődött. Az eseményen részt vett Pápai Mihály polgármester, Erős József alpolgármester, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Babák László Mátyás, a Gyáli Járási Hivatal vezetője, valamint Gyimesi István és Kovalik Józsefné Irénke néni, városunk díszpolgárai is.

Ünnepi beszédet mondott Erős József alpolgármester, a színvonalas ünnepi műsorban közreműködött Mihályi Győző Jászai Mari- díjas színművész, a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola növendékei, valamint a Gyál Városi Fúvószenekar.

A megemlékezés második részében az ünneplők átvonultak a Szent István téren található kopjafához, ahol elhelyezték az emlékezés virágait.

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata

Garai Jenő Városi rajzverseny

A Gyáli Bartók Béla Általános Iskola adott otthont a tizenkettedik Városi rajzversenynek, melyre március 22-én került sor. A rajzversenyt a Lendületben GYÁL2017 elnevezésű szülinapi rendezvénysorozat keretében Erős József alpolgármester nyitott meg. A verseny témája, városunk szellemi kultúrája és épített környezete volt. A múlt és a jelen üzeneteit elevenítették meg színes képekkel és grafikákkal a négy korcsoportban versenyző diákok.

Téma:

 • 1-2. évfolyam: szűkebb környezetem, a mi házunk (60 perc)
 • 3-4. évfolyam: szűkebb környezetem, az utca ahol élek (60 perc)
 • 5-6. évfolyam: képkiegészítés, egy városi neves épület és környezete, ahogy én szeretném látni (90 perc)
 • 7-8. évfolyam: képkiegészítés, egy városi nevesebb épület, ahogy a jövőben kinézhet majd. (90 perc)

 

A versenyt követően a három főből álló zsűri értékelte a képeket, melyek az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban kerülnek kiállításra a Pedagógiai szakszolgálat VIII. szakmai konferenciáján, április 27-én.

A zsűri tagjai között volt Herman Anett, jelmez-, díszlettervező, látványtervező művész, Koszticsák Szilárd sajtófotós, Bottlik Gábor festőművész, a Gyáli Képzőművészkör egyik vezetője. Az értékelés szempontjai között szerepelt az egyéni látásmód, a képszerűség, a felhasznált technika kihasználtsága.

A helyezettek:

I. évfolyam:
1. Beke Dóra, Zrínyi iskola
2. Endrődi Rebeka, Bartók iskola
3. Zsuberáts Réka,   Ady iskola

II. évfolyam:
1. Gábor József, Bartók iskola
2. Jakab Ákos, Ady iskola
3. Pető Viktória, Bartók iskola

III. évfolyam:
1. Szabó Alexandra, Ady iskola
2. Lakatos Krisztina, Bartók iskola
3. Horváth Bettina, Ady iskola

IV. évfolyam:
1. Árkosi Márk, Ady iskola
2. Hegedűs Adél, Ady iskola
3. Andréka Lívia, Ady iskola

V. évfolyam:
1. Szabó Berta Eszter, Ady iskola
2. Bencze Krisztina, Zrínyi iskola
3. Virág Roland, Bartók iskola

VI. évfolyam:
1. Lipka Virág, Ady iskola
2. Lévai Boglárka, Bartók iskola
3. Magó Tímea, Ady iskola

VII. évfolyam:
1. Szabó Zsuzsanna, Bartók iskola
2. Szőke Boglárka, Bartók iskola
3. Bíró Eszter, Ady iskola

VII. évfolyam:
1. Hédl Szamira, Ady iskola
2. Kiss Kira, Zrínyi iskola
3. Farkas Kira, Bartók iskola

 

Ezúton is gratulálunk a helyezést elért versenyzőknek és felkészítő tanárainak!

 

Az eseményen készült képek ide kattintva tekinthető meg.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb