Top

JELKÉPEK

Jelképeink

Címer

Városunk első számú jelképe a pajzs alakú, középen vízszintesen osztott piros-kék színű címer. Ennek felső mezőjében az éppen a sárkánnyal viaskodó Szent György látható. Ez a jelkép Gyál középkori gyökereire utal, ekkor ugyanis egy Szent György tiszteletére szentelt templom is állt itt. Az alsó mezőben lévő aranyló szőlőfürt és a zöld akácág a megélhetés és felemelkedés alapját, valamint az állandó megtelepedést jelentik, illetve utalnak a mai Gyál két területi egységére, Gyálszőlőre és Gyálligetre.

Festmény

Gyál másik jelképének tekinthető a híres helyi festőművész, Fegyó Béla alkotása, amely a Polgármesteri Hivatalban áll. Az egész falat betöltő kép a város egykori és mai nevezetes épületeit ábrázolja, többek között a Jálics család kastélyát, a víztornyot, a templomokat, iskolákat, vagy a kopjafát.

jelkepek

 

Zászló

A zászlólap középen vágással egy felső kék és egy alsó piros mezőre osztott, rajta középen foglal helyet a település címere, melyet arany hímzéssel Gyál neve boltoz. A zászlólap vége arannyal rojtozott. A középkori és újkori szimbólumok azt is érzékeltetik, hogy a jelen értékei visszanyúlnak a napjainkra elfeledett ősi eredethez, és azt a jelenhez kapcsolják.

093 a város zászlaja

Logó

2017-ben Gyál Város Önkormányzatának Képviselőt-testülete városi logó bevezetéséről döntött, melynek variációit a Gyál Városi Arculati Kézikönyv rögzíti.  A címer megkülönböztető jellege – a számos hasonló címeres megjelenést használó település miatt – gyenge.  A logó megjelenésében Gyál legfőbb jellemzőit kell tükröznie. A lendületet, az innovációt, a fejlődést, ugyanakkor a hagyományokat is tiszteletben tartva, a címerből eredő két domináns színt felhasználva alakult ki. A logóban a város nevezetesebb pontjainak (kertváros, református ill. katolikus templom, víztorony) sziluettjével egy olyan jel rajzolódik ki, melyet a gyáliak magukénak tudnak érezni, és szeretni tudnak. Egy szívdobbanás, ahol az amplitúdót Gyál rajzolja. Stílusában és geometriai vonalaiban elegáns, de mégis egzakt, játékos. A logó kezdetén vastagabb vonal látható, hiszen a múltat megtöltöttük tartalommal a jövő pedig még előttünk van, utalva az előttünk álló feladatokra.

Névtelen

A logó vektoros formában itt érhető el.

Gyál Városi Arculati Kézikönyv

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb