Top

Védőnői szolgálat épületének felújítása

Gyál Város Önkormányzata kiemelt fejlesztési elképzelései között prioritásként szerepelt a gyáli védőnői szolgálatnak helyet biztosító épület felújítása. A város egyik frekventált pontján elhelyezkedő épület mára teljes felújítást igényel, hiszen meglehetősen leromlott állapotba került.

2016vedono1

A Védőnői Szolgálat tavaly ünnepelte  100 éves születésnapját, melynek keretében Gyál Város Önkormányzatának nevében Pápai Mihály polgármester köszöntötte a gyáli védőnőket. Az eseményen jelentette be a polgármester, hogy 2016-ban mindenképpen sor kerül a védőnői szolgálatnak otthont nyújtó épület felújítására, mellyel régi adósságát törlesztené a város a védőnők, valamint a városlakók felé.

2016vedono2

A 75 millió forintos beruházás során teljesen új épület kerül kialakításra, melynek alapterülete a meglévő duplájára növekszik. A meglévő hasznos alapterület jelenleg 119,6 m2, melyből várhatóan a felújítást követően 270,3 m2 alapterületű épület létesül. Az épületet akadálymentesre tervezték, így a mozgássérültek, mozgáskorlátozottak számára is járhatóvá válik. Az létesítményben két komplex tanácsadó helyiséget, mosdót, pelenkázót, szoptató helyiséget, egy közös váróhelyiséget, valamint négy irodahelyiséget alakítanak ki. A tervezés során fontosnak tartották, hogy a szülők és gyermekeik a lehető legkomfortosabban érezzék magukat az épületben, ezért úgynevezett fedett előteret a babakocsik tárolására, mely esős időben igen hasznosnak bizonyulhat.

2016vedono3

A jelenlegi épület egyik nagy hátránya, hogy közvetlenül az épület mentén nem megoldott a parkolás, azonban a felújítás során erre is gondoltak. Közvetlenül az épület mellett, több gépjármű parkolása is biztosítva lesz. Az építmény körüli terület új arculatot kap, térburkolást és füvesítést illetően. Az ingatlant a környezettudatosság jegyében tervezték, tehát az intézmény energiaszükségletének egy részét megújuló energiaforrások, napelem biztosítja majd, valamint a fűtés is korszerűsített lesz, kondenzációs kazán kerül kialakításra.

A megvalósítási időszak végére, azaz 2017 márciusára az önkormányzati tulajdonú épület felújításával, korszerűsítésével egy új „egészségügyi központ” kerül kialakításra, ahol a védőnői tevékenység magasabb szintű ellátása valósulhat meg.

A Védőnői Szolgálat szeptember 12-től a Városi Egészségügyi Központba költözött a felújítás idejére. Részletesen: http://www.eukozpontgyal.hu/vedono/varandos-tanacsadas

Bízunk benne, hogy a helyiek örömmel veszik majd birtokba az új védőnői épületet, mely alkalmas lesz különböző programok megvalósítására is, mely hasznos lehet a babák és szüleik számára egyaránt.

Széchenyi 2020
GYÁL 2022 Legfrissebb